Copy
View this email in your browser

I det här nyhetsbrevet:

 • Välkommen!
 • bis 3/2020 är på väg
 • Missa inte Angereds bokmässa
 • Stötta biblioteken i Beirut

Välkommen!

Välkommen till BiS nyhetsbrev för våra medlemmar och andra intresserade!

I brevet finns nyheter, information och tips om föreningens verksamhet som kan intressera dig som medlem eller dig som vill bevaka biblioteksutvecklingen ur ett vänsterperspektiv.

bis 3/2020 är på väg

Illustration: Eleonor Pavlov

Nästa nummer av bis innehåller i vanlig ordning spännande material om bibliotek, kultur och samhälle.

Ur innehållet:

 • “Böckerna ska vara både speglar och fönster”
  Eleonor Pavlov tittar närmare på boken Min makt, en samling berättelser om att vara hbtq-person och funkis.

 • “Ett bibliotek rymmer tusentals människoöden” 
  Kalle Holmqvist har dykt ner i Stockholms stads tänkeböcker på stadsbiblioteket vid Odenplan, och rapporterar från forna tiders bevakning och straff mot utomäktenskapliga sexuella kontakter.

 • Läsefrukter i coronatider
  Under corona finns det mycket tid att läsa och Mats Myrstener ger flera boktips från de senaste årens utgivning. Sex och våld säljer bra konstaterar han, och sällan har det varit så tydligt som idag.

 • “Jag får alltid dåligt samvete när jag läser på arbetstid” 
  Varför är det så tabu med läsning av skönlitteratur när det handlar om arbetsmaterial för bibliotekarier. Hur är det egentligen med lästiden på svenska folkbibliotek?

 • Håller nätverket på att spricka?
  Depåbiblioteket i Umeå har varit stängt hela sommaren och Malmö stadsbibliotek har förändrat sina riktlinjer för lån till regionens bibliotek till större restriktivitet, vilket har väckt protester och debatt. Lena Lundgren frågar sig, mot en historisk bakgrund, om bibliotekens nätverk håller på att spricka och vems ansvaret är.

 • Det frigörande och förtryckande folkbiblioteket
  Tobias Willstedt minns sitt första möte med Lunds stadsbibliotek och reflekterar över folkbibliotekets betydelse för missgynnade grupper i samhället.

 • Krönikor, nyheter och mycket mera!

Bli medlem eller prenumerant redan idag för att få nästa nummer i brevlådan! En prenumeration kostar från 160 kronor för fyra nummer och du kan betala enkelt med swish.
Klicka här för att prenumerera

Medverka i kommande nummer av bis!

bis 4/2020 kommer till din brevlåda 18 december. Redaktionen välkomnar varmt bidrag i text och bild. Välkommen med ditt bidrag till tidskriftenbis@gmail.com senast 9 november.

Missa inte Angereds bokmässa

Angereds bokmässa – Göteborgs Nya Litteraturscen – är en arena för skrivande personer, etablerade och oetablerade, både i Angered och i andra förorter i Göteborg. Syftet är att lyfta litteraturen och poesin i förortsområden.

Angereds bokmässa har sedan 2018 etablerat sig som en plats där nya röster får höras och där nya besökare möter litteraturen. Mässan kommer genomföras även 2020 – men nu digitalt.

Mässan inleds med en livesändning 19 september. I Iivesändningen kommer du möta en rad spännande författare såsom Amat Levin, Betlehem Isaak, Nioosha Shams, Mariama Jobe och flera.

Under veckan som följer efter lördagens premiär kommer man att
fortsätta presentera författare och filmer.
 

Läs mer

Läsvärt
 

Vi är skolbibliotekarier

"Vi jobbar på stökiga skolor, lugna skolor, välfungerande skolor, röriga skolor, skolor i fritt fall, skolor som går åt rätt håll." Läs Sebastian Lönnlövs uppmärksammade text om skolbibliotek.

"New public management is a game libraries can not win"

Huruvida vi mäter rätt saker när vi utvärderar bibliotekens betydelse är något som kommer upp ibland. Christian Lauersen, bibliotekschef i Roskilde, Danmark, har därför tagit initiativ till en studie som genomförs under hösten.

Världens bibliotek i ny skrud

Nu lanseras en förbättrad version av tjänsten Världens bibliotek, den digitala bibliotekstjänsten för e-böcker och ljudböcker på de stora migrantspråken i Sverige. I juni fick tjänstens befintliga användare tillgång till den omdesignade och förbättrade versionen, och nu vid terminsstart lanseras tjänsten på bred front.

”Alla måste lära sig hur sökmotorer fungerar”

SvD-skribenten Ivar Arpi brister i sin analys när han kritiserar Google för att vara politiskt korrekt, enligt forskarna och författarna Jutta Haider och Olof Sundin. Samtidigt är det bra att ämnet sökkritik hamnar på agendan, skriver de. Alla kan googla nuförtiden – men det viktiga är att förstå varför och hur resultaten dyker upp på skärmen.

The British Library svarar kritiker

Britiska nyhetsmedier har anklagat the British Library för att vara politiskt partiska efter att ha tagit ställning som antirasistisk organisation. Nu har de svarat sina kritiker.

Stötta biblioteken i Beirut!

Förutom alla dödsfall och tragedier som blev resultat av explosionen i Beirut den 4 augusti, kom den hjärtskärande nyheten att tre av de viktigaste kommunala biblioteken i staden har förstörts.

Organisationen Assabil håller nu på att samla ihop pengar för att kunna återuppbygga biblioteken i Beirut.

 

ASSABIL har tagit fram den här videon för att visa de omfattande skadorna på Beiruts bibliotek.
ASSABIL är en fristående organisation som grundades 1997 för att främja läsning och tillgång till kultur i Libanon. Syftet med organisation är bland annat att skapa foklbibliotek som inte är sekteriska utan är öppna utrymmen för kulturutbyte och som ger tillgång till information och läsning.

Tyck till om nyhetsbrevet!

Saknar du något? Eller vill du ge redaktionen lite kärlek? Låt oss veta!

Ni har säkert inte missat att vi håller på att genomföra en läsarundersökning! Syftet med undersökningen är helt enkelt att ta reda på vad bis läsare tycker om tidskriften och vårt nyhetsbrev.

Alla våra prenumeranter är välkomna att lämna sina synpunkter! Du hittar vår enkät på https://foreningenbis.com/enkat

Copyright © 2020 Föreningen BiS, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp