Copy
Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik dan hier
DigiMarge - Nieuwsbrief van 
Het Drachtster Lyceum
2018-2019 - Nummer 3
Beste ouders,

De donkerste dagen liggen alweer achter ons. De helft van rapportperiode 2 en de eerste toetsweek zijn achter de rug. Onze examenleerlingen hebben nog maar één schoolexamen week te gaan.

Het schoolse leven lijkt te draaien om toetsen, beoordelingen en, vooral, cijfers. Cijfers geven een belangrijk signaal over hoe het gaat met uw kind op school, zowel op het gebied van prestaties als van welbevinden.

Maar zoals Johan Cruijff ons mededeelde: elk nadeel heb zijn voordeel.  Wat levert het halen van cijfers op? Zorgt een mooi cijfer voor gemotiveerde leerlingen of levert een slecht rapport een leerling op die afhaakt? Bepaalt het antwoord op de vraag: ‘krijgen we hier een cijfer voor,’ de kwaliteit van het gemaakte werkstuk?

Over motivatie in het onderwijs zijn boeken vol geschreven, over straffen en belonen ook. Voor docenten is cijferen niet alleen een kwestie van een toets beoordelen, een cijfer geven, teruggeven en in Magister noteren. We kennen onze leerlingen en weten goed wat het effect is van een nieuwe 4 als je nog nét die 5.5 stond. Uw kind is geen cijfer, uw kind haalt cijfers, dat beseffen we maar al te goed.

Voor onze leerlingen in de examenklassen geldt dat ze nog maar een aantal weken leerlingen zijn. Tijdens de examenperiode zijn ze kandidaten, krijgen ze een nummer en telt niet meer wie en hoe ze zijn maar is het de prestatie waarop ze worden afgerekend. Een vreemde gewaarwording voor iedereen.

Maar hoe belangrijk ze ook lijken, cijfers zijn maar een klein onderdeel van het leven op school. Plezier hebben met je klasgenoten, hangen in een tussenuur en je energie eruit sporten, brengen de balans die nodig is om de komende periode je doelen te halen. En buiten wordt het eerder licht en later donker, dat helpt ook.

Audrie Nieborg
rector

Tim Hofman prikkelt leerlingen poëtisch

Donderdag 17 januari stond voor de derde klassers van Het Drachtster Lyceum in het teken van poëzie. In theater De Lawei, Museum Dr8888 en boekhandel Van der Velde konden ze workshops volgen die werden gegeven door gerenommeerde dichters en kunstenaars. Onder hen bevonden zich de huidige en voormalige stadsdichters van Groningen. Sanne van Balen, oud leerling van Het Drachtster Lyceum en bovendien voormalig gemeentedichter van Smallingerland gaf ook een workshop. Er was aandacht voor het schrijven van gedichten, raps, songteksten en typografie. Het doel van de dag was om leerlingen dieper kennis te laten maken met poëzie en te enthousiasmeren voor het spelen met taal. Hoogtepunt van de dag was de voorstelling die Tim Hofman gaf in de grote zaal van De Lawei, waarbij ook leerlingen uit havo 4 aanwezig konden zijn.  
Lees verder > 

Even voorstellen: Anita Keuning, jeugdverpleegkundige

Anita Keuning is als (school)jeugdverpleegkundige 12+ werkzaam bij GGD Fryslan verbonden aan o.a. Het Drachtster Lyceum. Zij stelt zichzelf even voor.
Lees verder > 

Crazy in Love met Het Drachtster Lyceum Kersttoneel
In december gaf het kersttoneel weer drie spetterende voorstelling in De Lawei.
Lees hier een verslag. 

Gala première 'Crazy in Love' the movie 

Ook dit jaar was SF Entertainment, het onlangs opgerichte bedrijf van oud-leerling Jeffrey Moraal, met camera’s aanwezig tijdens de kersttoneelvoorstellingen. Samen met zijn crew heeft hij van de voorstelling een echte film gemaakt. In eerste instantie was het de bedoeling om met z’n allen de film te bekijken, maar dankzij het enthousiasme van de leerlingen werd het uiteindelijk een heus galafeest en een prachtige, gezellige reünie! Voordat de film werd bekeken was er een ‘photo opportunity’ op de rode loper waarvan uitgebreid gebruik werd gemaakt, ook de mocktails in de pauze vonden gretig aftrek. Het officiële gedeelte, het bekijken van de film, werd geopend door Rick van der Leij en Meike Snijder die een mooie speech hadden voorbereid waarin een paar mooie complimenten en awards werden uitgereikt. Renate Kloostra doet verslag van het gala:
Lees verder > 

Wielrentalent  

Op onze school hebben we een aantal sporters die op hoog niveau hun sport beoefenen. Waaronder een aantal wielrenners/veldrijders. Leontien Bentveld, Danijel Agricola, Jannet de Vries en Isa Looienga vertellen over hun passie voor wielrennen.  
Lees verder > 

Horecaprijzen 

Vanaf maandag 4 februari zullen de nieuwe tarieven van kracht worden in de horeca afdeling en bij de automaten. De geplande verhoging is gedaan in verband met de verhoogde inkooptarieven en de jaarlijkse indexering. De nieuwe tarieven zijn afgerond vastgesteld. 
 

Reünie Drachtster Lyceum: meld je aan!

Het zal u niet ontgaan zijn: dit jaar bestaat Het Drachtster Lyceum, als opvolger van de Drachtster (in de eerste jaren Dragster) Rijks H.B.S.  100 jaar. In september 1919 luidde voor het eerst de bel voor de 34 leerlingen die zich voor de school hadden aangemeld. 
Lees verder > 

Luizen geconstateerd

Op onze school is recent hoofdluis geconstateerd. Hoofdluis komt voor bij kinderen en volwassenen en is een probleem waar niemand zich voor hoeft te schamen. Wel is het zaak om direct in actie te komen om verdere verspreiding te voorkomen en daar hebben wij uw hulp bij nodig.
Lees verder > 

Oud-leerling werkt mee aan zonneboot

Maurits van der Tol uit Drachten werkt met het TU Delft Solar Boat Team aan de eerste Nederlandse zonneboot voor op open zee.
Lees verder > 

Pas op je pas!

Schoolpassen, bankpassen, OV-chipkaarten, lidmaatschapskaarten, bonuskaarten... er worden allerlei passen en kaarten gevonden en bij de conciërgebalie gebracht. Daar worden ze voor korte tijd uitgestald, net als alle andere gevonden voorwerpen. Daarna worden ze in een kast opgeborgen en na enkele weken worden de spullen aan een goed doel geschonken, of als dat niet mogelijk is, weggegooid. Is uw zoon of dochter iets kwijt? Vraag dan of hij/zij bij de conciërge gaat kijken en navragen of er iets is gevonden. 
Contact
Contact Ouderplatform
Jaarrooster
Schoolbord.info
         
Het Drachtster Lyceum
Torenstraat 28
9201 JW Drachten
0512-571020
drachtsterlyceum@singelland.nl

Copyright © 2017 Het Drachtster Lyceum, All rights reserved.
 
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp