Copy
Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik dan hier
DigiMarge
Nieuwsbrief van het Drachtster Lyceum
2017-2018 - Nummer 1 
Beste ouders,

Deze editie van de DigiMarge staat bol van goed nieuws: nieuwe huisstijl, enthousiaste docenten naar Alpe d'HuZes, Matrix Lyceum is van start gegaan, we zijn een geheel rookvrije school geworden... Tussen deze berichten aandacht voor een treurige gebeurtenis. Lang geleden, maar daarom niet minder van belang. De plaatsing van de Stroffelstiennen (Stolpersteine) voor onder andere onze oud-leerlingen Simon en David Turksma. Ik leen onbeschaamd van Dragten.nl, waar trouwens ook foto's van Simon en David zijn te vinden: 

David en Simon waren leerlingen aan de R.H.B.S. [zoals het Drachtster Lyceum vroeger heette], ze zaten respectievelijk in de 4e en de 2e klas. Openbaar onderwijs voor Joden was al voor de invoering van de ster verboden. Simon en David gingen met de tram naar Leeuwarden om daar nog een tijd naar een speciale joodse school voor hoger onderwijs te gaan. Na het zich laten registreren als Jood was eigenlijk het vonnis van de familie getekend. David moest zich als oudste zoon het eerst melden, hij werd via Westerbork naar Duitsland afgevoerd. De overige gezins- en familieleden volgden spoedig. (...) In de Duitse vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor zijn ze om het leven gekomen.

Op vrijdag 20 oktober staan we hier met de gehele school bij stil. Meer over de achtergrond en de inhoud van het programma vindt u in deze DigiMarge.

Evenals in de DigiMarge van vóór de zomervakantie, vindt u in deze editie een uitnodiging om zitting te nemen in het ouderplatvorm. Met deze tweede oproep willen we ook de nieuwe ouders een kans geven zich aan te melden. Ouders die al op de eerste oproep hebben gereageerd, zeer bedankt. Nieuwe reacties graag voor 13 oktober, dan kunnen we nog voor de herfstvakantie alle ouders die hebben gereageerd bericht sturen over het vervolg. 

Veel leesplezier!

Daan van Weelie
waarnemend rector

Matrix Lyceum: Zo gewoon mogelijk

Dit jaar is Singelland in samenwerking met Renn 4-school De Zwaai een pilot begonnen voor leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte. Deze nieuwe school heeft als werktitel het Matrix Lyceum. Voor de DigiMarge spraken we met Gwen van de Stouwe en Teuny Bosma, de sturende krachten van deze pilot . 
Lees verder > 

Rookvrij schoolterrein

Er mag vanaf dit schooljaar nergens meer op het schoolterrein gerookt worden, ook niet buiten op het schoolplein. Dit geldt voor iedereen: leerlingen, personeel, ouders en bezoekers. Het verbod geldt ook tijdens ouderavonden en andere activiteiten buiten schooltijd.
Lees verder > 

Kick-off IRun2BFit

De eerste uitdaging voor de deelnemers aan IRun2BFit was het afleggen van een survivalparcours in de gymzaal. Het parcours zou eerst buiten worden aangelegd maar door de extreem herfstige weersomstandigheden was wijselijk besloten om de kick-off binnen te laten plaatsvinden. Na het succes van vorig jaar deden ook dit jaar alle tweedeklassers weer mee aan het programma en waren daarnaast leerlingen uit andere klassen, ouders en personeelsleden van het lyceum uitgenodigd om mee te doen aan dit project.
Lees verder > 

Plaatsing Stroffelstiennen

Vrijdag 20 oktober (de laatste dag voor de herfstvakantie) staat in het teken staat van de plaatsing van de Stroffelstiennen (Stolpersteine) voor onder andere onze oud-leerlingen Simon en David Turksma die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en vermoord door de nazi’s. De stenen worden als gedenkteken geplaatst op het voormalig woonadres van de familie Turksma. 
Lees verder > 

Anti-pestbeleid: Ontwikkelingen binnen het Drachtster Lyceum

Elke leerling krijgt weleens te maken met een vervelende reactie op social media. Maar soms gaat het om extra nare en kwetsende zaken. Net als bij ‘gewoon’ pesten gaat het om schelden, roddelen en buitensluiten. Online pesten gebeurt ook op andere manieren: hacken van accounts, afpersen, nare berichten plaatsen uit een naam van iemand anders of ongevraagd bewerkte foto’s of video’s verspreiden. De impact van (online) pesten is altijd groot zowel voor het slachtoffer als voor de pester. Op het Drachtster Lyceum zijn er verschillende ontwikkelingen over dit onderwerp.
Lees verder > 

Introductieweek brugklassen

De eersten staan er al een kwartier te vroeg, bij de hoofdingang van de school. Je wilt natuurlijk niet te laat komen, op de allereerste schooldag! Dinsdag 5 september begon het schooljaar voor de ongeveer 230 brugklassers met de Introductieweek op het Drachtster Lyceum. 
Lees verder > 

Ouderplatform op zoek naar nieuwe leden

Het Ouderplatform is de nieuwe naam voor de voormalige Ouderraad. Een deel van het Ouderplatform wordt jaarlijks in mei gekozen of herkozen voor een termijn van 3 jaar. Vier leden blijven volgend schooljaar actief. Er is plaats voor 3 tot 5 nieuwe actieve leden.
Lees verder > 

Team Singelland: Teuny Bosma en Feikje Riedstra gaan naar Alpe d'HuZes

In juni 2018 gaan Teuny Bosma en Feikje Riedstra met Team Singelland meedoen aan Alpe d’HuZes. Zij stellen zich graag aan u voor. 
Lees verder > 

Mee naar Frankrijk voor Alpe d'HuZes?

Sinds enkele jaren zet Singelland zich in voor KWF Kankerbestrijding. Dit houdt in dat Singelland zoveel mogelijk acties voert om geld in te zamelen voor het KWF. Het eindbedrag en -doel is om mee te doen aan het evenement Alpe d’HuZes in juni 2018. Als leerlingen willen kunnen zij mee naar Frankrijk! Ze kunnen de  Alpe d’ Huez fietsend of lopend beklimmen.
Lees verder > 

Huiswerkklas van start

Deze week start de huiswerkklas. De huiswerkklas biedt leerlingen een rustige plek om huiswerk te maken en hulp met plannen. Er wordt geen vakinhoudelijke uitleg gegeven. De huiswerkklas is op dinsdag, woensdag en donderdag tijdens het 7e, 8e en 9e lesuur in lokaal B19. Leerlingen kunnen zich hier opgeven. De begeleiding is in handen van oud-leerlingen en stagiaires. Met vragen en opmerkingen kunt u terecht bij Erika Bakker
Lees verder > 

Betalen met schoolpas

Vanaf dit schooljaar kunnen leerlingen alleen nog betalen in de kantine of bij de balie met hun schoolpas zodat er geen contant geld meer in de school is.
Lees verder > 

Spannende strijd om titel 'mooiste tuintje 2017'

De brugklasleerlingen moesten hun geduld lang bewaren: pas op de laatste dag van het schooljaar, vroeg in de ochtend, werd de winnaar van de jaarlijkse tuintjeswedstrijd bekend gemaakt. 
Lees verder > 

Yael Pieterson wint Rely Jorritsmaprijs 2017

Zaterdag 30 september mocht Yael Pieterson (V6) in Weidum de eerste prijs van de Rely Jorritsmaprijs Junior ophalen. De Rely Jorritsmaprijs is een jaarlijkse Friestalige verhalen en gedichten wedstrijd. Yael had de eerste prijs in de categorie verhalen voor deelnemers onder de 18 jaar. 
Lees verder > 

Ontruimingsoefening

Op 20 september hield het Drachtster Lyceum een ontruimingsoefening. Na het eerste ontruimingssignaal kwamen de BHV-ers langs de lokalen om te melden dat het gebouw moest worden ontruimd. Op rustige wijze verlieten bijna 1500 leerlingen en personeelsleden het gebouw en verzamelden zij zich op het sportveld. Het Drachtster Lyceum houdt elk jaar onder leiding van het BHV-team een ontruimingsoefening en evalueert vervolgens de bevindingen.
Lees verder > 

Singelland vloggers

Dit schooljaar gaan tien leerlingen van Singelland vloggen. In het voorjaar konden leerlingen zich opgeven. De uitgekozen leerlingen gaan in beeld brengen wat er op hun locatie te beleven is. 
Lees verder > 

Korting op software

Slim.nl geeft korting aan scholieren van o.a. Singelland op legale software, hardware, tijdschriften, boeken en accessoires. Ook ouders en medewerkers van de school kunnen software voor thuisgebruik bij Slim.nl bestellen.
Lees verder > 

Nieuwe huisstijl

Singelland blijft zich ontwikkelen. Dit geldt voor het onderwijs, maar ook voor onze identiteit. Veranderingen binnen en buiten de organisatie vroegen om een herziening van de manier waarop Singelland en onze en andere locaties zich presenteren.
Lees verder > 

Personeelsingang niet voor leerlingen

De personeelsingang aan de achterkant van ons gebouw, wordt soms ook gebruikt door leerlingen. Alle leerlingen moeten echter gebruik maken van de hoofdingang, zodat het baliepersoneel zicht heeft op wie het gebouw betreedt. 

Gevonden voorwerpen

Na schooltijd blijven er bij de kapstokken en de kluisjes altijd veel spullen achter, die veelal niet meer worden opgehaald. Mochten leerlingen iets kwijt zijn, is het raadzaam om eerst daar te kijken of er nog persoonlijke bezittingen liggen of hangen.
Lees verder > 

Hoofdluis geconstateerd

Op onze school is recent hoofdluis geconstateerd. Hoofdluis komt voor bij kinderen en volwassenen en is een probleem waar niemand zich voor hoeft te schamen. Wel is het zaak om direct in actie te komen om verdere verspreiding te voorkomen en daar hebben wij uw hulp bij nodig.
Lees verder > 

Contact
Contact Ouderplatform
Jaarrooster
Schoolbord.info
     
Het Drachtster Lyceum
Torenstraat 28
9201 JW Drachten
0512-571020
drachtsterlyceum@singelland.nl

Copyright © 2017 Het Drachtster Lyceum, All rights reserved.
 
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
Email Marketing Powered by Mailchimp