Copy
Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik dan hier
DigiMarge
Nieuwsbrief van het Drachtster Lyceum
2017-2018 - Nummer 2 
Beste ouders/verzorgers,

Op vrijdagen ben ik steevast taxichauffeur voor mijn dochter van 10 en Ella en Lara, twee van haar vriendinnen, na hun streetdance-les. Zo ook op 10 november. Achterin de auto is het zoals altijd ‘mega’ gezellig. Nu hoor ik hen plotseling Frans spreken: “Moi je m’appelle Lara,” en “Bonjour, moi je m’appelle Elvire!” Ze hebben grote lol. “Gisteren op de Lukas geleerd van leerlingen van jouw school, papa,” klinkt het vrolijk. 

De onderwerpen in deze DigiMarge zijn zeer divers en geven juist daarom een goed beeld van wat er op onze school gebeurt:
U vindt een verslag van 20 oktober, een indrukwekkende dag, die volledig in het teken stond van de plaatsing van Stroffelstiennen ter nagedachtenis aan mensen die tijdens de oorlog slachtoffer geworden zijn van de Holocaust, waaronder twee van onze oud-leerlingen.
Team Singelland Alpe d’Huzes is compleet en al volop bezig met de voorbereiding op de sportieve prestatie die zij zullen gaan leveren en met het vinden van sponsoren en het opzetten van acties, waarvan zij u graag op de hoogte houden.
Over een andere sportieve prestatie van formaat leest u in het artikel over Irun2bfit. Leerlingen, ouders en collega’s zullen met het lopen van de Singelland Family Run het project op gepaste wijze afsluiten.
Over enkele weken presenteren we met gepaste trots ons Kersttoneel in De Lawei. In deze nieuwsbrief krijgt u informatie over de voorstelling en hoe u kaarten kunt bemachtigen.
Op het gebied van zorg en veiligheid is door het Zorgteam weer een stap gezet. De brochure waarin staat waar leerlingen terecht kunnen als zij ge(cyber)pest worden is gereed en kunt u vanuit de Digimarge downloaden.
Leerlingen doen ook dit keer weer verslag van bijzondere activiteiten, zowel binnen als buiten de school. Waaronder dus een verslag van onze leerlingen die op de Dag van de Franse Taal Franse les hebben gegeven op basisscholen. 

U ziet het, u treft wederom een rijke schakering van gebeurtenissen en ontwikkelingen op het Drachtster Lyceum aan in de DigiMarge.
Veel leesplezier!

Daan van Weelie
waarnemend rectort

Plaatsing Stroffelstiennen voor oud-leerlingen

De vrijdag voor de herfstvakantie stond in het teken van de plaatsing van de Stroffelstiennen voor (onder andere) onze oud-leerlingen David en Simon Turksma, twee Joodse leerlingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog slachtoffer geworden zijn van de Holocaust. De reguliere lessen maakten plaats voor creatieve workshops, gastlessen van de Anne Frank Stichting en Amnesty en een groot aantal gastsprekers die uit eerste hand konden vertellen over de Tweede Wereldoorlog. Tijdens het officiële middaggedeelte blikte oud-docent Joost de Vries terug op de geschiedenis van de Joodse familie Turksma, werd dhr. Roel Oostra,voormalig directeur van de Lawei, geïnterviewd door leerlingen en was dhr. Schabbing, bestuurslid van de Joodse gemeente Leeuwarden, ontroerd en onder de indruk van de bijdrage van onze leerlingen aan de dag. Deze bijeenkomst is opgenomen en kan hier bekeken worden (onder de video staan links om direct naar een bepaald onderdeel te springen). 
Lees verder >

Nieuws uit Locatieraad (LR)

De samenstelling van de LR is dit jaar veranderd. We nemen afscheid van Renate Otter (personeel), Pim Dekker (leerling) en Angelika van der Duim (ouder). Natuurlijk zijn we erg dankbaar voor hun inzet en inbreng over de afgelopen jaren. Daarop volgde een zoektocht naar nieuwe leden. 
Lees verder > 

Kersttoneel 2017: Love is in the air 

Nog maar een paar weken en dan vindt het spektakelstuk van het jaar weer plaats: Het Kersttoneel van het Drachtster Lyceum in De lawei met het toneelstuk Love is in the air. Een gemoderniseerde, spetterende, humoristische en muzikale bewerking van Romea en Julia. Leoni van Hattum (V4c) doet dit jaar voor de eerste keer mee en zij vertelt over haar ervaringen en over het toneelstuk.
Lees verder > 

Kaartverkoop Kersttoneel

De kaartverkoop van het Drachtster Lyceum kersttoneel begint op 26 november. Kaarten voor dit superspektakel kosten € 10,- dit is inclusief een pauzedrankje. Het kaartje kan met de schoolpas, of met een pinpas worden betaald. Wij begrijpen dat dit wellicht lastig is voor sommige leerlingen omdat niet iedereen een pinpas heeft. Hoe dat opgelost kan worden, op welke momenten de kaarten verkocht worden en wanneer de voorstellingen zijn leest u als u op onderstaande link klikt.
Lees verder > 

Team Singelland Alpe d'HuZes


Afgelopen weken hebben we niet stil gezeten! We hebben veel mooie plannen gemaakt: het verkopen van amandelstaven, het organiseren van een benefiet(s)concert en een wielerclinic. Verder hebben we diverse bedrijven bereid gevonden om ons te sponsoren. Ook zijn we bezig met het ontwerpen van fietskleding. Daarnaast hebben we leerlingen geselecteerd voor Team Singelland. Verderop in deze Digimarge stellen zij zich aan u voor.
Lees verder > 

Geselecteerde leerlingen van Team Singelland Alpe d'HuZes stellen zich voor


Inmiddels is er bekend welke twee leerlingen van het Drachtster Lyceum in juni 2018 met Team Singelland meedoen aan Alpe d’HuZes! Zij stellen zich graag aan u voor. 
Lees verder > 

Brochure: Samen stoppen we pesten! 

Het Zorgteam heeft een brochure gemaakt, waarin staat bij wie leerlingen terecht kunnen als ze worden ge(cyber)pest, of zich om een andere reden niet veilig op school voelen. De brochure is hier te bekijken. 

Afronding project Irun2bfit

Na het succes van vorig jaar doen ook dit jaar alle tweedeklassers weer mee aan het project Irun2bfit. We zijn gestart met de kick off in september en het project wordt afgerond 26 november a.s. met deelname aan de Singelland Family run.
Lees verder > 

Singelland Family Run 2017

Inschrijven voor de Singelland Family Run kan helaas niet meer, maar aanmoedigen kan altijd! Zondag 26 november gaat het jaarlijkse hardloopevenement weer vanaf 10.00 uur van start. Heeft u zich  ingeschreven? Dan wensen wij u veel plezier en succes!
 

Matrix Lyceum: een goede sfeer is de basis

Het Matrix Lyceum draait nu al een paar maanden en de eerste grote evaluatie is bijna afgerond. We spraken met Siemon Luimstra, leerkracht van VSO De Zwaai en van het Matrix Lyceum, om zijn ervaringen te vernemen. 
Lees verder > 

De nieuwe digitale schoolkrant staat online

De leerlingen van de DigiBel, de videoschoolkrant van het Drachtster Lyceum, heeft weer een mooie editie online gezet.
Lees verder > 

Brugklas naar de spelletjesavond en de verkeersmarkt

Afgelopen periode gingen de leerlingen uit de brugklas naar de feestelijke spelletjesavond en naar een leerzame verkeersmarkt. Aukje, Fleur en Judith uit B1k doen verslag.
Lees verder > 

Basisschoolleerlingen krijgen Franse les van leerlingen Drachtster Lyceum

Leerlingen van basisscholen St. Lukas en De Voorde hebben van leerlingen van het Drachtster Lyceum op de Dag van de Franse Taal basisschoolleerlingen alvast Frans geleerd. Rick van der Leij (V5b) doet verslag.
Lees verder > 

Winnaars aardrijkskundewedstrijd

Vlak voor de zomervakantie schreven de docenten aardrijkskunde een wedstrijd uit. Er was een prijs voor de mooiste aardrijkskundige vakantiefoto en een prijs voor de meest bijzondere steen of mineraal. Na een enorme stortvloed aan mailtjes in de zomervakantie, hadden de aardrijkskunde docenten veel tijd nodig de foto's te sorteren en de mooiste uit te kunnen kiezen. Al snel werd duidelijk dat simpelweg één mooiste foto uitkiezen nooit ging lukken. Er zijn daarom niet 1, niet 2, niet 3 maar zelfs 4 prijswinnaars in de categorie beste foto. 
Lees verder > 

Burgemeester Van Mourik bezoekt Drachtster Lyceum

Burgemeester Tom van Mourik kreeg woensdag op het Drachtster Lyceum een rondleiding door vier leerlingen. ,,Ik heb mijn ogen uitgekeken.”
Lees verder > 

Gevonden voorwerpen

Is uw zoon of dochter een broodbakje, dopperfles, of iets anders kwijt? De kans is vrij groot dat het verloren goed bij de conciërges ligt op de stapel van gevonden voorwerpen. Dus iets kwijt? Altijd even door uw zoon of dochter navraag laten doen bij de conciërges. 

Contact
Contact Ouderplatform
Jaarrooster
Schoolbord.info
         
Het Drachtster Lyceum
Torenstraat 28
9201 JW Drachten
0512-571020
drachtsterlyceum@singelland.nl

Copyright © 2017 Het Drachtster Lyceum, All rights reserved.
 
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp