Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief -

Jaargang 2 - nr 4
april 2017

Aankondiging
Lezing 18 juni 2017

Ontmoetingscentrum Lev, Kastelenstraat 80,
Amsterdam-Buitenveldert
-------

Wally de Lang -

Waterlooplein 64-78

Over de spreker - Wally de Lang (foto) is een zelfstandig onderzoeker die vele studies op haar naam heeft staan, zoals het Het oorlogsdagboek van Gabriel Italie en Slotakkoord der kinderjaren, over het Joods Lyceum in Den Haag.
Over de lezing - Eind jaren dertig woonden in een huizenrij op het Waterlooplein, waar nu de ingang van het stadhuis is, 26 Joodse gezinnen, 125 mensen in totaal. Wie waren de bewoners van deze huizen? Het is belangrijk deze mensen  uit de anonimiteit van het grote getal te halen. Zij hebben geleefd, gestreden, liefgehad en zijn uitgemoord, maar in de openbaarheid is er niets dat aan hen herinnert. Wally de Lang laat de voormalige bewoners uit de mist van het verleden stappen. Lees verder...
De presentatie van Waterlooplein. De laatste joodse bewoners van de nummers 64-78 is op vrijdag 21 april van 16.00-18.00u. Plaats: Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32, 1017 HK Amsterdam. Aanmelden per e-mail aan aanmelden@lubberhuizen.nl o.v.v. Waterlooplein.

Besluiten Algemene Leden Vergadering van 19 maart

1 - Op voordracht van het bestuur zijn Chris Leeda en Ze'ev Bar (foto) vanwege hun verdiensten voor de Kring tot erelid benoemd.
2 - De Jaarrekening 2016 goedgekeurd, penningmeester en bestuur gedéchargeerd, Ook Begroting 2017 isgoedgekeurd.
Nieuwe Kascommissie mw R. Cohen en de heer B. Stibbe.
3 - De bestuursnotitie over Leden- en familieregister is voor kennisgeving aangenomen.
4 - Het Bestuur wordt gemachtigd tot voorbereiden van alle maatregelen met inbegrip van statutenwijziging die het mogelijk maken website en achterliggende database van Akevoth over te nemen, te beheren en toegankelijk te maken.
5 - Met instemming is kennis genomen van de voorbereidingen van het lustrumfeest.
6 - Bestuur bij acclamatie herkozen. Samenstelling Jeroen Sprenger, voorzitter, John Löwenhardt, secretaris, Henriette Van Dijk, penningmeester, Jaap Roos, bestuurslid.
7 - Er is met instemming en waardering kennis genomen van verslag redactie Misjpoge. Oproep voor versterking van de redactie wordt ondersteund. Samenstelling Daniël Metz, Victor Brilleman en Maria Francès-Kircz.
Ga naar concept-notulen ALV 19 maart 2017

Meld u aan!

Lustrumviering

zondag 17 september 2017 in de Uilenburgersjoel
met een leerzaam, spiritueel en
amusant  programma.
Een dag die U tevens de gelegenheid geeft
uw mede genealogen te ontmoeten en
met hen van gedachten te wisselen.

Programma

Lezingen met discussie
dr. Myriam Everard: Rosa Manus, de joodse roots van een feministe
dr. Jacques Barth: Epigenetica, een andere vorm van genealogie
dr. Bart Wallet: Joodse militairen, taboe en realiteit
Omlijsting door Anouk Dorfmann met het theatraal muziek-ensemble Yesh (video oproep)
Koosjer lunchbuffet
- Inloop vanaf 09.30u - Einde ca 17.30u
- Entrée: NKvJG-leden € 25,=, Introducé's € 35,= (inclusief lidmaatschap)
Het volledige programma van de Lustrumviering staat op de NKvJG-website. In volgende Nieuwsbrieven komt meer informatie over aanmelding en bereikbaarheid. En over de verschillende programma-onderdelen.

U kunt zich nu reeds aanmelden!

Vragen - tips - oproepen

Vraag - Op de foto het bestuur van de Diamantclub Concordia in 1911. Vlnr zittend: J. Vischjager, H. van Praag Sigaar, Ph. Cohen (voorzitter), D. Sluijs, D. Ensel, A. [of S.A.] de Vries. Staand vlnr; S. Bas, L. [of F.] Brand en D. Drukker. Daniël Metz wil meer weten over deze personen. Met name de voorzitter heeft zijn interesse. Reacties kunnen rechtstreeks naar Metz. 
Tip - Op 20 april 2017 wordt het derde deel van Joodse Huizen gepresenteerd. In 29 verhalen blijven herinneringen levend aan de Nederlandse joden en hun cultuur. De presentatie is om 16u bij de Liberaal Joodse Gemeente, Zuidelijke Wandelweg 41. Toegang is gratis. Aanmelden per e-mail aan secretariaat@ljg.nl.
Tip - Op 29, 30 april, 3, 4, 5, 6 en 7 mei 2017 wordt voor de zesde keer Open Joodse Huizen georganiseerd in 14 steden in het land. Zie hier het volledige programma...
Tip - Aan het einde van het seizoen 2016-2017 biedt Crescas weer een Crash Course Ivriet aan: de populaire, vijf dagen durende snelcursus, waarin kennis van het modern Hebreeuws kan worden opgefrist of een stevig fundament kan worden gegeven. De start is zondag 21 mei, de afsluiting op donderdag 25 mei (Hemelvaartsdag). Aanmelden via de Crescas-website.
Tip -  JewishGen heeft de lancering aangekondigd van de "JewishGen France Database", een multi-database zoekfaciliteit, met meer dan 150,000 records van Joden in Frankrijk en frans-sprekende landen. Ga naar http://www.jewishgen.org/databases/France

Tip - Chaim Caran heeft lijsten gevonden van de Hoogduitse Gemeente in Amsterdam uit 1710 en 1754-56,  in het Center for Research on Dutch Jewry in Jeruzalem. Ga naar...

Tip - Aardig artikel van ex-voorzitter en erelid Rogier Foijer over de wording van zijn familienaam in De Benjamin.
www.facebook.com/BenjaminMagazine/

Aankondiging - Jewish Heritage Europe heeft een bijzonder interessant project aangekondigd. namelijk de digitale reconstructie van het grootste getto van Europa,die van Florence. Lees meer...

Activiteitenkalender

  • vr. 21 april 16u - Boekpresentatie Waterlooplein 64-78 - Stadsarchief - Vijzelstraat 32, Amsterdam.
  • zo. 18 juni 14u. - Lezing door Wally de Lang over bewoners van Waterlooplein 64-78, in ontmoetingscentrum Lev, Kastelenstraat 80, Amsterdam-Buitenveldert
  • zo 17 september 2017, NKvJG Lustrumviering - Uilenburgersjoel, Amsterdam
  • za. 7 oktober 10-16u. NKvJG op de HCC!genealogiedag, Hofdijk 651, Rotterdam
  • zo. 14 januari 2018 14u. Lezing in ontmoetingscentrum Lev, Kastelenstraat 80, Amsterdam-Buitenveldert
  • o. 18 maart 2018 14u. ALV en lezing in ontmoetingscentrum Lev, Kastelenstraat 80, Amsterdam-Buitenveldert
  • zo. 10 juni 2018 Medienedag
Copyright © 2017 Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie, All rights reserved.


Wilt u wijzigingen doorgeven?
U kunt  update uw voorkeuren of u uitschrijven van deze lijst.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie · Meesterjoostenlaan 14 · Haarlem, Nh 2012CL · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp