Copy

Läs mejlet i din webbläsare!

Företagare i Coronatider: Vad betyder regeringens åtgärdspaket för dig?

Som företagare är det otroligt mycket just nu. Inte bara ska du tänka framåt, tänka nytt, låta bli att ställa in utan ställa om och få ditt företag och dina anställda att klara sig helskinnade ur den här underliga situationen. Du ska dessutom ta in all information, alla nya direktiv och förstå hur du kan ta del av den hjälp och de åtgärdspaket som ställs till förfogande.

Just därför finns vi här för dig. Vi har lovat att vara din supporter, i med- och motgång. Och det löftet tänker vi hålla!

Här kommer en del handfast information med användbara länkar till regeringen och tillväxtverket. Och självklart hjälper vi dig att ta reda på den information du behöver, så att du kan koncentrera dig på ditt företagande. Det som gör att Sverige fortsätter rulla.

Du är alltid varmt välkommen att höra av dig till oss!

Fyra åtgärder för att underlätta för dig som företagare

Korttidsarbete (tidigare korttidspermittering) innebär att de anställda går ner i arbetstid, men behåller största delen av lönen, av vilken staten går in och stöttar upp med en del. Detta gör att du slipper säga upp personal och är redo att köra igång så fort som möjligt när förutsättningarna ändras.

Läs allt om korttidsarbete och hur du ansöker på tillväxtverket.

Med syfte att snabbt och i betydande omfattning stärka företagens – och hela företagssektorns – likviditet finns möjlighet att ansöka om anstånd med skatteinbetalningar. Reglerna gäller arbetsgivaravgifter, avdragen skatt på lön och moms och kan tillämpas retroaktivt. Detta innebär att företag som har betalat in arbetsgivaravgifter och avdragen skatt på lön på sitt skattekonto i februari och mars för perioder från och med januari 2020 kan få skatten återbetald från Skatteverket.

Läs mer om anstånd med skatteinbetalningar och ansök på Skatteverkets hemsida.

För att ytterligare minska bördan för svenska företagare har regeringen beslutat om sänkt arbetsgivaravgift, vilket innebär att det bara är ålderspensionsavgiften på 10,21 % som ska betalas. För aktiebolag gäller det högst 30 anställda och på den del av lönen som inte överstiger 25 000 kronor. Motsvarande lättnad gäller också egenavgifterna i enskild firma och handelsbolag för hela år 2020 och på överskott upp till 100 000 kronor. 

Här finns samlad information för både aktiebolag och andra företagsformer.

Även reglerna för sjuklönekostnader har anpassats för att lätta den ekonomiska bördan för företagen. Staten skjuter till kostnaderna för sjukfrånvaro i mars och april och sker till arbetsgivaren genom kreditering på skattekontot. Den anställde ansöker hos Försäkringskassan i efterhand. Regeringen förlänger också tiden man kan vara hemma utan läkarintyg till 14 dagar och Försäkringskassan kräver det inte till och med dag 21, vilket innebär att den som är sjuk inte behöver lämna ett läkarintyg de första tre veckorna.

Läs mer om sjuklönereglerna och de olika beloppen här.

Vi tror på framtiden. Och tillsammans skapar vi den. 
Välkommen till.baks! #framtidsbyrån
Hur kan vi hjälpa dig? Tveka inte att kontakta ditt lokala baks-kontor!

Tranås
Ågatan 29, 573 31 Tranås
Tel: 0140-770 200
Fax: 0140-770 229
Mejl: tranas@baks.se

Vimmerby
Stångågatan 44, 598 37 Vimmerby
Tel: 0492-770 100
Fax: 0492-182 01
Mejl: vimmerby@baks.se

Linköping
Badhusgatan 5, 582 18 Linköping
Tel: 013-327 02 70
Fax: 013-327 02 80
Mejl: linkoping@baks.se

Eksjö
Kaserngatan 18, 575 35 Eksjö
Tel: 0381-771 200
Fax: 0140-770 229
Mejl: eksjo@baks.se

#framtidsbyrån

Vi är den alldeles lagom stora redovisningsbyrån med det stora företagets breda tjänsteutbud och det lilla företagets personliga omsorg om varje kund. Och framför allt, revisorer som har stora kunskaper i vad det innebär att driva ett företag, och vilka utmaningar man ställs inför. För vi på baks & co har också varit där – och tagit drömmen om ett företag och gjort den till verklighet. Precis som du.

Copyright © 2020 baks & co, alla rättigheter förbehålls.


Här kan du ändra hur du får mejl från oss:
Uppdatera dina inställningar eller avregistrera dig från ytterligare mejl.

Läs detta mejl i din webbläsare!