Copy
Speel en ontdek - november 2019

Terugblik op het thema: "Kriebelbeestjes"

 

De afgelopen weken stond het thema kriebelbeetjes centraal. Tijdens dit thema hebben we kennis gemaakt met Mevrouw Spin, Rupsje Nooit Genoeg en allerlei andere kriebeldieren. Mevrouw Spin was in het begin wel een beetje spannend, maar gelukkig ontdekten we al snel dat het een hele lieve spin was die graag met ons wou spelen. Ook hebben we vaak het boek van Rupsje Nooit Genoeg gelezen. Wat kan die rups toch veel eten. Daarna kruipt hij in zijn mooie huisje, een cocon, en na twee weken komt hij eruit kruipen als een mooie vlinder. Samen hebben we daarna regelmatig het liedje van de rups gezongen.

     

Ook hebben we genoeg regen mogen ontdekken en ervaren. Lekker stampen in de plassen water en voelen dat je niet nat wordt als je de paraplu boven je hoofd houdt. In het bos zijn we op zoek gegaan naar kriebeldieren. We zagen kleine regenwormen, slakken en hele mooie paddenstoelen. Onderweg kwamen we kastanjes, bladeren, takken en dennenappels tegen die we mochten verzamelen. Op de groep hebben we deze mooie “schatten” ontdekt. Welke vondst is groot en welke klein? Welke is hard en welke zacht?

               

Thema:                "De Stoomboot"


De spannende en gezellige Sinterklaastijd is weer aangebroken. Sinterklaas heeft dit jaar voor een verrassing gezorgd. Dit jaar kwam de Sint niet aan met de stoomboot, maar met de stoomtrein. Sinterklaas heeft zijn nieuwe paard Ozosnel meegenomen naar Nederland. Gelukkig zijn ze goed aangekomen en gaan we ook bij Madelief dit mooie kinderfeest vieren. Pepernoten bakken, verkleden, kunstjes maken en natuurlijk ook de Pietengym.


Motoriek

Grote motoriek: Tijd om te dansen op Sinterklaasmuziek. Lekker bewegen en oefenen met de dansjes van Sinterklaas en Piet. Ook gaan bewegen als Pieten over een parcours. Klimmen over de daken, kruipen op de grond, springen naar de schoorsteen en onze speelgoedpakjes in de schoorsteen gooien. Als dit ons lukt verdienen we misschien wel een Pietendiploma.

Kleine motoriek: We gaan een stoomboot en stoomtrein bouwen in de bouwhoek. Leren hoe we pepernoten kunnen maken en natuurlijk in het speelgoedboek kijken wat we mooi vinden. Iedereen mag uitknippen wat hij of zij mooi vindt. Dit wordt oefenen met de schaar.
Ook gaan we met de klei aan de slag. Oefenen om pepernoten te rollen, een stoomtrein of boot maken en misschien wel een mijter of Pietenmuts. 

           

Liedjes

We gaan verschillende liedjes zingen van Sint en Piet.

Zie ginds komt de stoomboot

Zie ginds komt de stoomboot
uit Spanje weer aan.
Hij brengt ons Sint Nicolaas,
ik zie hem al staan.

Daar huppelt zijn paardje
het dek op en neer.
Daar waaien de wimpels
zo mooi heen en weer.

Kijk, Piet staat te lachen
en roept naar de kant:
‘Ik heb genoeg lekkers voor heel Nederland!

O lieve Sint Nicolaas,
kom ook eens bij mij.
En rij toch niet stilletjes
ons huisje voorbij.

Piet ging uit fietsen:
https://sinterklaasjournaal.ntr.nl/zingen

Sinterklaas kapoentje:
https://sinterklaasjournaal.ntr.nl/zingen


Ideeën voor thuis

- Samen pepernoten bakken, boekjes of liedjes van Sint en Piet zingen. 
- Voor de kinderen is dit een spannende periode. Om dit iets minder spannend te maken kun je met je kind duidelijke afspraken maken wanneer en hoe vaak de schoen gezet wordt. Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid. Zo is het duidelijk wat er gaat komen en is een lege schoen niet elke ochtend een teleurstelling. 
- Sommige kinderen zijn bang dat Sint of Piet op de slaapkamer langskomt. Ga samen in gesprek met je kind dat Sint alleen de schoentjes vult en niet verder in het huis komt. Sint komt zijn afspraken altijd na.      
 

 
                     schrijf je uit voor deze mail  | info@madeliefkindercentrum.nl
madeliefkindercentrum.nl  |  © 2016