Copy
View this email in your browser

I det här nyhetsbrevet:

  • Välkommen!
  • Skolbibliotek, sambibliotek och digitala bibliotek i nya numret av bis!
  • Engagera dig i BiS styrelse!

Välkommen!

Välkommen till BiS nyhetsbrev för våra medlemmar och andra intresserade!

Det är årsmötestider, och i detta nyhetsbrev frågar vi efter intresserade som vill engagera sig i BiS styrelse! Om du är den personen, eller bara vill veta mer om hur styrelsearbetet går till, så uppmanar vi dig till att kontakta BiS valberedning (Tobias Johansson, tobbepysslare@gmail.com).

Vi vill också passa på att tipsa om att samtalet på BiS årsmöte som handlar om bibliotek och AI kommer att vara öppet för alla, även dig som inte är medlem. Läs mer om samtalet och hur du anmäler dig längre ned i detta nyhetsbrev.

Slutligen så är vi väldigt stolta över BiS kommande nummer där vi bland annat har frågat en panel av kunniga bibliotekarier om utredningen Skolbibliotek för bildning och utbildning, bjuder på poesi av Freke Räihä och besöker Kurdiska biblioteket i Stockholm!

BiS samlade argument mot bibliotek på entreprenad

Just nu pågår en diskussion inom Svensk biblioteksförening initierad av rapporten Folkbibliotek på entreprenad.

BiS har länge engagerat sig i frågan och uppmanar Svensk biblioteksförening att ta avstånd från folkbibliotek på entreprenad.

Vi uppmanar alla att läsa våra samlade argument och engagera sig i diskussionerna.

Skolbibliotek, sambibliotek och digitala bibliotek i nya numret av bis!

Newzad Hirori berättar om Kurdiska biblioteket i nya numret av bis

Sveriges mest oumbärliga tidskrift om bibliotek innehåller i vanlig ordning sprängstoff och fördjupade analyser om bibliotek, kultur och samhälle.

Ur innehållet:

  • “Vi lämnar det myspysiga fluffpratet om skolbiblioteket”
    Under 2019 tillsatte regeringen utredningen Skolbibliotek för bildning och utbildning, med Gustav Fridolin som särskild utredare för att utveckla skolbiblioteksverksamhet över hela landet. Två år senare är utredningen klar och ett delbetänkande är överlämnat. bis har samlat en panel som arbetar med skolbibliotek inom olika områden och låter dem reflektera kring vad de anser om utredningen.
  • KB, visa handlingskraft!
    I bis två senaste nummer har Lena Lundgren diskuterat begreppet ”det svenska sambiblioteket” och konstaterat att det håller på att krackelera. Här avslutas diskussionen tills vidare med ytterligare kommentarer och förhoppningar om att frågan förs vidare av ansvariga.
  • “Det demokratiska uppdrag som biblioteken vilar på ser inte likadant ut om SD får bestämma”
    Nyligen stoppade en ledande SD-politiker i Svalöv kommunens bibliotek från att marknadsföra bibliotekets nyvunna hbtqi-certifiering på Facebook. Läs Eleonor Pavlovs kommentar.
  • Vilka egenskaper hos biblioteket går egentligen att översätta till en digital kontext?”
    Tobias Nordberg vrider och vänder på tanken på folkbiblioteket som en mötesplats när allt fler aspekter av verksamheten digitaliseras.
  • Kurdiska bibliotekets framtid hänger på en skör tråd
    På grund av dålig ekonomi så är Kurdiska bibliotekets framtid osäker. Annsofi Lindberg beskriver bakgrunden och nuläget för biblioteket och frågar efter en lösning på situationen!
  • Om boken finns på hyllan – tillitsfull samverkan för Agenda 2030
    I den pågående debatten om mediesamverkan i Sverige har flera efterlyst hur biblioteken skulle kunna samarbeta på ett mer hållbart sätt och utifrån Agenda 2030. Men hur skulle en sådan samverkan kunna se ut?
  • Dessutom – boktips, krönikor och poesi från Freke Räihä!
Bli medlem eller prenumerant redan idag för att få nästa nummer i brevlådan! En prenumeration kostar från 160 kronor för fyra nummer och du kan betala enkelt med swish.
Klicka här för att prenumerera

Omvärlden
 

Så använder SD biblioteken som politiskt slagfält

De senaste åren har Sverigedemokraterna både lokalt och nationellt försökt ändra bibliotekens inriktning. Dagens ETC undersöker hur kulturinstitutionen blivit en av partiets viktigaste kulturfrågor, och pratar bland annat med Tobias Willstedt från BiS.


Bibliotekens svenska superhjälte – Valfrid Palmgren

Valfrid Palmgren satte stilen för hur våra bibliotek ser ut och fungerar. För många är hon ett okänt namn, men i bibliotekskretsar kallas hon "folkbibliotekens hjälte".

Bläddra – tillgängliga e-böcker på minoritetsspråk

Kungliga biblioteket (KB) utvecklar just nu Bläddra, en digital bibliotekstjänst som lyfter fram litteratur på nationella minoritetsspråk. Tack vare projektet kan böcker på samiska och romani chib – som tidigare inte funnits i elektronisk form – bli fritt tillgängliga. Det långsiktiga målet är att tjänsten även ska omfatta material på finska, meänkieli och jiddisch.

När nyfikenhet, driv och kreativitet möts – antologi om bibliotekariens roll

Utställningar om forskning, litteraturpodcasts och en lärplattform mot plagiat på universitet och högskolor. Det är några aktiviteter där Sveriges bibliotekarier visar prov på sin innovativa förmåga. I KB:s antologi När nyfikenhet, driv och kreativitet möts belyser de själva sina roller som producenter och utvecklare.

Biblioteken som arena för aktivism

Mikael Böök kommenterar Sundeen och Blomgrens forskning på BiS i Bibiblioteket tar Saka.

Bortom New public management

Christian Lauersen har arbetat med att fram en metod  för att mäta bibliotekens värde bortom lätt kvantifierbara mått. Läs mer om hans resultat.

Engagera dig i BiS styrelse!


Föreningen söker nya styrelseledamöter! Är du intresserad eller nyfiken på vad det innebär, kontakta valberedningen: Tobias Johansson, tobbepysslare@gmail.com
 

Föreningen Bibliotek i Samhälle håller årsmöte lördag 27 mars klockan 13:00–15:30.


Lokal: mötet kommer att äga rum digitalt. Information om mötesrum mejlas till alla som är anmälda till årsmötet.

Årsmötet kommer även inkludera en diskussion om biblioteken och AI som är öppen för alla, se nedan.

Anmäl deltagande på årsmötet till Christian Forsell, christian_forsell@telia.com

Samtal på BiS årsmöte: Bibliotek, automatisering och artificiell intelligens


Den tekniska utvecklingen innebär nya möjligheter till automatisering och "smarta" verktyg i biblioteksvardagen. Vad innebär AI för bibliotek och biblioteksarbete, i form av möjligheter och risker? Vem har makten över de digitala redskapen, och hur knyter utvecklingen inom bibliotek an till övrig automatisering och användande av AI inom offentlig sektor? Utifrån färska exempel samtalar Martin Persson från BiS med Charlotte Högberg, BiS-medlem och doktorand vid Institutionen för teknik och samhälle, Lund Tekniska Högskola.

Samtalet om Bibliotek, automatisering och artificiell intelligens kommer inleda BiS årsmöte. Man kan delta i samtalet utan att delta i resten av årsmötet. Samtalet är öppet för alla, även dig som inte är medlem i BiS. Anmäl dig till christian_forsell@telia.com.
Copyright © 2021 Föreningen BiS, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp