Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief -

Jaargang 1 - nr 12
december 2016

Fijne feestdagen en
een gelukkig en gezond 2017

Het NKvJG-bestuur wenst u fijne feestdagen, een prettige jaarwisseling en een gezond 2017. En uiteraard een mooi jaar van actief en succesrijk stamboom-onderzoek.
Het jaar 2017 staat voor de NKvJG in het teken van de viering van het 30-jarig bestaan, die op zondag 17 september plaatsvindt in de Uilenburgersjoel in Amsterdam (zie foto). Het bestuur hoopt het samen met u te kunnen vieren.
HET BESTUUR

Interessante lezing Marius Heemstra
 

Familie tabakshandelaren in zowel Portugese als Hoogduitse gemeenschap

Op zondag 20 november heeft Marius Heemstra een interessante lezing gehouden over de familie Levi Vitoria alias Italiaender, die sinds de jaren zestig van de zeventiende eeuw in Amsterdam zijn gevestigd en waarvan een aantal leden vanaf ca. 1710 belangrijke rollen hebben vervuld in de joodse gemeenschappen van Amersfoort en Nijkerk.

[Lees meer…]

(foto: schilderij Gerrit Adriaensz Berckeheyde,  Gezicht op de Grote en Portugese Synagoges)

Misjpoge online

De volledige inhoud van het tijdschrift Misjpoge staat sinds nummer één van de eerste jaargang (1988) online en is volledig doorzoekbaar. Artikelen en andere tekstgedeelten kunnen worden gedownload naar de eigen computer. De lopende en vorige jaargang (nu 2016 en 2015) zijn alleen door leden van de Kring te downloaden. Een schat aan informatie over Joodse genealogie en Nederlands-Joodse familieverhalen is hiermee algemeen toegankelijk geworden.

Klik hier voor de zoekmachine

Misjpoge op de mat


Het NKvJG-ledenblad blijft uiteraard gewoon op papier verschijnen.De redactie heeft aan het vierde nummer van dit jaar weer een gevarieerde inhoud weten te geven. Medewerker Harmen Snel van het Stadsarchief Amsterdam heeft een vervolg gegeven aan de serie Joodse huwelijken in Amsterdam, toegespitst op het Asjkenazische Bruilofthuis. Frits Slicht geeft een schets van het Joodse leven in de Indische buurt aan de hand van de familie Gans. En Ko Sturkop schrijft over de operazangeres Mietje Walewijk, die optrad onder de naam Marie Gomez.
Artikelen uit dit nummer kunnen door NKvJG-leden nu ook digitaal worden gelezen.
Ga bijvoorbeeld naar...

NKvJG website vernieuwd

De plaatsing van het Misjpoge archief online heeft aanleiding gegeven de website een grote onderhoudsbeurt te geven. Dor hout is gekapt. Het aanblik is verfrist. *Onderaan* iedere pagina of bericht staat nu een knop waarmee eenvoudig een printvriendelijke PDF-versie van die pagina kan worden opgeroepen, die geprint en per e-mail verzonden kan worden. Door op een foto te klikken wordt nu een carousel gestart van alle foto's in het desbetreffende bericht. De databases worden in overleg met de beheerders overgedragen aan Akevoth, vooruitlopend op een mogelijke overdracht ervan naar de NKvJG. Laat weten wat u ervan vindt.
Ga naar de website...

Vragen - tips - oproepen

Oproep - Heb je een eigen website met genealogische gegevens of familieverhalen? Wist je dat er op de NKvJG-website een pagina is waarop ze zijn bijeengebracht? Stuur de URL in een bericht naar de webmaster en de link wordt toegevoegd.

Tip - In het jongste nummer van Benjamin, het gratis kwartaalblad van JMW, legt NKvJG-lid Ko Sturkop (foto) de herkomst uit van zijn familienaam. 'Stijfkoppen die uit het oosten komen'. Ga naar...
Tip - Op de nieuwe website van het Joods Cultureel Kwartier worden de activiteiten nu overzichtelijker gepresenteerd. In één oogopslag is te zien wat er te beleven valt.
Ervaar het zelf...
Vraag – Eliezer Zemer uit Israël wil meer weten over zijn Sandak (peetvader) Mozes Levie Poppers, die op 5 juni 1885 in Groningen is geboren. Hij was de oudere broer van zijn grootvader Theodore Levie Poppers, die ook in Groningen is geboren, op 8 september 1888. ‘Opa’ overleed op 20 juli 1968 in Zwitserland en is begraven in Israël. Zemer wil weten wanneer zijn peetvader is overleden en waar hij is begraven. Reacties kunnen rechtstreeks naar hem, eliruti@zahav.net.il

Tip - Op 7 december heeft Arnoud-Jan Bijsterveld het boek House of Memories gepresenteerd. In dit boek staat de Tilburgse familie Polak centraal, die tussen 1928 en 1941 het huis bewoonde waarin de auteur thans woont. Het gezin Polak wist ternauwernood naar de Verenigde Staten te ontsnappen, maar zoon Bertram kwam om in Auschwitz.
Ga naar...

Activiteitenkalender

  • zo. 19 maart 2017 14u, Algemene Ledenvergadering en lezing - OBA Amsterdam
  • zo. 18 juni 14u. - Lezing in ontmoetingscentrum Lev, Kastelenstraat 80, Amsterdam-Buitenveldert
  • zo 17 september 2017, NKvJG Lustrumviering - Uilenburgersjoel, Amsterdam
Copyright © 2016 Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie, All rights reserved.


Wilt u wijzigingen doorgeven?
U kunt  update uw voorkeuren of u uitschrijven van deze lijst.


This email was sent to deleeuw.johan@gmail.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie · Meesterjoostenlaan 14 · Haarlem, Nh 2012CL · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp