Copy
View this email in your browser

I det här nyhetsbrevet:

  • Välkommen!
  • Distansarbetets vara eller inte vara
  • Arkivens makt på agendan
  • Från A till Ö

Välkommen!

I år är det valår! Vilket innebär att vi kommer översköljas av överdrifter, fultolkningar och halvsanningar från politiska aktörer som vill flytta fram sina positioner.

Biblioteken är en av de institutioner som stöttar medborgarna när det gäller att orientera sig i informationsfloran. Här kan man lära sig om källkritik, informationssökningar, källtillit och mera - det som vi ofta brukar kalla medie- och informationskunnighet.

Samtidigt angrips biblioteken ibland och det är inte okontroversiellt att ta ställning för källkritik. Biblioteken förmodade opartiskhet ifrågasätts när det källkritiska uppdraget möter tveksamma utsagor som en politisk rörelse beskriver som sanning. Vem har glömt Trumpadministrationens alternativa fakta?

Onekligen är det så att biblioteken måste vara starka tillsammans i ett kaotiskt politiskt landskap. BiS kan vara en plattform för det och välkomnar alla nya medlemmar! I detta nyhetsbrev uppmärksammar vi särskilt kampen för bemannade skolbibliotek - en viktig komponent i medvetandehöjandet kring medie- och informationskunnighet.

Ni som gillar vårt arbete får gärna swisha en slant till 070-545 28 27 (mottagare är föreningens kassör Christian Forsell). Ange "produktionsstöd" när du swishar.

Bli medlem i BiS!


Som medlem får du tidskriften bis som kommer ut med 4 nummer om året.

Ett vanligt medlemskap kostar bara 250 kronor per år, eller 160 kronor för dig som är student/pensionär/person utan full inkomst. Du kan betala enkelt med Swish.
Klicka här för att bli medlem!

Distansarbetets vara eller inte vara

Ett trafikljus som visar grönt.
Sorunda bibliotek signalerade till besökarna. Foto: Andrea Berge
De långsiktiga konsekvenserna av den nya situationen med arbete hemifrån – och av de inskränkningar i tjänster och tillgänglighet som biblioteken har gjort under pandemin – måste diskuteras och följas upp. Det anser Andrea Berge. 

Omvärlden
 

Samtal om färgblindhet viktigare än prat med nazister (Biblioteksbladet)

Skribenten Stina Oscarson frågade nyligen om takhöjden för debatt på Stockholms stadsbibliotek. Bibliotekarien Milia Rahman Olssons svarar i Biblioteksbladet: taket är ofattbart lågt i hela sektorn – men inte av de skäl som Stina Oscarson anger.

Folkebibliotekets framtid på spill (Kommunal rapport)

Att det har varit svårt att hitta en prismodell för digitala böcker som passar svenska bibliotek är ett faktum. Men även i Norge är det problem. Folkbiblioteken ser inte att de kan tillgodose sina besökares behov under rådande ordning. Läs en debattartikel av ett antal norska bibliotekschefer.

Böcker och konst på sophögen i Sölvesborg (Dagens Arena)

Utrensningarna av böcker och konst i SD:s skyltfönster Sölvesborg väcker en rad frågor. Både invånare och kulturarbetare är missnöjda.

Arkivens makt på agendan

Larsson Pousette, Helene och Thomsgård, Lina (red.) (2021). Arkivism: en handbok. Stockholm: Volante och Stockholms kvinnohistoriska.

Antologin Arkivism: en handbok vill bidra till att skapa en arkivistisk folkrörelse för att få in fler röster och perspektiv i arkiven. Läs Karin Råghalls recension!

Skolbibliotek


Sedan skolminister Lina Axelsson Kihlblom meddelade Biblioteksbladet att ingen lag om bemannade skoblibliotek är på gång så har frågan seglat upp i medierna. Många frågar sig varför det händer så lite trots att man vet att behovet är så stort. Här följer ett urval ur vad som har skrivits.
 

Från A till Ö

Foto: Sofia Berg

Litteratur som finns på biblioteken bär på oändliga perspektiv och möjlighet till fördjupning. Hur skapas möjligheter på biblioteken för berättelserna att samspela med varandra? Annelien van der Tang jämför i en reflekterande essä biblioteken med bland annat museiverksamhet där man arbetar tematiskt och utifrån kontext med sina samlingar. Kan biblioteken bygga upp liknande berättelsevärldar?

Text: Annelien van der Tang

Välkommen till BiS årsmöte!


Föreningen Bibliotek i Samhälle håller årsmöte lördagen den 26 mars 2022 kl. 10 – 16.

Lokal: Svensk biblioteksförening, Oxtorgsgränd 2, 111 57 Stockholm 

T-bana Hötorget, uppgång Sergelgatan – Malmskillnadsgatan

Årsmötet kommer även inkludera en presentation eller diskussion om något aktuellt ämne. Anmäl deltagande till Christian Forsell, christian_forsell@telia.com

Engagera dig i styrelsen!

Föreningen söker nya styrelseledamöter! Är du intresserad eller nyfiken på vad det innebär, kontakta valberedningen: Ida Holmlund idaholmlund@yahoo.se.

Copyright © 2022 Föreningen BiS, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp