Copy
View this email in your browser

I det här nyhetsbrevet:

 • Välkommen!
 • Skolbibliotek, sambibliotek och digitala bibliotek i nya numret av bis!
 • Om boken finns på hyllan – tillitsfull samverkan för Agenda 2030

Välkommen!

Välkommen till BiS nyhetsbrev för våra medlemmar och andra intresserade!

I detta nummer kan du läsa om kommande nummer av bis samt om folkbibliotekens samlingar i relation till Agenda 2030. Den intresserade kan även ta del av olika perspektiv på utredningen för Stärkta skolbibliotek och läromedel.

Efter detta nummer tar nyhetsbrevet sommarlov. Njut av solen och läs bra böcker så ses vi igen i augusti!

Dokumentation från BiS årsmöte


Du har väl inte missat att du kan läsa protokoll och verksamhetsberättelse på BiS hemsida?

Nya numret av bis – skolbibliotek och pandemi!

bis dyker ner i vardagen på landets skolbibliotek! Som vanligt hittar du även nyheter och fördjupade analyser om bibliotek, kultur och samhälle.

Ur innehållet:

 • En splittrad tillvaro på skolbibliotek
  bis intervjuar Christina Degerström för att få en nytillträdd skolbibliotekaries perspektiv på yrket.
 • Vem vill vara Nancy Pearl? Ingen, men för våra elevers skull är vi det!
  Skolbiblioteket som fysiskt rum blir inte mindre viktigt för att eleverna har distansundervisning. Gymnasiebibliotekarier från Polhemsskolan i Lund reflekterar över den digitala omställningens konsekvenser.
 • Trender i barn- och ungdomslitteraturen väcker oro
  Barn- och ungdomslitteratur fungerar som ett fönster mot världen och som en spegel mot en själv. Därför blir det problem när andelen översatta författare som ges ut i Sverige minskar signifikant. 
 • Vem är aktivist?
  Förordade Valfrid Palmgren strikta urvalsprinciper eller ville hon ge allt åt alla? I två längre texter reder Lena Lundgren och BiS styrelse ut missförstånd och fortsätter diskussionen om bibliotek, aktivism och föreningens historia.
 • “Växande osäkerhet kring framtiden och en förhöjd stressnivå”
  bis ställer frågor om arbetsmiljö och omstart efter pandemin till Marie Gustavsson, Sara Kjellberg, Peter Björkman och Monika Staub Halling.
 • Dessutom – boktips, krönikor, nyheter och poesi!
Bli medlem eller prenumerant redan idag för att få nästa nummer i brevlådan! En prenumeration kostar från 160 kronor för fyra nummer och du kan betala enkelt med swish.
Klicka här för att prenumerera

Omvärlden
 

Amnesty och biblioteken kampanjar för Dawit Isaak

Under våren har aktivister från hela Sverige tagit fram en kampanj för journalisten och samvetsfången Dawit Isaak. Kampanjen innehåller en mängd olika förslag på aktiviteter som även bibliotek kan ansluta till.

Kulturrådet startar nyhetsbrev om läsfrämjande

Kulturrådet startar ett nyhetsbrev om aktuella satsningar, forskning, goda exempel, rapporter och evenemang. Med brevet hoppas myndigheten sprida kunskap och inspiration till alla som arbetar med läsfrämjande i Sverige.

DIK kräver skolbibliotekarier

I en debattartikel i Dagens Arena konstaterar DIKs Anna Troberg att: "Den mest effektiva vägen till läslust och medie- och informationskunskap går via stärkta skolbibliotek och respekterad skolbibliotekariekompetens" och kräver bland annat att alla skolbibliotek ska vara bemannade av utbildade bibliotekarier.

...men SKR håller inte med

Sveriges kommuner och regioner, SKR, svarar på den aktuella utredningen om stärkta skolbibliotek och läromedel och håller inte med om att alla skolor behöver bibliotek - det måste kommunerna själva få avgöra menar organisationen. Däremot är SKR positiva till att de bibliotek som finns ska vara bemannade men vill inte att det preciseras till vilken grad eller vilken utbildning de som bemannar biblioteken ska ha.

Om boken finns på hyllan – tillitsfull samverkan för Agenda 2030

Illustration från Myndigheten för delaktighet, som har i uppdrag från regeringen att se till att offentliga aktörers arbete med Agenda 2030 blir tillgängligt för alla.
I den pågående debatten om mediesamverkan i Sverige har flera efterlyst hur biblioteken skulle kunna samarbeta på ett mer hållbart sätt och utifrån Agenda 2030. Men hur skulle en sådan samverkan kunna se ut? Annelien van der Tang utforskar frågan.
Copyright © 2021 Föreningen BiS, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp