Copy
Een gelukkig, duurzaam en gezond 2020
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u heeft aangegeven op de hoogte te willen blijven van de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in de gemeente Stichtse Vecht.

Succesvolle avonden wijkaanpak

 


In november en december zijn er twee succesvolle, goedbezochte informatieavonden geweest in het kader van de wijkaanpak van Stichting Duurzame Vecht. Zoals gewoonlijk was het doel informatie geven over energiebesparing- en opwekmaatregelen. De eerste avond was in het wijkcentrum de Vondel, georganiseerd in samenwerking met wijkcommissie Zogwetering, Dichters & Lanen. Op 17 december was er een bijeenkomst in Museum Vredegoed. Van beide avonden staan de presentaties op de site. Handig om na te lezen. In 2020 worden er bijeenkomsten in de andere wijken van Stichtse Vecht georganiseerd. Bewoners worden hiervoor uitgenodigd door de wijkorganisaties.

Lokale duurzame energie beschikbaar


Op 17 oktober heeft Stedin de werkzaamheden aan de installatie van het eerste postcodeproject van de gemeente Stichtse Vecht afgerond. In het filmpje is te zien hoe de eerste kW’s geproduceerd worden van het project Polder Nijenrode. De lokale energiecoöperatie 2030.nu is supertrots. Dit is het moment om lokale duurzame energie af te nemen. Groen én goedkoop omdat de energieleverancier, om | nieuwe energie, ook een coöperatie is en geen winstoogmerk heeft. Dat betekent dat de netto-opbrengsten kunnen worden gebruikt om nieuwe duurzame projecten op te starten. Meer informatie staat op de site van 2030.nu.

Vervolg pilot Energieloket 

Sinds september 2019 is er een adres waar inwoners van Stichtse Vecht zich kunnen laten informeren en adviseren over energiebesparing. 
Stichting Duurzame Vecht heeft een maandelijks energieloket geopend in de Bibliotheek van Breukelen. De pilot stopte op 14 december, maar de energieadviseurs Piet Paul en Gerhard Hof komen terug in 2020. Dan wordt het loket voortgezet met weer drie zaterdagen. De data staan in de agenda op www.duurzamevecht.nl. De openingstijden worden aangepast. Van 11.00 en 13.00 uur. De locatie is nog steeds de Bibliotheek in Breukelen, Schepersweg 6c.

Voor de klas op Niftarlake


In vervolg op de eerdere lessen die de stichting heeft gegeven op het Niftarlake, hebben energieambassadeur Piet Paul en jeugdambassadeur van 2030.nu Joost Vosmer weer twee gastlessen verzorgd. Dit keer waren VWO-3 leerlingen aan de beurt.
Aan de lessen waren twee excursies gekoppeld. Een deel van de groep ging naar Anne in Utrecht en een ander deel naar Noppes in Nieuwegein en Grijs naar groen in Houten. In 2020 krijgen de lessen een vervolg en komt er een compleet plan om de jeugd meer bij de energietransitie te betrekken. Waarover meer in deze nieuwsbrief.

Plannen circulaire economie

Geen nieuws van het werkgebied circulaire economie. Dat wil zeggen, er zitten plannen in de pijplijn, maar die moeten eerst nog wat rijpen. Bestuurslid van Duurzame Vecht Tine Verhoef is kartrekker en voert gesprekken met mensen van diverse partijen, zoals de gemeente, bedrijven en scholen. Ze haalt ideeën en good practises op. Zo is er onder meer op scholengemeenschap Broklede een commissie duurzaamheid die initiatieven ontwikkelt over afvalscheiding en afvalminderen, denkt de gemeente na over een vervolg van het 100-100-100-project en willen ondernemers hun betrokkenheid graag tonen. Stichting Duurzame Vecht zet de ideeën op de kaart en zorgt voor verbinding. In 2020 zal er een concreet plan worden ontwikkeld met de diverse partijen. Wordt vervolgd.

Wist u dat:

  • De stichting samen met de lokale energiecoöperatie 2030.nu jongeren betrekt bij duurzaamheid? Er meer te lezen is over dit project via http://2030.nu/jongeren-en-duurzaamheid/?
  • 2020 een belangrijk jaar wordt voor onze gemeente in de energietransitie? Op 1 juni het ontwerp van de regionale energiestrategie (RES) moet worden opgeleverd en vastgesteld? Dit een belangrijk onderwerp voor de gemeenteraad is? Voor meer informatie u deze pagina’s leest?
  • Energieambassadeur Jan van Dijk als eerste bij de stichting het EPA-w-certificaat heeft behaald? Dat wij hem daarmee van harte feliciteren?

  • Er gesprekken zijn met potentiele bestuursleden? We nog meer mensen nodig hebben voor zowel bestuur als commissies? U dat kunt zijn? De profielen hier te lezen zijn? 
  • Er een handige folder is met praktische tips en adviezen voor energiebesparing? Deze te downloaden is vanaf de site?

Word ook energieambassadeur!


Het succes van de informatieavonden die in het kader van de wijkaanpak zijn gehouden, heeft tot gevolg dat het aantal adviesgesprekken over energiebesparing- en opwekmaatregelen gestaag groeit. Deze zogenoemde keukentafelgesprekken worden gehouden door de energieambassadeurs. Er zijn nu vijftien vrijwilligers die deze rol uitvoeren voor de stichting. Zij krijgen scholing en overleggen maandelijks met elkaar. Omdat het aantal gesprekken toeneemt, ziet de stichting het aantal ambassadeurs ook graag groeien. Dus wilt u actief zijn in uw wijk als energieambassadeur? Vraag dan een oriënterend gesprek aan bij Rik Peeters via, energieadvies@duurzamevecht.nl of bel hem: 06 225 600 83.

Bestuurslid Otto Albrecht heeft afscheid genomen van stichting Duurzame Vecht. Hij heeft een baan aangenomen als directeur van de ME/CVS Stichting Nederland. Een patiëntenorganisatie die zich inzet voor mensen met het Chronisch Vermoeidheid Syndroom. Dat werk kan hij niet langer combineren met zijn rol als bestuurder voor de stichting. Mister Fairtrade zoals Otto wel liefdevol werd genoemd, is op 18 december in het zonnetje gezet. Vanaf hier nogmaals: dank je Otto voor al die jaren inzet en betrokkenheid. De passie voor fairtrade zullen we koesteren binnen de stichting. 
Tip een vriend over deze nieuwsbrief.
Inschrijven kan via deze link naar onze website
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2019 

gegevens wijzigen | uitschrijven
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Duurzame Vecht · Hondiusstraat 36 · Maarssen, Utrecht 3602PJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp