Copy
 

 

Nieuwsbrief 22 april 2020 
 
Stel vragen via coronavirus@modint.nl of kijk voor alle informatie in Dossier Coronavirus
Corona Webmeeting donderdag 23 april | korte update uit de sector 
In onze wekelijkse webmeetings op donderdagen van 14.00 tot 15.30 uur praten we u bij over de acties die we ondernemen om onze leden te ondersteunen tijdens de corona crisis. Van nog groter belang is dat we horen welke specifieke problemen spelen en wat we voor u kunnen doen. Komende donderdag 23 april zal de webmeeting waarschijnlijk korter zijn: we hebben verschillende potjes op het vuur staan, maar niet altijd is er zoveel actueel nieuws dat we anderhalf uur van uw tijd willen vragen. Komende donderdag praten we u kort bij over:
  • Onze lobby via VNO-NCW
  • De brief aan Staatssecretaris Keijzer over Kredietfaciliteiten en sectorspecifieke maatregelen
  • Garanties voor Kredietverzekeraars
  • Gesprek met Minister Kaag inzake gevolgen voor productielanden en MVO.
  • Invoering van de 1,5 meter economie in onze sectoren
  • De situatie in de kleding, tapijt en textiel in Europa
Op het moment dat er concrete ontwikkelingen zijn, organiseren we een aparte webmeeting over het onderwerp beschermende kleding met bedrijven die hiervoor speciale belangstelling hebben of al betrokken zijn hierbij. 

Mist u punten, heeft u vragen, laat het ons weten via coronavirus@modint.nl of uw contactpersoon binnen Modint.
PS: we schrijven dat de meeting “waarschijnlijk” korter zal duren, als er veel actualiteit is, nemen we natuurlijk ook meer tijd.
Webmeeting | 23 april 14.00 - 15.00 uur
update uit de sector & vragen 


Directe link naar de webmeeting >> 
Gaat de kleding en textielsector weer draaien in Europa?
Nu de eerste maatregelen in Nederland versoepeld gaan worden om het onderwijs weer letterlijk aan de praat te krijgen, de reguliere zorg op te starten en ook andere delen van de economie voor te bereiden op het post-Corona tijdperk, wordt het ook tijd om in de landen om ons heen te kijken hoe men daar omgaat met de lockdowns. De Nederlandse kleding- en textiel- handel en industrieën zijn voor minimaal de helft afhankelijk van export, dus hebben winkelsluitingen en vervoersverboden in de ons omringende landen enorme gevolgen voor onze sectoren in Nederland.
Ook uw buitenlandse collega’s vragen natuurlijk om steun bij hun overheden.
Volgens een artikel van Kirsten Reinhold in TextilWirtschaft van 20 april heeft onze zustervereniging Gesamtverband acht stappen voorgesteld die een faillissement van de Duitse industrie moeten voorkomen. De acht punten op een rij:
1. De textiel- en mode-industrie is systeemrelevant met circa 900.000 medewerkers en een jaaromzet van ruim EUR 145 miljard. Deze moet federaal worden geholpen.
2. Heropening van textiel- en modewinkels zo snel mogelijk rond 4 mei 2020
3. Strikte naleving van hygiënemaatregelen, afstand houden, evenals het dragen van mondneusmaskers in winkels
4. Directe hulp voor middelgrote bedrijven: naast het aanbod aan staatsleningen - snelle en directe hulp in de vorm van een niet-terugvorderbare overheidssubsidie.
5. Starten van het economische stimuleringsprogramma met de tijdelijke verlaging van de omzetbelasting en de omzetbelasting bij invoer voor alle textiel- en lederwaren. Geef winkel- of consumentencheques uit met een beperkte geldigheidsduur vooral voor lagere inkomens. Een snelle en volledige afschaffing van de solidariteitstoeslag. Verdere belastingvermindering voor bedrijven.
6. De vereniging pleit dringend voor een zo groot mogelijke flexibiliteit in de regelgeving over werk-, vakantie- en winkelopeningstijden.
7. Zorg voor vrij verkeer van goederen en personen
8. De federale regering zou de deelstaten en de koepelorganisaties van de Duitse kleding- en textielindustrie en -handel moeten uitnodigen voor een textiel top.
 
Ook andere regeringen zoals die van Denemarken, Oostenrijk, Noorwegen en Zwitserland versoepelen maatregelen. Het (meest actuele) overzicht vonden we op de site van het World Economic Forum.
1,5 meter en bescherming waar nodig
We gaan langzaam uit de intelligente lock-down  “ontwaken”. Kinderen kunnen weer terecht op scholen, sportclubs en kinderdagverblijven. Maar de sectoren die door de overheid gesloten zijn, moeten nog even geduld hebben en werken verder aan protocollen die ingaan zodra de deuren wel weer open mogen.
Voor de sectoren die grotendeels open zijn zoals de MITT sector is het niet verplicht een protocol aan te leveren. Bedrijven moeten zich houden aan de 1,5 meter afstand, plexiglas op noodzakelijke plaatsen waar deze afstand niet gewaarborgd kan worden of PBM’s (Persoonlijke Beschermingsmiddelen) gebruiken. Wanneer er aan deze eisen wordt voldaan, is dat genoeg om in bedrijf te zijn. Mocht u vragen hebben omtrent de eisen of toch behoefte hebben aan een protocol meldt dit dan bij ons dan kunnen wij u verder helpen.
Marieke Kuper- Van Dijk of Véronique Maters- Vrendenbarg 
Gezamenlijke oproep internationale organisaties
Tien internationale organisaties die werken aan goede arbeidsomstandigheden doen een oproep tot dringende maatregelen in het kader van de COVID-19-pandemie. In de gezamenlijke verklaring uiten de stakeholders waaronder het Convenant Duurzame Kleding en Textiel hun bezorgdheid over de gezondheid en het levensonderhoud van miljoenen kledingarbeiders en hun families.
Lees de volledige oproep en actuele inkoop richtlijnen van o.a. Better Buying op Verantwoord ondernemen in crisistijd >>
Hulp voor fashion studenten Willem de Kooning? 
Vele studenten lopen in deze crisis vast met hun (afstudeer)opdrachten en stages. Bij deze een oproep om ze te blijven steunen en een concrete vraag om hulp vanuit de afstudeerlichting van Willem De Kooning Fashion design. Zij hebben tussen nu en begin mei, jullie hulp hard nodig.
De studenten zijn op zoek naar duurzame textiel bedrijven en samenwerkingen met ondernemingen om op deze manier het afstudeerjaar tot een succes te maken. Voor hun afstudeercollecties zijn zij op zoek naar verschillende soorten materialen:
- Overschot van stof uit de high fashion branche
- Oude (werk)kleding voor upcycling
- Interieur stoffen
- Gerecyceld of overschot garens
Denk ook aan Neopreen, scuba, denim, latex, fluweel, hennep, zijde, jersey, organza, tencell/lyocell, viscose. Ook zijn ze erg geholpen met mogelijkheden tot Sublimatie drukken en 3D printen.
In ruil voor hulp, laten zij later graag zien wat zij met de materialen hebben gemaakt op de Fashion Experience in De Wasserij in Rotterdam. ook willen ze in gesprek gaan om te bekijken hoe ze met hun talenten jouw bedrijf kunnen ondersteunen.
Contactpersonen zijn: Femke SchaapLorance Heyman; en Carmen Luijt of kijk op Instagram
Stuur deze nieuwsbrief door naar collega's
Zij kunnen zich via onderstaande button ook aanmelden. 
Aanmelden nieuwsbrief >>
Facebook
Twitter
Website
https://www.linkedin.com/company/modint
Copyright © 2020 Modint, All rights reserved.