Copy
Nieuwsbrief De Hoeven Energie mei 2019
View this email in your browser
Beste bewoner van De Hoeven,

Een thema-avond over ventileren, een fietstocht over warmtepomen en een debat over energieneutrale huizen: we zijn weer een hoop kennis rijker. We zetten daarmee tevreden onze activiteiten voort. Daarnaast lees je in deze nieuwsbrief een tip van Frans over speciale tochtstrips en een nieuw ervaringsverhaal van de pen van Ida. Veel leesplezier!
 
We hopen dat je geïnspireerd raakt en blijft.
Thema-avond 'Slim ventileren' 8 april: presentaties
Bij onze huizen (uit de jaren '80) komt de koude lucht beneden bij de voordeur en de ramen binnen en stroomt het er als warme lucht door kieren en gaten op zolder weer uit: het "schoorsteeneffect". Dit maakt vaak de hal koud en tochtig. Dat is onaangenaam, ook voor de portemonnee. Daarom organiseerden wij op maandag 8 april de thema-avond ‘Slim ventileren’. Bekijk de impressie en presentaties.
Verlaag je energierekening met de energiedisplay
Wil jij je bewust worden van je energieverbruik en gemakkelijk tot een paar honderd euro in een jaar besparen met behulp van de energiedisplay? Graag brengen we een mooi project van EnergieRijk Houten onder de aandacht: zij doen mee aan een landelijk onderzoek waarbij bewoners van Houten een jaar lang gratis een energiedisplay mogen uitproberen. Dit is een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving en de Universiteit van Tilburg. Lees meer en geef je op.
Warmtepompfietstocht door Houten
14 belangstellende Houtenaren werden op 11 mei rondgeleid in drie jaren ’80 woningen die geheel verwarmd worden met een warmtepomp en geen aardgas meer gebruiken. Zo konden de belangstellenden zelf zien en horen wat een warmtepomp betekent in de praktijk. Per fiets bezochten zij de huizen met de door De Hoeven Energie en EnergieRijk Houten georganiseerde warmtepompen fietstocht. Lees meer.
Ben jij ook geïnteresseerd in een bezoek aan deze woningen? In het najaar organiseren we opnieuw een groepsbezoek per fiets aan deze woningen met warmtepomp. Je kunt je belangstelling alvast kenbaar maken door een mail te sturen naar fietstocht@energierijkhouten.nl.
CO2-meter lenen?
Van het Duurzaamheidsfonds Houten hebben we zes CO2-meters gekregen, waarmee we inzicht willen krijgen in de ventilatie en isolatie. Deze meters gaan we uitlenen aan bewoners. Benieuwd? Lees meer.
Hou er rekening mee dat het nog even kan duren voordat je aan de beurt bent.
21 vrijwilligers en gasten op excursie naar Rotterdam
Het team vrijwilligers van De Hoeven Energie heeft op 8 december een bezoek gebracht aan het Informatiecentrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo) in Rotterdam. Aanwezig waren 15 vrijwilligers en 6 genodigden uit politiek en zusterorganisaties waar De Hoeven Energie mee samenwerkt. De excursie ging per bus van de Hoeven naar Rotterdam en terug. Deelnemers hadden heel duidelijk een gezamenlijke interesse: oplossingen voor duurzame huisverbetering tuimelden door de bus. Lees meer.
Optrekkend vochtprobleem verholpen en de vloer geïsoleerd!
De kruipruimte van het huis rook altijd al muf en was vochtig. Maar dit was nooit echt een probleem. Totdat Bart en Harriët een paar jaar geleden last kregen van optrekkend vocht in de muren van de hal en het wegrotten van de houten afdekplaat van de kruipruimte. Hierover schreef Ida een nieuw ervaringsverhaal. Lees het verhaal en de tips.
Tip van Frans: tochtstrips
Ken je dat? Kou en tocht achter de voordeur. De tochtstrips uit de jaren tachtig van de vorige eeuw lijken niet goed meer te werken. Je monteert extra tochtstrips en tochtband maar dat verbetert de situatie maar matig. Is daar dan echt niets aan te doen? Het probleem is dat houten ramen en deuren kromtrekken door vocht- en temperatuursinvloeden. Misschien zijn de "XL" tochtstrips wel wat voor je. De "XL" tochtstrips vervangen de standaard tochtstrips en kunnen een grotere kier overbruggen. Tocht en kou achter de voordeur kun je op deze manier wellicht snel uit de wereld helpen. Lees meer of kijk naar de presentatie van Frans op de vorige thema-avond.
Hoe verder?
De Hoeven Energie is in 2015 ontstaan met als doel duurzaamheid in de wijk De Hoeven te stimuleren. Dat is de afgelopen jaren gedaan door te informeren over zowel de noodzaak van het verduurzamen van een woning als over de mogelijkheden die daarvoor zijn.

Sinds de start hebben we informatieavonden georganiseerd over verschillende thema’s en hebben we initiatief genomen voor o.a. cv-optimalisatie, warmtescans, energiemeters en collectieve inkoop van b.v. isolatie en glas en kozijnen. Die activiteiten zijn gestart aan de hand van de resultaten van een startenquête onder de bewoners van De Hoeven.

Als kernteam van De Hoeven Energie staan we nu voor de vraag op welke wijze we de bewoners van De Hoeven nog meer kunnen helpen met het verduurzamen van de woning of de wijk. Daarover gaan we binnenkort met de vrijwilligers van De Hoeven Energie in gesprek. Over het resultaat daarvan en welke activiteiten je in de toekomst kunt verwachten, informeren we je in een volgende nieuwsbrief. Wil je ook meedenken en/of heb je ideeën, laat het ons weten!
Copyright © 2018 De Hoeven Energie
Je ontvangt deze email omdat je hebt aangegeven (via de enquête, aanmelding voor onze activiteiten, deelname aan onze thema-avonden of anderszins) van onze activiteiten op de hoogte gehouden te willen worden.

Vragen? Neem contact op!
info@dehoevenenergie.nl

Wil je deze nieuwsbrief niet langer ontvangen?
Schrijf je hier uit.

Email Marketing Powered by Mailchimp