Copy
View this email in your browser

I det här nyhetsbrevet:

 • Välkommen!
 • Läs nya bis!
 • Arbetarrörelsens arkiverade bibliotek
 • En berättelse om tjänstepersonen och NPM
 • Rusta biblioteken!

Välkommen!

Välkommen till BiS nyhetsbrev för våra medlemmar och andra intresserade!

I brevet finns nyheter, information och tips om föreningens verksamhet som kan intressera dig som medlem eller dig som vill bevaka biblioteksutvecklingen ur ett vänsterperspektiv.

Läs nya bis!

Illustration: Stellan Klint

Missa inte årets första nummer av bis som har tema Aktivism! I numret hyllar vi även biblioteksikonen Barbro Bolonassos och fördjupar oss i svensk folkbildningshistoria.

Ur innehållet:

 • Vem är egentligen aktivist?
  Ingrid Atlestam svarar på påståenden från konservativa och högersympatisörer om att tjänstemän missbrukar sina roller för att sprida egen vänsterpolitisk och aktivistisk agenda istället för att verkställa sina uppdrag neutralt. 

 • “Risken för bias är överhängande”
  bis frågar Uppsala universitetsbibliotek varför de valt att stänga av autosuggest-funktionen i söksystemet Summon.

 • Att dela vardagen med en visionär
  Vänner och kollegor minns Barbro Bolonassos.

 • Nykterhetsloger och arbetarrörelse
  bis djupdyker i biblioteks- och folkbildningshistoria. Lär dig mer om de svenska folkbibliotekens ursprung genom fallen Stockholm, Eskilstuna och Malmö.

 • Varför utbilda sig till bibliotekarie?
  Med utgångspunkt i ett möte med Barbro Bolonassos och Joacim Hanssons bok Educating librarians in the Contemporary University försöker Peter Björkman utreda varför man egentligen vill utbilda sig till bibliotekarie.

 • Recensioner
  Lisa Engström recenserar Confronting the democratic discourse of librarianship: a Marxist approach.

 • Fler texter, krönikor och nyheter!

Bli medlem eller prenumerant redan idag för att få nästa nummer i brevlådan! En prenumeration kostar från 160 kronor för fyra nummer och du kan betala enkelt med swish.

Läsvärt

 

Utan biblioteket hade jag varit okunnigare, vilsnare, ensammare

Det verkar som om det i Sverige skärs ner mer på biblioteken än i andra nordiska länder.

Facebook stryper kampen för jämställdhet

Facebook och Instagram kan skapa aktivister och revolutioner. Men idag sätter nätjättarna munkavle på den feministiska och sexualpolitiska kampen – genom att censurera inlägg och neka spridning. Ottar granskar algoritm­­erna som har blivit ett demokratiproblem.

"Omöjligt vara chef när kultur blir politik"

När Sverigedemokraterna tog makten i Sölvesborg kände Sofia Lenninger att hennes jobb som kultur- och biblioteks­chef skulle bli svårare. Men hon bestämde sig för att fort­sätta. Det höll i nio månader.

Folkbiblioteken har fått fiender – dags att slåss

På 25 år har mer än en fjärdedel av Sveriges folkbibliotek och filialer försvunnit. Per Wirtén och Grethe Rottböll menar att demokratins infrastruktur nu är i fara.

Ungern ersätter judiska författare med antisemiter i skollitteraturen

Ungern ändrar sin nationella litteraturlista. Den judiske författaren Imre Kertész tas bort och ersätts med antisemitiska och nationalistiska författare som idealiserar nationen före första världskriget

Arbetarrörelsens arkiverade bibliotek

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek har dragit ned på biblioteksdelen av sin verksamhet och samtliga bibliotekarier har fått sluta. Roger Jönsson försöker reda ut hur blev det så här och vad det är som går förlorat?
Foto: Roger Jönsson
”Som en konsekvens av en mängd uppsägningar kommer vårt bibliotek under 2020 mig veterligen vara det enda som vare sig har några bibliotekarier eller ekonomiska resurser att förvärva nya böcker eller tidskrifter.”

Vad är nästa steg för biblioteken och biblioteksaktivismen?

BiS anordnar salong i Lund 28 mars.

Bibliotekens verksamhet är reellt hotad. Ett stort antal kommuner skär ner på folkbibliotekens verksamhet och förslagen om privatisering blir fler. Samtidigt ser vi hur högerpolitiska krafter avsätter tjänstepersoner, sätter bibliotekslagen på undantag och vill censurera bibliotekens programverksamhet.

Vad innebär det att vara aktivist för biblioteken idag och i framtiden? Och vad behöver vi göra för att förverkliga ett demokratiskt bibliotek för alla?

Deltagare är Balsam KaramJacob Andersson och Cecilia Billsdotter Jonsson. Moderator: Tobias Willstedt.

Introduktion av Ingrid Atlestam: “Aktivist, javisst!”

Fritt inträde.

En berättelse om tjänstepersonen och NPM

BiS salong i samband med årsmötet i Lund den 28 mars har rubriken Vad är nästa steg för biblioteken och biblioteksaktivismen? Den aktuella diskussionen om tjänstepersonsaktivism är en följd bland annat av de omfattande förändringar i styrningen av offentlig sektor som införandet av New Public Management (NPM) har medfört. Nick Johnson Jones, konst- och bibliotekschef i Huddinge kommun, förklarar här,  som en introduktion till BiS salong, bakgrunden till NPM, vad NPM innebär och konsekvenser av NPM.
Nick Johnson Jones. Foto: Tobias Willstedt
”Studerar du SCB:s yrkesstatistik ser du att gruppen chefer ökade med 49 % i offentlig sektor mellan 2001 och 2013. Gruppen som innehåller administratörer, ekonomer, controllers, hr-tjänster, kommunikatörer och marknadsförare ökade med 50 % under samma period. Konsultinsatser och revisioner ökar också de lavinartat. Samtidigt har anställda i offentlig sektor under samma period bara ökat med 0,7 %.”

Välkommen till årsmöte

Föreningen Bibliotek i Samhälle håller årsmöte i Lund lördag 28 mars klockan 10-16

Lokal: Hemgården, Kiliansgatan 11, Lund

Rusta biblioteken!

BiS är glada att Sveriges författarförbund uppmärksammar bibliotekens prekära situation och tar avstånd från privatiseringar och nedskärningar. Vi ansluter oss till deras kampanj för satsningar på en likvärdig biblioteksservice över hela landet och skolbibliotek till varje elev!

Copyright © 2020 Föreningen BiS, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp