Copy
Mødet i Herreværelset den 3.november
Næste møde i Herreværelset den 17. november
Info om "Historier fra Herreværelset"
Kommende møder, bl.a. julefrokost og Poul Kragelund 
Se mailen i din browser
Kokkedal den 5. november 2017

 
Mødet i Herreværelset den 3. november

 
Selv om der åbenbart havde været lidt ’tilmeldingskaos’ blev der plads til alle de ca. 40 medlemmer, der var kommet til dagens møde. Det krævede selvfølgelig også et meget udspekuleret bordopstillingsarrangement. Men alt lader sig jo gøre i en ’gasovn’ og nu også i Medborgerhuset takket være en stor indsats fra alles side.
 
Erling bød velkommen og beklagede problemerne omkring tilmeldingen, men igen, vi blev jo alle bænket og der var heldigvis også smørebrød til alle. Herefter bød Erling velkommen til dagens foredragsholder, Finn Helmer, men inden han kom på banen holdt vi den gode tradition i hævd og stemte i med en fællessang – Vi maler dagen blå (eller var det byen rød). Ove havde til denne gang forkortet fællessangen til 3 vers. Så kunne vi også lige nå en kop kaffe mere.
 
Vores gode web-master Bjørn har ’pillet’ lidt ved Herreværelsets hjemmeside og forbedret den, så der nu ligger både mødekalender med arrangementer og tilgængelighed til nyhedsbrevene, referater fra møderne mm..
 
Du kommer lettest ind på hjemmesiden ved linket http://fredensborg-aeldresag.dk hvorefter du aktiverer menupunktet Herreværelset oppe til højre på siden - se herunder...

 PS! Sponsorat til julefrokosten, se omtale af julefrokosten under punktet ’Kommende møder’.

 
Når den økonomiske op- og nedtur rammer…
 
Finn helmer kom i fin form og i så god tid, at han også hjalp med bordopstilling inden han gjorde klar til sit indlæg om sin økonomiske op- og nedtur.
 
Han er født i 1949 og opvokset på en gård ved Holbæk, hvor også børnene måtte hjælpe til med den daglige drift for at få økonomien til at hænge sammen. Og måske det har været drivkraften for  ham, for Finn har tilsyneladende allerede fra barns ben haft en ’trang’ til og fornøjelse af at skabe virksomheder og forretning.
 
Som 7-årig startede han som ’kaninavler’ med op til 150 kaniner. Men det gav ikke den store økonomiske gevinst. Så kunne det måske være bedre at dyrke sine egne grønsager og sælge dem. Det gjorde han så som 9-årig. Men når salget ’kun’ er til sin mor går det jo heller ikke. Ja, ja, så kan man da som 11-årig prøve som biavler. Det var en større succes. Finn blev faktisk på et tidspunkt landets største biavler med 1.000 bifamilier. Men så skulle der også slæbes både honning og sukker. 10 tons honning og 50 tons sukker til bierne kunne det blive til hvert år. En forretning han drev i mange år.
 
Efter 10 år på DTU blev Finn civilingeniør. Det skulle jo tage den tid, da han allerede under sine studier var i gang med adskillige forretninger, der jo også skulle plejes og passes.
 
Finn blev efter DTU tiden ansat hos Texas Instruments som sælger i 13 år og havde ved sin afslutning her ansvaret for Skandinavien, Holland og Belgien, men der skulle selvfølgelig prøves noget nyt. Så f.eks. lånte han 600.000 kr. hos sin bank og ’skød’ 500.000 kr. ind i et firma for at blive medejer. Og selv om revisor og bank havde sagt ’Ok’ for firmaet, gik det konkurs 14 dage efter og så var de penge tabt og så burde man måske have lært ’et eller andet’.
 
Men for at gøre en meget lang historie lidt kortere endte Finn som direktør hos GIGA, en virksomhed under NKT koncernen, hvor han fik frie hænder til at udvikle og forbedre virksomhedens markedspotentiale. Og det lykkedes i den grad, at virksomheden senere blev solgt til Intel for ca. 10 mia. kr. Det gav de ca. 75 medarbejdere en gevinst på ca. 1.7 mia. og Finn fik selv et pænt honorar på godt 375 mio. Svimlende tal.
 
Og her begyndte så nedturen for pengene skulle jo bruges til noget og for Finn var det at anbringe pengene i lidt ’skrantende’ virksomheder for at få dem ’op at stå’ igen den bedste måde at forvalte sin formue på og meningen var jo selvfølgelig, at det også skulle give en god økonomisk gevinst.
 
Men der er mange ’brådne kar’ i erhvervslivet og af en eller anden grund løb han ofte ind i dem og dermed forsvandt mange af de mange millioner også. På et tidspunkt blev han involveret i en virksomhed,først som bestyrelsesformand og senere også som direktør. Men det gik helt galt. Her blev han ’snydt’ af såvel sin partner som af firmaets revisor  og bank med bl.a. kautioner og andre gældsdokumenter. For det at gennemgå dokumenter inden underskrift var ikke hans store force.
 
Og historien ender tragisk nok med, at banken (Nykredit, som jeg ikke tror Finn har det bedste forhold til) fik ham erklæret konkurs.
 
Finn indrømmer gerne, at han har været naiv mht sine investeringer, tiltroen til andre og ikke mindst, at han ikke optog rådgivning om indholdet af alle de forskellige dokumenter han ’bare’ skrev under på. Og det blev udslagsgivende for, at han blev erklæret personlig konkurs.
 
Det betød så også, at han måtte leve for et meget ’spartansk’ beløb og selvfølgelig ikke måtte eje noget. Det har været en hård tid, men Finn har nu for kort tid siden fået gældssanering og kan nu se frem til at få en ’normal’ tilværelse igen.
 
Og han har allerede planer om forskellige forretninger her og i udlandet om ca. 3 år.
 
Han har også været fremsynet for han har for år siden plantet 30 æbletræer, 20 kirsebærtræer og 20 pæretræer. Så er der jo basis for at starte en lille beskeden frugtplantage.
 
Og hvad med bierne. Finn har stadig biavl som sin hobby, men har i dag ’kun’ 5 bifamilier tilbage, men måske det også kan blive til mere.
 
Igen, igen, et rigtigt godt indlæg i Herreværelset og vi siger tak til Finn for et både muntert, alvorligt og meget ’veldrejet’ indlæg.

Find meget mere om Finn Helmer her

Læs historien bag milliardsalget af Giga her.
Næste møde i Herreværelset den 17. november
  
Flystøtteoperationer på Balkan og krigsveteran
 
Michael Huusom holder igen et indlæg i Herreværelset. Denne gang om flystøtteoperationer på Balkan i 1993-94 og det at være krigsveteran her fra.
 
Michael vil vise billeder og fortælle om det at være udsendt i FN tjeneste som ”Forward Air Controller (FAC)” under krigen på Balkan, nærmere betegnet i og omkring Tuzla i Bosnien i Hercegovina.
 
I husker sikkert alle beretningen om operation Bøllebank.
 
Deltagerafgiften er Kr. 50 for kaffe, 2 stk. smørebrød og 1 øl/vand.
 
Tilmelding til mødet senest mandag den 13. november. Du skal tilmelde dig mødet  via TILMELD- knappen på den side du kommer til ved at klikke her
NB! Tilmeld-knappen er aktiv til og med mandag den 13. november kl.23.59..
 
OBS!  Hvis du ikke i forbindelse med din mødetilmelding får en mailkvittering, så bedes du kontakte Herreværelset med dit medlemsnummer til Ældresagen på mail til herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk så sørger vi for din tilmelding.

 
Info om ’Historier fra Herreværelset’

Den 30. oktober holdt styregruppen igen møde vedr. bogen om ’Historier fra Herreværelset’, hvor vi bl.a. gennemgik aftaleudkast med Michael fra ’Skriveforlaget’og Michael har efterfølgende sendt et nyt korrigeret aftaleudkast, så  vi er nu meget tæt på at komme ’i mål’ med en god aftale.
 
Vi har sendt en ansøgning til Kulturudvalget her i Kommunen for tilskud til trykning og publicering af bogen og da Kulturudvalget tidligere har givet en positiv tilbagemelding på projektet, forventer vi også, at der kommer lidt økonomi her fra. Kulturudvalget behandler vores ansøgning på et møde den 6. december, så vi må bare vente med lidt tålmodighed.
 
Vi er nu 14 medlemmer (måske 16 – mangler endelig bekræftelse fra de sidste), der gerne vil bidrage med historie til bogen. Vi har pt. 18 historier og med det materiale vi nu har, mener forlaget, at vi kommer ud med en bog på ca. 300 bogsider. Men vi søger stadig din historie. Og du kan sagtens nå at få den med. Deadline er udgangen af dette år, så  der er godt 2 måneder endnu til at skrive et ’kapitel’ fra dine livserindringer.
 
Og vi ved jo fra møderne, at der er mange, der har gode historier at fortælle, så hvorfor ikke også få din på tryk, så du kan give dem videre til dine børn og børnebørn.
 
Vi er nemlig blevet enige med skriveforlaget om, at alle ’forfattere’ får 3 gratis eksemplarer af bogen.
 
Så meld dig – der er tid endnu og vi vil gerne op på lidt flere ’forfattere’ for der igennem at få flere mangfoldige historier til bogen. Og hvis du ikke selv synes du kan overskue at skrive din historie, så er du velkommen til at sende mig (Bent) highlights og stikord til din historie og så vil jeg prøve at få en historie ud af det med din godkendelse af historien -  naturligvis. Men det skal være NU. Du kan sende mig dit input på jbmarcussen@gmail.com  eller du kan skrive til herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk hvis du også gerne vil bidrage med din ’egen’ historie.
 
Vi satser på at kunne holde et statusmøde i november for alle ’forfattere’ – også selv om de ikke er helt færdige med deres historie endnu. Når vi kender tidspunktet sender vi en direkte invitation til ’forfatterne’, men hvis du også gerne vil med til statusmødet for lige at få det sidste ’spark’ inden du også skriver din historie, kan du tilmelde dig ved at skrive til Bent Marcussen på jbmarcussen@gmail.com så noterer vi dig ifm. indkaldelse til statusmødet.

 
Kommende møder, bl.a. julefrokost og Poul Kragelund
 
1. december
 Hvad en DR journalist kan fortælle…

 
DR journalist Preben Lund kommer og holder et indlæg om Radioavisen gennem 90 år.
 
Preben vil bl.a. fortælle om Gunnar Nu og andre af radioens koryfæer, krydret med gode anekdoter om de journalister vi kender og har kendt gennem radiofonien,  og det bliver ikke kedeligt, idet Preben er en rigtig lun rad.
 
Preben er endvidere forfatter til 8-10 bøger, hvor forskellige har fortalt om deres historier.  
 
Læs om Preben Lund på Wikipedia her.
 
 15. december
 JULEFROKOST

 
Yes, med julelys i øjnene kan vi igen se frem til en særdeles hyggelig julefrokost, som afslutning på et godt mødehalvår.
 
Erling ’vrøvler’ lidt om noget sild, fiskefilet, flæskesteg, leverpostej og andet juleguf – måske en sylte samt ost og ris a’lamande, så det skal nok blive en rigtig god ’herrefrokost’. Og mon ikke også Herreværelsets sangkor, med Ove i spidsen’ sørger for nogle gode julesange, så mavemusklerne også bliver motioneret ved siden af ’synkemusklen’.
 
Og i lighed med sidste år må i godt tænke på et muligt sponsorat til frokosten i form at snaps, øl, portvin, cognac eller andet godt til ganen. Hvis du ønsker at være sponsor, så kan du allerede nu skrive til Herreværelset med hvad du gerne vil sponsorere med eller du kan aftale det med Erling. Der er kommet nogle sponsoratr, men vi kan godt bruge lidt mere.
 
Men det allervigtigste: Kom med et rigtig godt julehumør og gerne i god tid, så vi i fællesskab kan få opstillet og juledæket borde. Og der skal jo også laves lidt mad, f.eks. skal der fiskes sild op af glas (med net eller stang) og de lune retter skal jo også overvåges.
 
12. januar 2018 
Herreværelsets nytårskur

 
Så kan i godt gemme julepynten væk og få ryddet op efter nytårsfesten.
 
Nu starter vi møderne i Herreværelset i det nye år 2018 og der ligger rigtig mange gode møder foran os.
 
Vi tror vi måske lige fejrer nytåret en gang til med lidt ’boblevand’ og kransekage i stedet for kaffen. Og så skal vi ellers bare snakke og hygge, så vi kommer godt i gang med det nye år.
 
26. januar
Et strejftog gennem dansk humor og satire

 
Poul Kragelund kommer igen i Herreværelset og giver os et af sine fornøjelige foredrag.
 
Denne gang om humor og satire og som Poul på sin hjemmeside har annonceret med følgende tekst:
 
”Hverdage uden morskab er som biler uden affjedring!
 
Heldigvis har en perlerække af danske humorister og satirikere  sørget for, at det tit er sjovt at være dansker. Sammen skal vi opleve en række tekster og billeder, der kalder på omtanken, smilet og latteren.
 
Latter siges at være små bobler, der kommer nedefra, inden de vokser sig store og brister.
 
Lad os se om det passer!”

Læs om Poul Kragelund her.

9. februar
Røvere, tyveknægte og andet godtfolk

 
Som en opfølgning på vores besøg på Fængselsmuseet i Horserød den 6. oktober vil Johnny Aagård, vores kaffebrygmester, holde et indlæg om røvere, mordere tyveknægte og mestermænd. Og om straffemetoder gennem de sidste 1000 år.
 
Der vil også være en lille forevisning (videofilm) af en historisk arrest, der ikke er til mere. Videoen varer omkring 20 minutter, hvor man ser den gamle arrest i Helsingør, der blev nedlagt for 25 år siden.
 
23. februar
 Historier omkring Strandvejen fra Mikkelborg til Humlebækhavn

 
Bent Skov Larsen, der er  formand for Fredensborg-Humlebæk lokalhistoriske forening, holder et foredrag for os, hvor han vil tage mødedeltagerne med på en billede- og tekstvandring langs strandvejen fra Mikkelborg til Humlebæk Havn.
 
Der vil blive fortalt om Nivå og teglværkerne der og Johannes Hage og hans betydning for byen.
 
Vi hører om Sletten fiskerleje, havnen og fiskernes brug af øgenavne.
 
Videre mod ”Ny Humlebæk”, der opstod da Kystbanen åbnede i 1897 og ’turen’ slutter ved Humlebæk fiskerleje og havnen, der er den ældste på kysten mellem Helsingør og København.

 

Med venlig hilsen
Bestyrelsen

Vores mail-adresse er:
herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk

Vores hjemmesideadresse er:
www.fredensborg-aeldresag.dk/herrevaerelset

Ønsker du at ændre den måde du modtager disse mails på?
Du kan opdatere din profil eller afmelde dig fra denne liste

 


This email was sent to <<E-mail adresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ældre Sagen — Fredensborg · Hjortevænget 223 · Kokkedal 2980 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp