Copy
View this email in your browser

I det här nyhetsbrevet:

  • Välkommen!
  • Glesbygdsvardagen bakom statistiken
  • Medverka i nästa nummer av bis!
  • Läs bis 2/2021 med tema skolbibliotek

Välkommen!

"Vissa säger att de kommer på romanidéer när de motionerar, själv formulerar jag brandtal till kommunpolitikerna."

Så skriver Karin Råghall i sin essä om biblioteken i glesbygdsvardagen. En vardag där tre heltidstjänster i den stora kommunen Dorotea ska utföra allt som bibliotekslagen kräver – den fria åsiktsbildningen, kunskapsförmedlingen, läsfrämjandet, tillgängligheten, samverkan och den digitala transformationen. 

Regeringen har lämnat besked att man kommer att lämna ett lagförslag om tillträdesförbud till biblioteken. Ingrid Atlestam anser att man måste blicka bakåt för att hitta lösningar framåt. Och då visar det sig att tillträdesförbud är en högst tveksam idé. Läs hennes reflektion över biblioteket som en inkluderande arena för demokratiaktivism.

Bli medlem i BiS!


Som medlem får du tidskriften bis som kommer ut med 4 nummer om året.

Ett vanligt medlemskap kostar bara 250 kronor per år, eller 160 kronor för dig som är student/pensionär/person utan full inkomst. Du kan betala enkelt med Swish.
Klicka här för att bli medlem!

Glesbygdsvardagen bakom statistiken

Borgafjäll/Buarkantjahke ligger tio mil från tätorten Dorotea/Kraapohke, där kommunens enda bibliotek finns.
Enligt den senaste nationella biblioteksstatistiken är Dorotea en av kommunerna med bäst bemanning. Bibliotekarien Karin Råghall frågar sig vad statistiken egentligen berättar – och vad den döljer. 

Biblioteket – en inkluderande arena för demokratiaktivism

 

Är tillträdesförbud till biblioteken en lösning mot stök, bråk och våld? Ingrid Atlestam blickar bakåt för att hitta vägar framåt.

Medverka i nästa nummer av bis!

Snart kommer redaktionen börja arbeta med nästa nummer av bis och vi tar gärna emot bidrag av olika slag!

Nästa nummer har inget särskilt tema utan du är fri att skriva om vad du vill. Skicka in ditt bidrag till redaktionen senast 11 november. Vi tar emot både text och illustrationer.

Mejla till tidskriftenbis@gmail.com.

Omvärlden
 

Balsam Karam - ”Att vara bibliotekarie är en del av min själ” (Rött)

Vänsterpartiets tidning Rött har intervjuat författaren, bibliotekarien och tidigare bis-medverkande Balsam Karam om de politiska slag som just nu utspelar sig på våra bibliotek - "I en tid där högern riktar in sig på kulturen och vill dra ner på resurser måste alla som vill bevara biblioteken kliva fram."

Bibliotekarier kan åtalas för regnbågsböcker i ungdomssektion (QX)

Böcker med regnbågstema är stötande innehåll för ungdomar menar åklagare i Wyoming, USA. Därför riskerar nu anställda på ett bibliotek att ställas inför rätta.

Umeå universitet hotat som enda pliktbibliotek i norr (Västerbottens folkblad)

Antalet pliktbibliotek i Sverige föreslås reduceras från sju till två enligt en ny statlig utredning.

Om förslaget blir verklighet innebär det att Umeå universitetsbibliotek upphör som enda pliktleveransmottagare i Norrland.

– På sikt kan det bli betydligt svårare för forskare, studenter och även allmänheten att få tag på litteratur, säger bibliotekarien Lars Iselid vid Umeå universitetsbibliotek.

Bögbibblan

Bögbibblan vill få fler att upptäckta den rika floran av bög-, flat-, queer-, trans- och intersexlitteratur. Bögbibblan finns som instagramkonto, podd, webbsida och nyhetsbrev!

Så har biblioteken klarat pandemin (DIK)

Pandemin har haft negativ påverkan på arbetsmiljön för biblioteksanställda – och på tillgången till bibliotekens tjänster för besökarna. En ny rapport från fackförbundet DIK visar att det krävs mycket arbete för att kommande samhällskriser ska kunna hanteras på ett bättre sätt.

Läs bis 2/2021 med tema skolbibliotek

Du vet väl om att du är välkommen att läsa äldre nummer av Sveriges enda radikala bibliotekstidskrift helt gratis? Nu kan du ladda ner bis 2/2021 som skickades ut till prenumeranterna i juni.
Copyright © 2021 Föreningen BiS, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp