Copy
Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik dan hier
DigiMarge
Nieuwsbrief van het Drachtster Lyceum
2017-2018 - Nummer 3 
Beste ouders/verzorgers,

De laatste schoolweek voor de kerstvakantie. De laatste DigiMarge van 2017. Buiten is het donker, binnen een warme kerstsfeer. Overal lichtjes en versieringen en een grote kerstboom in het Atrium, stemmig opgetuigd door leerlingen van de cultuurclub. Foto-impressies in deze DigiMarge. Dat vraagt om mijmeren. Stilstaan en rondkijken, laten doordringen hoe het is. Hier en nu.

Collega's en leerlingen praten geestdriftig na over het kersttoneel van vorige week. Zestig deelnemers en drie keer een volle zaal in De Lawei met een schitterend toneelstuk. Het ontroerende afscheid van Trynke Muskita. Trynke was 21 jaar onze zeer gewaardeerde regisseur van het kersttoneel. Veel oud-collega's en oud-leerlingen in de zaal om Trynke te bedanken. Nagenieten doen we ook nog steeds van de geslaagde Singelland Run, het sluitstuk van iRun2Bfit. Meer daarover in deze editie.

Aan zulke grote en goed geslaagde evenementen ligt een nauwe samenwerking ten grondslag. We kunnen het goed vinden samen. Vrijdag zetten we ons samen in voor Team Singelland Alpe d’Huzes. Voor deze actiedag bent u ook van harte uitgenodigd. En dan is het tijd voor vakantie, thuis of uit, met gezin en familie, of met Netflix op de bank. Chillen wilde ik schrijven, maar dat woord schijnt een nieuwe betekenis te hebben gekregen.

Prettige feestdagen en een fijne vakantie!

Daan van Weelie
waarnemend rector

Iedereen van harte welkom op actiedag van Alpe d'HuZes

Vrijdag 22 december is het zover; de actiedag voor Alpe d'HuZes. Veel klassen en leerlingen zijn al bezig met de voorbereidingen voor de actiedag of hebben zelfs al een mooie actie gehouden. We hopen dat we met z'n allen een mooi bedrag kunnen ophalen! Alle ouders, verzorgers, broers, zussen, grootouders etc. zijn van harte welkom op de actiedag van Alpe d'HuZes op 22 december. Tussen 9.30 uur en 11.30 uur gonst onze school van activiteiten!
Lees verder > 

Presentaties maatschappijleer

Bij maatschappijleer op het Drachtster Lyceum doen leerlingen verschillende Praktische Opdrachten. Vier in een jaar. In deze opdrachten wordt de leerstof gekoppeld aan vaardigheden. In de afgelopen periode ging de lesstof over Parlementaire Democratie: politiek dus. De opdracht was dat leerlingen een product moesten maken. In samenwerking met de sectie CKV waren er verschillende workshops opgezet. Laura Bosma uit Vwo 4 heeft een verslag geschreven. 
Lees verder > 

Romeo en Julia: Nieuw hoogtepunt Kersttoneel bij afscheid Trynke Muskita 

Stellages in een vernuftig decor, prachtig uitgelicht, een sterke regie en gepassioneerde acteurs, dansers en muzikanten. Dat was het decor waarin Trynke Muskita afscheid nam als regisseur van het Kersttoneel. En ook dit keer had ze samen met Beatrijs Brouwer, die volgend jaar de regie in handen zal nemen en nu de productieleiding in handen had, een spectaculaire voorstelling gemaakt, gebaseerd op het stuk Romeo en Julia.
Lees verder > 

Fabels over regels en verlof

Af en toe merken we dat leerlingen zich beroepen op schoolregels die geen schoolegels zijn. Een voorbeeld hiervan: leerlingen hebben de indruk dat als je een aantal tussenuren hebt, of maar 1 lesuur op een dag hebt, je vrij krijgt. Niets is echter minder waar, leerlingen zijn leerplichtig en moeten dus ook naar school bij meerdere tussenuren of slechts 1 lesuur. Daarnaast bestaat het idee dat er een ‘5 minuten’ regel is na de bel. 5 minuten om van de ene kant naar de andere kant van het gebouw te komen. Ook deze regel lijkt bedacht door leerlingen. De les start op het moment dat de (tweede) bel gaat. In verlofaanvragen komt het vaak voor dat bovenbouw-leerlingen een hele dag verlof aanvragen voor hun rijbewijs. Ook dit is niet toegestaan. Voor het rijexamen krijg je maximaal 3 lesuren verlof.

Uitwisselingsstudent Mickaël van Hout over zijn ervaringen in Nederland

Mickaël van Hout is dit jaar uitwisselingsstudent op het Drachtster Lyceum. Hij komt uit Charleroi en is naar Nederland gekomen om Nederlands te leren. Voor de DigiMarge schreef hij over zijn ervaring in Nederland. 
Lees verder > 

Paarse Vrijdag

Onze school heeft vrijdag 8 december meegedaan met Paarse Vrijdag. Paarse Vrijdag is een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders.
Lees verder > 

500 deelnemers voltooien Singelland Family Run 2017

Op zondag 26 november hebben 500 leerlingen, familieleden, medewerkers en vrienden van Singelland aan de start gestaan van de jaarlijkse sportieve happening de Singelland Family Run. 
Lees verder > 

Nieuwe boeken door leencollectie

Onze collectie jeugdboeken wordt aangevuld door een wisselcollectie, die onze school huurt van de Openbare Bibliotheek Smallingerland. Deze collectie wordt twee keer per jaar deels omgewisseld. Daardoor valt er voor de leerlingen steeds iets nieuws te lezen.
Lees verder > 

Gevonden voorwerpen

Gevonden voorwerpen worden vanaf nu nog een week uitgestald bij de balie. Daarna worden ze in een kast opgeborgen en na enkele weken worden de spullen aan een goed doel geschonken, of als dat niet mogelijk is, weggegooid. Ben je iets kwijt, kijk dan zo snel mogelijk bij de balie, of vraag één van de conciërges naar de gevonden voorwerpen.

Kerst op het Drachtster Lyceum

Nog een paar dagen en dan begint de Kerstvakantie. De afgelopen weken is het Drachtster Lyceum al flink in kerstsferen gekomen.
Lees verder > 

Contact
Contact Ouderplatform
Jaarrooster
Schoolbord.info
         
Het Drachtster Lyceum
Torenstraat 28
9201 JW Drachten
0512-571020
drachtsterlyceum@singelland.nl

Copyright © 2017 Het Drachtster Lyceum, All rights reserved.
 
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp