Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief -

Jaargang 1 - nr 04
april  2016

Uit de ALV van 13 maart - 1

Rogier Foyer draagt voorzittershamer over

Tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) van 13 maart heeft Rogier Foyer (rechts op de foto) het voorzitterschap overgedragen aan Jeroen Sprenger. Vijftien jaar lang heeft Rogier zich ingezet voor de Kring. Aanvankelijk als medewerker aan het Forum, waarin vragen van leden werden beantwoord en mensen die onderzoek deden naar dezelfde voorouders met elkaar in contact werden gebracht. In 2003 trad hij toe tot het bestuur. Daarin vervulde hij vanaf 2005 het penningmeesterschap. Vanaf 2014 was Rogier voorzitter.
Zijn opvolger dankte Rogier voor zijn inspanningen en liet die dank van bloemen en een waardebon vergezeld gaan. Bij acclamatie bekrachtigde de ALV de voordracht van het bestuur om Rogier tot erelid van de NKvJG te benoemen.
Naast Jeroen zijn in het bestuur benoemd John Löwenhardt (secretaris), Henriëtte van Dijk (penningmeester) en Jaap Roos (bestuurslid)
Foto: Anna Lems-Snoei

Tom Verwaijen presenteert deel 2 van Joods Gouda

Op 21 april 2016 wordt het tweede deel gepresenteerd van Joods Gouda. Op zondag 1 mei vertelt auteur Tom Verwaijen (foto)  daarover tussen 14:00 en 15:30u in de Goudse boekhandel Verkaaik. Het nieuwe deel beschrijft de geschiedenis van Joods Gouda sinds 1850. In 2012 verscheen het eerste deel van Verwaijens studie over de periode van 1737 tot 1850.
Nadere informatie...

De Weesperstraat

Rob van het Groenewoud (foto) werkt aan een boek over de (Amsterdamse) Weesperstraat, Hij beoogt in het boek alle bewoners en winkeliers die er op 1 januari 1935 woonden en een winkel dreven 'een gezicht' te geven, in veel gevallen zelfs met een afbeelding. Verder beschrijft hij in een aantal hoofdstukken de historie en de beleving van de straat te beschreven aan de hand van literatuuronderzoek en interviews. Ieder die meent te kunnen bijdragen aan het boek (na raadpleging van de index) kan met per e-mail contact met hem opnemen.


Uit de ALV van 13 maart - 2

Paternosterpitch

Aansluitend aan het formele deel van de Algemene Ledenvergadering van zondag 13 maart hebben de NKvJG-bestuursleden Rogier Foyer, John Löwenhardt, Jaap Roos en Jeroen Sprenger in een PATERNOSTERPITCH in enkele korte en krachtige presentaties verteld over hun ervaringen, over ups en downs, van hun eigen familieonderzoek. De aanwezigen toonden zich erg enthousiast over deze wijze van presenteren. Louis Cohen, Rob van het Groenewoud, Chris Leeda, Regina Philip, Bettine C. P. Polak, Kees Boas en Ton Tielen hebben laten weten om bij een volgende NKvJG-bijeenkomst ook aan zo'n paternosterpitch mee te willen doen. NKvJG-secretaris John Löwenhardt coördineert deze presentaties.  .

Uit de ALV van 13 maart - 3

* Beleidsvisie aanvaard

In de bespreking van de Beleidsvisie wordt waardering uitgesproken voor de hoofdlijnen ervan. Dat geldt onder meer de digitale Nieuwsbrief en de vergrote aandacht voor de (besloten) Facebook-groep. Discussie ontstaat er over de openbaarheid van het ledenregister en het stamboomregister. Het bestuur zegt toe op korte termijn een voorstel over de beschikbaarheid van ledenlijst en familieregister te doen.
 

**Lustrumcommissie ingesteld

In 2017 bestaat de NKvJG 30 jaar. Om dat heuglijk feit enige luister bij te zetten heeft het bestuur de ALV gevraagd een lustrumcommissie in te stellen. Staande de vergadering melden zich daarvoor beschikbaar Jacques D. Barth; Riwka Cohen; Henriëtte van Dijk (namens het bestuur); Maria Frances en Margreet de Vries. De ALV heeft de Lustrumcommissie dienovereenkomstig vastgesteld..
 

*** Kascommissie

De vergadering heeft de dames R. Cohen en M. de Vries herkozen als leden van de Kascommissie. De heer B. Stibbe is als reserve aangewezen.


NKvJG-Facebookgroep

Levendige markt van genealogische ervaringen

De besloten Facebookgroep van onze Kring heeft zich snel ontwikkeld tot een levendige markt voor informatie, vragen, antwoorden en meningen. Posts (berichten) worden goed gelezen en leiden regelmatig tot onderlinge discussies. NKvJG-leden die zich nog niet hebben aangemeld missen echt iets. Het is de moeite waard eventuele weerstand tegen Facebook te overwinnen. De beheerder van de besloten groep, secretaris John Löwenhardt, is graag bereid u naar de ingang van de groep te coachen.  Maar direct een bezoek afleggen kan natuurlijk ook...

Vraag, aanbod, tip

 • Vraag - In Beuningen wordt op 22 mei de film IDA vertoond. Aan de vooravond van haar intreden in een nonnenklooster wordt een Poolse vrouw geconfronteerd met haar joodse afkomst. Ine Kemna, vrijwilligster bij Filmhuis+, Theater de Molen in Beuningen (Gld.) zoekt iemand die voorafgaand aan de vertoning een korte inleiding wil geven.
  Meer infomatie...
   
 • Aanbod - Op 4 april is Jules Schelvis overleden,één van de weinige overlevenden van het vernietigingskamp Sobibor. Rob van het Groenewoud heeft via de NKvJG-groep op Facebook de kwartierstaat van deze bescheiden maar indrukwekkende man aangeboden..
  Ga naar...
   
 • Tip 1 - Ieder met voorouders in Frankfurt am Main,kan veel informatie vinden in een te downloaden boek vol interessante genealogische informatie.over 650 familienamen die voorkwamen in de periode 1350-1850. Inclusief hun woonadres/huizen. Kennis van het Gotisch schrift is wel gewenst.
  Naar Stammbuch der Frankfurter Juden...  
   
 • Tip 2 - Ook in Frankfurt am Main; is van de website van het Leo Baeck Institute de transcriptie te downloaden van het Ele Toldot vanaf 1241 tot 1824.

Activiteitenkalender

 • ma 25 april 2016 16u - Presentatie boek Drenthse Joodse oorlogsslachtoffers aan de Drentse Commissaris van de Koning, Boekhandel Iwema, Singel 11 Assen. Tevens lancering website.
 • zo 1 mei 2016 14:00u, Boekhandel Verkaaik, € 5,= -
  aanmelden via info@boekhandelverkaaik.nl
 • do. 2 juni 2016 11-19u. Famillement - Utrecht
 • zo. 19 juni 2016 Lezing door Raya Lichansky
 • zo.18 september 2016 Bezoek aan Joods Zutphen
 • za 8 oktober 11-16u. HCC!genealogiedag 2016, Stadsarchief Amsterdam
Copyright © 2016 Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie, All rights reserved.


Wilt u wijzigingen doorgeven?
U kunt  update uw voorkeuren of u uitschrijven van deze lijst.


This email was sent to deleeuw.johan@gmail.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie · Meesterjoostenlaan 14 · Haarlem, Nh 2012CL · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp