Copy
Digitale nieuwsbrief De Keerkring december 2016
View this email in your browser

Welkom bij de digitale nieuwsbrief van De Keerkring, de Haarlemse afdeling van Antroposana.

Inhoud van deze nieuwsbrief:

Nieuws van het bestuur van De Keerkring
- Bestuur
- Zorgpolis
- Weleda Apotheek
- Antroposofisch Centrum Haarlem


Nieuws van het Therapeuticum
- Ontwikkelingen in de huisartspraktijken
- Nieuws over de nieuwbouw
- Vertrek van huisarts Ilse van Rij
- Bericht vanuit het Sophiahuis, fysiotherapie


Programma cursussen, lezingen en vieringen
- Huisconcert
- Kerstviering
- Balanceren is een kunst
- Over Gewicht
- Vrije Atelier
- Programma Centrum voor Antroposofie

De redactie, 
Lusanne Hogeweg en Hilda Rijkmans

Reacties kunt u mailen naar keerkring@antroposana.nl. Voor informatie over de Keerkring zie keerkring.antroposana.nl

BESTUUR

Na ruim 12 ½ jaar heeft Liesbeth Schouten afscheid genomen van haar plaats in het bestuur van De Keerkring. Wij zijn haar zeer erkentelijk voor al haar inspanningen in die jaren. Liesbeth was naast penningmeester van het Solidariteitsfonds, ook de schakel tussen het Solidariteitsfonds en De Keerkring én verantwoordelijk voor de hele ledenadministratie. Tevens verzorgde Liesbeth jarenlang drie keer per jaar de verzending van de Keerkringkrant, vaak met een paar enthousiaste leden die haar daarbij assisteerden.  Liesbeth, nogmaals vanaf deze plaats heel hartelijk dank voor je inzet al die jaren! Wij zijn wel zeer verheugd dat Liesbeth wél penningmeester en aanspreekpunt blijft van het Solidariteitsfonds !!
Wij hebben een enthousiast Keerkringlid benaderd voor het bestuur - een eerste kennismakingsgesprek met één iemand van het bestuur verliep zeer enthousiast, nadere kennismaking met de andere bestuursleden  volgt.
Mochten zich in het nieuwe jaar nog leden bij ons willen voegen die een bijdrage willen leveren aan bepaalde taken, van harte welkom!!!

Op 30 januari geeft Joost Laceulle een lezing, dit organiseren wij in samenwerking met Centrum voor Antroposofie, zie voor informatie en aanmelding aldaar verderop in deze nieuwsbrief. Op onze website is  hier het interview met Joost Laceulle terug te lezen.

ZORGPOLIS

Antroposana verenigt mensen die zich herkennen in gezondheidszorg die gericht is op het welbevinden en de gezondheid van de gehele mens - dus fysiek, mentaal en spiritueel.
Het doel van Antroposana is om de komende jaren deze gezondheidsvereniging steeds meer te ontwikkelen tot platform voor antroposofische gezondheidszorg.
Om dat doel te bereiken, moet er alles aan worden gedaan om antroposofische zorg een duidelijke plaats te geven. De Antroposanapolis sluit daarop aan.

De Nieuwe Antroposanapolis, die sinds twee jaar bij AvéroAchmea is ondergebracht, is er speciaal voor mensen die gebruik maken van complementaire geneeskunde. Deze collectieve polis heeft aantrekkelijke vergoedingen voor deze geneeskunde, zoals antroposofische geneeskunde. Met ruim 3000 verzekerden behoort de Antroposanapolis tot de grote collectieve polissen in het land. Bij meer deelnemers is er een grotere kans dat de dekking verruimd kan worden. NB: bij vergelijkingssites wordt de Antroposanapolis niet altijd weergegeven, het is dus zinvol om deze polis er apart naast te bekijken, omdat de Antroposanapolis een aantal extra’s heeft! De Antroposanapolis laat  als één van de weinige aanvullende polissen de keuze voor alternatieve geneeswijzen, therapieën, en geneesmiddelen (antroposfisch en homeopatisch) vrij of je voor therapie en/of geneesmiddel kiest. Zie http://www.antroposanapolis.nl.WELEDA

Sinds kort kan je rechtstreeks bij de Weleda Apotheek geneesmiddelen bestellen.
Dit kan via de gratis app op de smartphone, maar ook via fax, post of mail. Betaling kan via incasso of betaallink. Per levering brengt de Weleda Apotheek €3,50 aan verwerkingskosten in rekening. De verzendkosten zijn gratis.
Is een recept (en de betaling) voor 14:00 uur bij de apotheek binnen dan leveren zij de geneesmiddelen nog dezelfde dag aan bij PostNl. Doorgaans zal het dan de volgende dag afgeleverd worden. Zie verdere informatie op website weleda.nl/apotheek .
Wij hebben goede ervaringen met het bestellen bij de Weleda Apotheek.

NIEUWS OVER HET ANTROPOSOFISCH CENTRUM HAARLEM

Bent u ook zo benieuwd hoe ver het staat met het nieuw te bouwen centrum?
Op http://www.antroposofischcentrumhaarlem.info/nieuws zijn de plattegronden per étage te bekijken. 
En een steentje bijdragen is ook al mogelijk en zeer wenselijk zie:  http://www.vrienden-ac-haarlem.info/
 
Allen een hele mooie Kersttijd toegewenst en de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar! 
Henk, Lusanne en Hilda
Nieuwbouw
De bouwvergunning is aangevraagd en we verwachten dat deze in januari wordt afgegeven. Ook de grondsanering is in volle voorbereiding, we verwachten de start van de bouw in maart. Voor de inrichting en aankleding van het nieuwe pand zijn we sterk afhankelijk van uw bijdragen. Wilt u bijdragen? Kijk eens op www.steentje-bijdragen.nl

Assistentes
Op het Bolwerk is Hanan weer bijna volledig aan het werk. Natascha die haar verving werkt nu op de Koninginneweg ter vervanging van Janny, die afscheid nam. Ook werd afscheid genomen van Lies Hooiveld.  

Praktijkondersteuners (POH)
Linda Vink heeft haar antroposofische aanvullende opleiding met succes afgerond. In verband met ziekte van Marleen Becht zal Yara Burger voorlopig haar taken waarnemen.  

Vertrek Ilse van Rij
In verband met het vertrek van Ilse van Rij (zie bericht hieronder), is Lous de Haas gevraagd haar plek in te nemen. Lous komt op woensdag voor dokter Zwart, op donderdagochtend voor dokter van Bree. 

Nieuwe zorgverzekering
Tot 31 december mag u uw huidige zorgverzekering opzeggen, daarna heeft u tot 1 februari de tijd om een nieuwe te kiezen. Kijk voor de specifieke dekking van antroposofische geneeskunst op http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/antroposofische-geneeskunde en voor de juiste polis in uw situatie op http://www.zorgwijzer.nl/zorgvergelijker. Via Antroposana kunt u een collectieve polis afsluiten bij Avéro, u krijgt dan ook de mistelpreparaten uit Duitsland vergoed.
VERTREK ILSE VAN RIJ

Beste mensen,

Vanaf januari 2017 ga ik stoppen met werken als huisarts op het Therapeuticum Haarlem. Veel patiënten weten al dat ik behalve als huisarts ook als seksuoloog werk in het Seksuologisch Expertise Centrum (zie ook www.sechaarlem.nl). Het geeft mij veel voldoening om mensen met allerlei seksuologische problemen als pijn bij het vrijen, relatieproblemen, erectiestoornissen, te vroeg of niet klaar komen te behandelen. Ik ervaar vaak dat praten over seksualiteit de problematiek al een stuk lichter kan maken. Soms zijn praktische adviezen op zijn plek en soms liggen er dieper liggende oorzaken aan ten grondslag. Reden om te stoppen bij het Therapeuticum is dat ik deze werkzaamheden als Seksuoloog wil uitbreiden.

Ik ben dankbaar voor het vertrouwen wat ik van veel patiënten heb gevoeld. Door de prettige samenwerking met collega’s en de holistische benadering vanuit de antroposofie heb ik meer dan tien jaren met veel plezier op het Therapeuticum gewerkt. Misschien zal ik enkele van jullie komend jaar nog tegen komen als ik voor één van de huisartsen een keer kan invallen voor een korte waarneming.

Vrijdag 13 januari 2017 van 16.00 tot 17.00 is er een afscheidsreceptie op de zolder van het Therapeuticum Haarlem. Ik zou het leuk vinden om daar de patiënten te ontmoeten en afscheid te nemen.

Ilse van Rij Huisarts Seksuoloog
BERICHT VANUIT HET SOPHIAHUIS, FYSIOTHERAPIE

Vanaf 2017 gaan wij geen contracten meer aan met de volgende zorgverzekeraars: ZZ, MENZIS, Anderzorg, VGZ, Univé, IZZ, IZA.

De vergoeding van fysiotherapie wordt betaald vanuit uw aanvullende verzekering die u elk jaar opnieuw kunt kiezen. Al een aantal jaar worden er steeds meer eisen aan ons als fysiotherapeuten gesteld om contracten te kunnen behouden. Een van die eisen gaat over de behandelindex. Dit betekent dat wij u maar 7 x mogen behandelen en/of u moeten doorsturen naar een andere praktijk (midden in de behandeling), ook al bent u voor veel meer behandelingen verzekerd. Daarnaast worden onze vergoedingen minder of blijven hetzelfde, terwijl onze vaste lasten zoals bij iedereen stijgen.

Daarom hebben wij besloten om met een aantal zorgverzekeraars geen contract meer aan te gaan.  
Wat er voor u verandert, is dat de behandelingen dan met ons worden afgerekend via factuur of pinapparaat en u zelf de rekening kunt indienen bij uw zorgverzekeraar. Deze vergoedt dan 75% per behandeling als u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie/beweegzorg. Dit betekent dat u per behandeling tussen de 10 en 12 euro zelf betaalt.

Binnenkort presenteren alle zorgverzekeraars weer hun polissen voor 2017. Dit is een moment om opnieuw te kijken naar wat u denkt nodig te hebben aan verschillende therapieën en hierop uw zorgverzekeraar en aanvullende polis uit te kiezen. Als u op basis van deze aankondiging besluit van zorgverzekeraar te veranderen, zouden wij het zeer op prijs stellen als u uw zorgverzekeraar op de hoogte stelt van uw redenen om over te stappen. Een handige zorgvergelijker is die van de consumentenbond, www.zorgvergelijker.nl

De fysiotherapeuten werkzaam op het Bolwerk hebben wél met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten voor 2017. Mits u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie worden de behandelingen daar door alle zorgverzekeraars vergoed.

Hennie van Liemt
Anna Miedema
Micha Henker

UITNODIGING HUISCONCERT

OP WOENSDAG 7 DECEMBER 2016
spelen THEO EN JOOST LACEULLE
FRANZ SCHUBERTS LIEDERENCYCLUS
“DIE SCHÖNE MÜLERIN”
 
THERAPEUTICUM PRINSEN BOLWERK 12 (ZOLDER)
AANVANG 20.15 UUR
VRIJWILLIGE BIJDRAGE
AANMELDEN WENSELIJK
op:
keerkring@antroposana.nl
(of evt. op 023-5518640).


Het aantal plaatsen is beperkt, dus kom graag op tijd.

KERSTVIERING 2016
 
Na een traditie van 35 jaar van het kleine Kerstspel op de zolder van het Therapeuticum door therapeuten en dokters, begint nu een nieuwe traditie....

Een samenwerking en samengaan van de beide praktijkvestigingen van het Therapeuticum en de Antroposofische Vereniging Haarlem in het nieuw te bouwen Antroposofisch Centrum Haarlem vindt ook in de kerstviering zijn weerklank. 

De Kerstviering voor de volwassenen is dit jaar in het gebouw van de 'Borgstichting'. U kunt de Borgstichting bereiken met bus 73 vanaf het Centraal Station, uitstappen op de halte Engelandlaan en dan nog een klein stukje lopen. Bij de Borgstichting is voldoende parkeerruimte. Een nieuw vormgegeven Kerstviering om samen te beleven- u bent van harte welkom.

De kerstviering voor de kinderen is als vanouds op het Bolwerk.
BALANCEREN IS EEN KUNST

Er start weer een nieuwe cursus "Balanceren is een kunst" op 3 maart 2017. Met de zeven levensprocessen als thema zoeken we de balans in ons leven. We werken vooral met non-verbale technieken (tekenen en boetseren) en verbinden theorie en praktijk.

 

Aanmelden kan digitaal via deze link. U kunt ook de strook onderaan de flyer invullen en opsturen of afgeven: Therapeuticum Haarlem, Prinsen Bolwerk 12, 2011 MB, Haarlem. De flyer kunt u downloaden via de website van het Therapeuticum Haarlem (flyer "balanceren is een kunst")

 

7 FEBRUARI 2017 START ER WEER 
EEN CURSUS OVER GEWICHT
WERKEN AAN EEN GEZONDE LEEFSTIJL

 

De belangrijkste voorwaarde voor afvallen is het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Dit bieden we in een cursus van 10 weken aan onder leiding van een praktijkverpleegkundige, psycholoog, dietist en euritmist.
Wat is uw eetpatroon en relatie met eten? Leer met bewegingsoefeningen het eigen lichaam te vitaliseren en activeren. Hoe verandert u gewoontes, verwerkt u gebeurtenissen en waar wordt u enthousiast van? In deze cursus gaat u in een groep van maximaal 10 mensen aan het werk.

Als vervolg op deze cursus is er een traject Bewegen op Maat onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Waar: Therapeuticum Haarlem, Prinsen Bolwerk 12, 2011 MB Haarlem.
Wanneer: dinsdagmiddag van 16.30- 18.00 uur. De eerstvolgende cursus start op 7 februari 2017.
Wat: 10 wekelijkse bijeenkomsten, maximaal 10 deelnemers.
Aanmelden: linda.vansanten@therapeuticumhaarlem.nl of tel: 06 41721088

VRIJ ATELIER OP ZOLDER
 
Schilderen, tekenen of boetseren.
Geïnspireerd door de jaargetijden, kunst en natuur:
 
Op vrijdagochtend van 9.00 tot 10.30 uur.
Kosten:
€7.00 (inclusief koffie/thee). Mogelijkheid tot indiening bij verzekeraar.
Aanmelden: bij Silvia Pedrotti - info@geneeskunst.org of tel. 06 221 83 871
Locatie: Therapeuticum Haarlem - Prinsen Bolwerk 12 - op zolder.
CENTRUM VOOR ANTROPOSOFIE
PROGRAMMA LENTE 2017
 
De activiteiten op Prinsen Bolwerk 12 vinden plaats op de zolder, op de 2e verdieping. Er is geen lift.
Opgave verplicht voor lezing en workshops www.antroposofiehaarlem.nl of 023 5322632 (Liesbeth van Beek)
 
Ma. 30 jan. 20.00 – 21.45 uur  Prinsen Bolwerk 12
WAT IS GEZONDHEID? WAAROM WORDEN WE ZIEK?
Lezing door Joost Laceulle
€ 10, leden Keerkring/Antroposana €5
 
DO. 2, 9,16 en 23 maart 20.00 – 21.45 uur  Prinsen Bolwerk 12   
DE VIER ELEMENTEN leren kennen en kunstzinnig verwerken.
Workshop door Arja van der Vossen
€65 (inclusief materialen)
 
Onder voorbehoud: ZA. 23 maart en ZA. 22 april
VOGELS WAARNEMEN voor beginners. Workshop door Wolter Bos
Locaties en deelnemersbijdrage worden nog bekend gemaakt.
 
ZA. 1 april  10.00 – 15.00 uur  Prinsen Bolwerk 12  
BIOGRAFIEWORKSHOP met als thema ONTLUIKEN door Paula Boon
 
Uitgebreide info komt uiterlijk begin januari 2017 op www.antroposofiehaarlem.nl
Cursus Euritmie Op weg naar Pasen
Opstandingskracht in de natuur en in jezelf
Start op 7 maart 2017, 7 keer op dinsdag ochtend 10.30-12.00,  
€75  (of in overleg reductie mogelijk)
De Borgstichting  Vuurtonstraat 1a
Opgeven Eva Ouwehand tel. 023 5247356 of mail evaouwehand@hotmail.com
Info www.antroposofiehaarlem.nl (vanaf januari 2017)
 
Copyright © 2016 De Keerkring, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp