Copy
View this email in your browser

I det här nyhetsbrevet:

 • Välkommen!
 • Nya numret av bis – tillträdesförbud, algoritmer och distansarbete
 • Ljudboksdebatten saknar funktionsrättsperspektiv

Välkommen!

Välkommen till BiS nyhetsbrev för våra medlemmar och andra intresserade!

När vi nu går in december så domineras nyheterna av politisk dramatik, rädsla för nya varianter av covid-19 och återkommande högerextrema och rasistiska utspel från Sverigedemokrater och andra. Vad händer med biblioteken? Många frågar sig exempelvis hur det blir med den nationella biblioteksstrategi som före detta kulturminister Amanda Lind lovade under året. När detta brevet skrivs så finns det inget att säga om det, men kanske kommer ett svar snart. Tills dess vill vi gärna tipsa om texten "Ljudboksdebatten saknar funktionsrättsperspektiv" som går till botten i frågan om läsning med öronen kontra ögonen. Missa inte heller det nya numret av tidskriften bis som vi presenterar i det här nyhetsbrevet. Prenumerera nu om du vill få det i brevlådan!

Nya numret av bis – tillträdesförbud, algoritmer och distansarbete

Omslag: Tobias Johansson

I nästa nummer av bis tittar vår panel på olika aspekter av det föreslagna tillträdesförbudet till bibliotek. I vanlig ordning bjuder vi dessutom på nyheter och analyser om bibliotek, kultur och samhälle.

Ur innehållet:

 • “Att förbjuda människor att komma in på bibliotek är att börja i fel ände”
  Diskussionen om huruvida personer ska kunna portas från bibliotek eller inte har pågått under flera år men har nu blivit mer konkret. bis har samlat ihop en panel med personer som arbetar på bibliotek eller med biblioteksfrågor för att höra vad de tänker om det föreslagna tillträdesförbudet.

 • Algoritmer – dystopi eller nya arbetssätt?
  I bis 3/2021 reflekterade Olof Risberg kritiskt om införandet av IMMS (Intelligent Material Management System) på bibliotek. I det här numret svarar Lovisa Liljegren på texten och nyanserar bilden av det nya systemet.

 • Många olösta frågor kring distansarbetet
  De långsiktiga konsekvenserna av den nya situationen med arbete hemifrån måste diskuteras och följas upp menar Andrea Berge.

 • Orimliga rop om censur
  Efter att ha uppmanat biblioteksfolk att ta ställning för transpersoners rättigheter blev Eleonor Pavlov starkt kritiserad i sociala medier och kommentarsfält. Med utgångspunkt i de erfarenheterna diskuterar hon mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och bibliotekens ansvar vad gäller urval. 

 • “Sverige och Nederländerna har olika sätt att se på bibliotek”
  I bis 3/2021 ställdes frågan vad ett bibliotek är mot bakgrund av bibliotekens olika agerande under pandemin. I Nederländerna definieras folkbiblioteken utifrån vad de ska göra. Deras uppgifter och organisation skiljer sig från de svenska bibliotekens. Annelien van der Tangs jämförelse bidrar med nya perspektiv till den svenska diskussionen.

 • Dessutom – fler texter, recensioner, krönikor och nyheter!

Bli medlem eller prenumerant redan idag för att få nästa nummer i brevlådan! En prenumeration kostar från 160 kronor för fyra nummer och du kan betala enkelt med swish.
Klicka här för att prenumerera

Omvärlden

Dyrt bibliotek måste hyra ut lokaler (Västerbottens-Kuriren)

Oslos påkostade och helt nya huvudbibliotek, Deichmanska biblioteket i Bjørvika, blev 363 miljoner kronor dyrare än beräknat rapporterar VK. Oslo kommun kräver nu att biblioteket ska dra in 12,8 miljoner kronor årligen genom kommersiell verksamhet för att förbättra ekonomin.

Kravet har fått de anställda att reagera och framhålla att biblioteksverksamheten inte ska vara vinstdrivande.

American Library Association, ALA, uppmärksammar problem med censur

ALA uppmärksammar att försöken att censurera innehållen på de amerikanska biblioteken har ökat dramatiskt. Man hänvisar till 155 kända exempel sen juni 2021. Det handlar om försök att avlägsna böcker som rör hbtq-frågor, böcker som är utgivna av svarta författare eller berör den svarta befolkningens erfarenheter samt andra minoritetsgruppers litteratur. Läs ALA:s ställningstagande:

Botkyrka bibliotek testar ny sortering – ska få fler att läsa (SR)

För att öka läsningen har biblioteken i Botkyrka kommun inkluderat alla bibliotekets böcker på olika språk i samma hyllor.

Den samiska kulturbussen fortsätter att rulla i inlandet (Västerbottens-Kuriren)

Den samiska kulturbussen Julla Májja är ett gemensamt biblioteksprojekt i V8-kommunerna som pågått under två års tid med Storumans kommun som projektägare. Nu förlängs projektet med ett år och den första januari 2022 tar Sorsele kommun över som ny projektägare. Då kommer bussen också att fortsätta rulla under ett annat namn - samisk biblioteksbuss.

Ljudboksdebatten saknar funktionsrättsperspektiv

Illustration: Eleonor Pavlov

Läsning av tryckta böcker ses oreflekterat i debatten som mera värdefull än andra former av läsning och framställs som det eftersträvansvärda målet. Eleonor Pavlov och Tobias Willstedt nyanserar begreppet läsning och ifrågasätter bland annat en formulering i BiS program.
Copyright © 2021 Föreningen BiS, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp