Copy
Nieuwsbrief #20 | De Rode Antraciet vzw | Maart 2017
Bekijk deze e-mail in je browser

Een nieuwe beheersovereenkomst

We zijn blij te kunnen aankondigen dat we sinds 8 maart een nieuwe beheersovereenkomst hebben. De komende vijf jaar staan we opnieuw garant voor een geëngageerde sport- en cultuurwerking in alle Vlaamse en Brusselse gevangenissen. Lees hier de aankondiging van onze voorzitter Gunter Gehre.

Volg jij ons al op Facebook?

We hebben sinds januari een eigen Facebook-pagina. Wie ook tussen onze nieuwsbrieven door op de hoogte wil blijven van ons werk in de gevangenissen, kan dat hier

Slachtoffer in Beeld - in detentie

'Slachtoffer in Beeld' is een cursus van 7 dagen, waarbij we samen met gedetineerden stilstaan bij hun feiten en de gevolgen ervan op de slachtoffers. We besteden aandacht aan het verhaal van de dader én aan de beleving van het slachtoffer. In dit filmpje vertellen Emré en Hilde wat 'Slachtoffer in Beeld' voor hen betekent. 

Slachtoffer in Beeld - in detentie
De toekomst van het project Slachtoffer in Beeld - in detentie is onzeker. We bezorgden deze promotiefilm daarom ook aan Jo Vandeurzen, minister van Welzijn.

Nieuwe vrouwenafdeling in Hoogstraten

Op 13 februari ging in het Penitentiair Schoolcentrum Hoogstraten een nieuwe vrouwenafdeling open, de eerste vrouwenafdeling met een open regime in België. Om naast het gewone sport- en cultuuraanbod ook een extra aanbod te voorzien, namen we contact op met enkele KVLV-afdelingen uit de regio. Met succes! Elke maand organiseert een groep KVLV-leden een creatieve, culinaire of sportieve activiteit op de vrouwenafdeling: van haken over Roemeens koken tot kubb. We werken ook samen met sport- en danscentrum Fun 2 Move. Fun 2 Move komt groepslessen geven in de gevangenis, en we bekijken of we in de toekomst ook activiteiten buiten de gevangenismuren kunnen organiseren.

Studiereis: naar de bron van 'Samen lezen'

Collega's Thomas en Frederik gingen eind februari naar Liverpool, waar 'The Reader' gevestigd is. Deze organisatie inspireerde heel wat mensen en organisaties - waaronder De Rode Antraciet vzw - om 'Samen lezen' in de steigers te zetten, ook in Vlaanderen en Brussel. Wij doen dat in de gevangenis, anderen in bijvoorbeeld bibliotheken en rusthuizen.
Het verslag van deze studiereis lees je hier

Cursus 'Initiator Fitness' in Oudenaarde

We organiseren - samen met de Vlaamse Trainersschool - voor de vijfde keer een opleiding 'Initiator Fitness', deze keer opnieuw in de gevangenis van Oudenaarde (waar de opleiding in 2013 al eens werd gegeven). Half april leggen de deelnemers hun examens (theorie en praktijk) af, gevolgd door een stage. De cursus is een groot succes: de voorbije jaren zijn er al 30 gedetineerden afgestudeerd als Initiator Fitness. Een van de afgestudeerden van de vorige edities geeft nu zelfs sportlessen aan de andere gedetineerden in de gevangenis van Oudenaarde. 

Huppeltrut en Machoman

De voorbije weken traden Han Zinzen en Walter Broes op in de gevangenissen van Dendermonde en Wortel. Ze brachten de muzikale vertelling ‘Huppeltrut en Machoman’, een liefdesverhaal met hoogtes en laagtes.

Han Zinzen schreef daarover op zijn blog: "Ik was nog nooit in een gevangenis geweest. Het is een heel speciale en beklemmende ervaring. Dat zal waarschijnlijk wel de bedoeling zijn van een gevangenis. Elke deur die je doorgaat, en er zijn ontzettend veel deuren, valt achter je rug in het slot. En hoewel er een relatief ontspannen sfeer heerste, was ik me er heel erg van bewust dat we opgesloten waren."

Leef je in, leef je uit

Op 9 en 16 februari gaf dramaturge Lieve Meyer een theaterworkshop in de gevangenis van Beveren. Toen Lieve op het einde van de workshop aan de gedetineerden vroeg waarom ze toneel wilden spelen, was dit een van de reacties: "Als 12-jarige speelde ik mee in het schooltoneel, ik zie me nog zo vliegen boven het podium aan touwen. Dat zal hier niet lukken, maar dat vrije gevoel weer terugvinden, dat hopelijk wel".

Jolien speelde pingpong in Hasselt

Begin februari gingen we op Facebook op zoek naar mensen die in de gevangenis willen gaan sporten. Jolien en haar vrienden gingen pingpongen in Hasselt. Ze zegt daar dit over: "Ik ga naar Hasselt om te pingpongen in de gevangenis, zei ik enthousiast tegen mijn buurman. Hij keek bedenkelijk toen hij zijn vuilzak wegzette. Het deed me beseffen dat het inderdaad best een vreemde activiteit is voor een zondagnamiddag. Toch heb ik met twee vrienden hier ontzettend van genoten". Lees hier meer. 

In de media

  • Podcast Relaas bracht eind december zo’n vijftig mensen samen om te luisteren naar onbekenden die een persoonlijk verhaal vertellen. Dat gebeurt wel vaker, maar deze keer was de locatie wel heel bijzonder. Relaas trok namelijk naar de Gentse gevangenis, waar drie gedetineerden hun verhaal vertelden. Journalist Thomas Molders van De Morgen was daarbij, zijn artikel kan je hier lezen. De drie verhalen kan je hier herbeluisteren.
  • In januari schreef onze inhoudelijk directeur Veer een opiniestuk voor De Morgen, over radicalisering in de gevangenissen. Je kan het hier herlezen.
  • De redactie van BRUZZ ging op bezoek in de gevangenisbibliotheek van Sint-Gillis. Hun reportage kan je hier bekijken.
Facebook
Website
Copyright © 2017 De Rode Antraciet vzw.