Copy
Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik dan hier
DigiMarge
Nieuwsbrief van het Drachtster Lyceum
2017-2018 - Nummer 8 
Beste ouders/verzorgers,

Gevonden voorwerpen, aardrijkskundewedstrijd, vakantiebieb en terugblikken op een aantal leerzame ervaringen. De laatste DigiMarge van het schooljaar is een echt zomernummer. En zomervakantie, dat is het dan ook bijna. Deze week zijn er voor de leerlingen nog enkele activiteiten, zoals boeken inleveren, sporten, rapport ophalen. Mocht u denken dat uw zoon of dochter de enige is die nog niet zeker is van een bevordering naar het volgende leerjaar, dat is niet het geval. Voor een flink aantal leerlingen is het dus een spannende week, met woensdagmiddag het uur van de waarheid. Over, of niet over, dat is vraag. In de laatste editie wordt ook vooruitgekeken. In dit nummer vindt u het programma voor de eerste week van het nieuwe schooljaar.

Wat ondergetekende betreft is dit het laatste voorwoord. Audrie Nieborg, vanaf komend schooljaar rector van het Drachtster Lyceum, zal het spreekwoordelijke stokje van mij overnemen. Net als dit zomernummer kijk ik met plezier terug op leerzame ervaringen en vooruit naar een nieuw jaar met nieuwe kansen. U als ouder en lezer hartelijk bedankt voor het lezen van de DigiMarge en uw betrokkenheid bij de school.

Prettige vakantie toegewenst en tot ziens,

Daan van Weelie
waarnemend rector

Feestelijke diploma-uitreiking 
Op 5 en 6 juli hebben 142 havo-leerlingen en 101 atheneum/gymnasium-leerlingen van het Drachtster Lyceum hun diploma in ontvangst mogen nemen. Twaalf leerlingen slaagden zelfs cum laude! In de tot theaterzaal omgebouwde gymzaal kregen de leerlingen na een persoonlijk woord van de mentor of teamleider hun diploma uitgereikt voor een zaal vol familie en vrienden. De techniek werd weer grotendeels verzorgd door de leerlingen van het mediateam, die ook zorgden voor een livestream. Na het officiële gedeelte stond er een hapje en drankje klaar in het Atrium van de school en werd er feestelijke getoast op het behalen van het diploma en het afsluiten van de middelbare schooltijd. 

Verbouwingswerkzaamheden bij Matrix Lyceum en Drachtster Lyceum

Gemeente Smallingerland heeft budget beschikbaar gesteld voor nieuwe huisvesting voor het Matrix Lyceum, een nieuwe school gevestigd in Het Drachtster Lyceum aan de Lijsterstraatzijde. Op vrijdag 20 juli sluit Het Drachtster Lyceum de deuren voor de zomervakantie en vindt de start van enkele bouwwerkzaamheden plaats. Hieronder informatie over welke werkzaamheden worden uitgevoerd, wat de aanleiding daarvoor is en welke tijdelijke veranderingen er toegepast moeten worden om de verbouwing uit te voeren.
Lees verder >

Samen voor Zero Tolerance

Vanuit een integrale aanpak 'Samen voor zero tolerance' is er een werkgroep gestart waarin de scholen (VO, MBO), gemeente Smallingerland, instellingen en ketenpartners zitting hebben. Vanuit het Drachtster Lyceum zitten we met 3 personen in deze werkgroep. Met deze aanpak gaan we ons de komende jaren inzetten op het terugdringen van het gebruik en schadelijke effecten van genotsmiddelen onder jongeren.  
Lees verder > 

Leerlingen worden uitgenodigd voor ontwerp van logo voor ‘Samen voor zero tolerance’

Hangt het ontwerp voor het logo van ‘Samen voor zero tolerance’ van uw zoon of dochter straks op alle scholen in Smallingerland? De gemeente heeft i.s.m. scholen en instellingen een wedstrijd uitgeschreven voor het ontwerpen van een logo voor ‘Samen voor zero tolerance’. Het doel van ‘Samen voor zero tolerance’ is het terugdringen van gebruik van genotsmiddelen onder jongeren. 
Lees verder > 

Zomerse aardrijkskundewedstrijd

Op de valreep hebben organiseren onze aardrijkskunde docenten nog een soort van mini-huiswerkachtige opdracht voor de zomervakantie die niet verplicht is, maar waarmee zij leerlingen willen uitdagen. De sectie aardrijkskunde heeft voor deze zomer namelijk twee wedstrijden uitgezet!
Lees verder > 

Laatste schoolweken

Bekijk hier het programma van de laatste schoolweken. 
 

Start schooljaar 2018-2019

Op maandag 3 september begint schooljaar 2018-2019. In dit schema staat op welke dag en tijd uw zoon/dochter de boeken en het lesrooster op moet halen.
 

Buiten de deur! Een interview met docent aardrijkskunde Jeljer Zijlstra 

De sectie aardrijkskunde was dit jaar veel ‘in het nieuws’ met allerlei projecten. Naast de IJsselexcursie en het ICT GEOplan, deed onze school dit jaar ook weer mee aan de Aardrijkskunde Olympiade, was er weer de GPS-fietsexcursie voor klas 2, presenteerden leerlingen uit klas 3 plannen voor verduurzamen aan de gemeente en werden er hoorcolleges aan examenklassers in de mediatheek gegeven. Alle reden om docent aardrijkskunde Jeljer Zijlstra over deze activiteiten, die zich veelal buiten het lokaal afspelen, te interviewen.
Lees verder > 

“Leerzame, bijzondere en indrukwekkende ervaring”

In de DigiMarge van afgelopen april kon u lezen over het bezoek dat brugklasleerlingen brachten aan de synagoge in de Folkingestraat (Groningen). Zij deden dit naar aanleiding van de lessenserie “Tante Roosje, dansen met de vijand”. Ook leerlingen in vwo 3 hebben zich in de afgelopen maanden verdiept in het leven van Roosje Glaser. Centraal stond steeds de voor alle tijden relevante vraag: waarom handelen mensen zoals ze handelen? Welke keuzes maak je onder verschillende en soms zeer extreme omstandigheden? En welke invloed heeft kennis van die omstandigheden op het oordeel dat jij je daarover vormt? 
Lees verder >

Gymnasiasten op excursie naar Trier

Ooit was Trier begonnen als Keltische nederzetting, maar omdat het als Treveris van 293 t/m 392 de zetel van de West-Romeinse keizers was, zijn er in nog aardig wat resten uit de (laat-)Romeinse tijd te vinden. Vandaar dat Trier in het 3e leerjaar een excursiebestemming voor de gymnasiasten is. Leerlingen uit G3a schreven een verslag. 
Lees verder >

Excursie Xanten

Op vrijdag 22 juni vond de tweejaarlijkse excursie naar Xanten plaats. Xanten mag worden gezien als opvolger van het Romeinse Colonia Ulpia Traiana, aldus hernoemd door Keizer Traianus in het jaar 100, waarin veteranen van het nabijgelegen legerkamp Castra Vetera na hun actieve diensttijd zich vestigden. Ongeveer 75 leerlingen vertrokken in alle vroegte op deze vrijdag naar Xanten om ter plekke restanten en aangevulde restanten te bekijken. 
Lees verder >

International Geo Waterconference

In navolging van het waterproject van de klassen A3d en A3a/G3a mochten de winnaars van de presentaties op het Drachtster Lyceum op vrijdag 15 juni naar het International Geo Waterconference te Leeuwarden. Dit waren: Menno, Leon, Alieke en Esmeralda uit A3a/G3a en Franca, Thirza, Chava en Lieke uit A3d. 
Lees verder >

Excursie Groninger Museum

Leerlingen uit havo 4, vwo 4 en vwo 5 gingen dinsdag 29 mei op excursie naar het Groninger Museum. Op verzoek van Marieke van Stempvoort nemen Sanne, Bettine, Wikkie, Tirza en Nicole ons mee op excursie.
Lees verder > 

Leerling en docent spelen bij dezelfde band

Boudewijn Benjamins uit vwo 6 is een getalenteerde slagwerker. Hij was altijd lid bij Crescendo in Drachten, maar hij werd gescout door veelvoudig Nederlands kampioen brassband de Wâldsang uit Buitenpost. De verbintenis met de Wâldsang was echter van korte duur en zijn natuurkunde leraar Marten Grond was er vervolgens als de kippen bij om Boudewijn in te lijven bij zijn band, brassband de Spijkerpakkenband. 
Lees verder > 

Vakantiebieb: Het zomercadeautje van de Bibliotheek 

Lekker lezen in de vakantie? Met de VakantieBieb neem je ruim 60 e-books overal mee naartoe. Dat scheelt weer boeken sjouwen. Je kunt de app downloaden van 1 juli t/m 31 augustus. Ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Veel leesplezier!
Lees verder > 

Gevonden voorwerpen: Niet alles is wat het lijkt

Gevonden voorwerpen worden uitgestald in de gang in de laatse week voor de zomervakantie. De voorwerpen die achterblijven krijgen een nieuwe bestemming.
Leerlingen moeten al hun spullen uit de garderobe meenemen. Wat blijft liggen wordt bij de overige gevonden voorwerpen geplaatst. 
Lees verder > 

Contact
Contact Ouderplatform
Jaarrooster
Schoolbord.info
         
Het Drachtster Lyceum
Torenstraat 28
9201 JW Drachten
0512-571020
drachtsterlyceum@singelland.nl

Copyright © 2017 Het Drachtster Lyceum, All rights reserved.
 
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp