Copy
Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik dan hier
DigiMarge
Nieuwsbrief van het Drachtster Lyceum
2017-2018 - Nummer 6 
Beste ouders/verzorgers,

Het is bijna meivakantie, het schooljaar gaat straks de laatste fase in. Aankondiging van die fase is altijd de LSD, de laatste schooldag van onze eindexamenleerlingen. Ze maakten er een mooi feest van, een waardige afsluiting van hun lessen op de middelbare school. Na de meivakantie starten de examens, we wensen alle examenkandidaten veel succes toe!

Graag wil ik uw aandacht vestigen op een thema-avond over de jongens versus de meiden, die op initiatief van het Ouderplatform wordt georganiseerd. In deze DigiMarge leest u daar meer over.

Het Team Singelland Alpe d’HuZes heeft met diverse acties al veel geld binnengehaald. Er volgen nog meerdere acties, waaronder het sympathieke vogelhuisjesproject ‘een nieuw thuis’ van leerlingen van de ISK.

Ook treft u naast praktische informatie nog een aantal artikelen aan van bijzondere prestaties van onze leerlingen en verslagen van mooie en indrukwekkende excursies.

Ik wens u veel leesplezier!

Daan van Weelie, rector (wnd.)
 

Wijzigingen in diverse regelingen bevorderingsnormen in dit schooljaar

Ook dit schooljaar zijn er landelijk en op school veranderingen geweest die van invloed zijn op verschillende normen en criteria van school. 
Lees verder >

Zomerschool van Singelland en Liudger 2018

Ook dit schooljaar starten CSG Liudger en OSG Singelland gezamenlijk voor het 4e opeenvolgende jaar met de zomerschool. In 2018 wordt de zomerschool georganiseerd op de locatie VHS van OSG Singelland. De zomerschool start woensdag 18 juli en de laatste dag is vrijdag 27 juli.
Lees verder >

De jongens versus de meiden

Op initiatief van het Ouderplatform wordt een thema-avond georganiseerd voor ouders en docenten. De thema-avond vindt plaats  op 30 mei a.s. om 19.30-21.30 uur, inclusief hapje en drankje na afloop. Het doel is de actuele discussie over verschillen tussen jongens en meisjes in het onderwijs onder de aandacht te brengen. 
Lees verder >

Team Singelland Alpe d’HuZes op koers!

Afgelopen maanden heeft Team Singelland AD6 niet stilgezeten! In deze Digimarge vertellen wij u graag over onze acties.
Lees verder >

Wielerclinic ten bate van Alpe d'HuZes

Afgelopen zaterdagochtend negen uur was het zover. Tien deelnemers die zich hadden opgegeven ondergingen de wielerclinic van Jan Dupont te Burgum. De meeste locaties waren vertegenwoordigd, het Drachtster Lyceum zelfs met drie deelnemers. De opbrengst van de wielerclinic was voor Team Singelland Alpe d'HuZes.
Lees verder >

Pinnen bij de horeca/keuken na de meivakantie 2018

 

Na een tussenevaluatie betreffende het pinpasgebruik op het DL is het volgende besloten: Het gebruik van de pinautomaat bij een aankoop bij de horeca/keuken zal weer worden opengesteld voor gebruik (na de meivakantie 2018).
Lees verder >

Laatste schooldag: groot en gemoedelijk feest

De examenleerlingen hebben op 19 april hun laatste schooldag (LSD) gevierd. Thema was dit jaar The Wall: de muur die tussen de Verenigde Staten en Mexico wordt gebouwd. Er was op Trumpiaanse wijze een muur om de school heen gebouwd en binnen de school waren verschillende eettentjes en muziek. Alles in Amerikaanse stijl. Het feest, dat werd begeleid door de docenten Erwin Kampen en Martin Gildemeester, verliep in een gemoedelijke sfeer. 's Avonds vond het LSD-gala plaats in het Atrium. In de Drachtster Courant staat een mooi artikel over de LSD.  
Bekijk hier de foto's >

Geofuture: Maquette van een wijk voor 2050

In het begin van 2018 begonnen 4 klassen welvarend aan het project "Wijk van de toekomst". Deze modules behoren  tot de stroming Geofuture, waar de aardrijkskunde sectie dit- en volgens schooljaar mee experimenteert. Geofuture richt zich binnen de aardrijkskunde vooral op samenwerken binnen- en buiten de school en op oplossingen voor problemen in de toekomst. De opdracht was het ontwikkelen van een maquette van een wijk voor 2050.
Lees verder >

Flitsreis naar Parijs

Op 6 april hebben 75 leerlingen van havo 5 en vwo 6 met Frans in het pakket (en enkele anderen) hun flitsreis naar Parijs weer mee mogen maken. Eigenlijk zat alles mee: de reis verliep voorspoedig, het weer was schitterend en de sfeer in de stad  was prima (ondanks (dankzij?) de patrouillerende gewapende militairen). 
Lees verder >

Excursie Synagoge Folkingestraat met b1a, b1b en b1d

Afgelopen vrijdag zijn 90 brugklasleerlingen in het kader van het geschiedenisproject “Tante Roosje, dansen met de vijand” naar Groningen geweest. Ze bezochten de tentoonstelling over het leven van Tante Roosje in de synagoge, kregen een rondleiding door de synagoge en een rondleiding door de Folkingestraat. Het was een vol en leerzaam programma waarbij de leerlingen veel geleerd hebben over de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling is nog tot 6 mei te bezoeken!  
Lees verder >

Certamen Septentrionale: En weer een winnaar van het Drachtster Lyceum

Het begint zo langzamerhand te wennen, dat succes op de vertaalwedstrijd. Voor het derde jaar op rij stond er eind februari een leerling van het Drachtster Lyceum op het podium, voor het derde jaar op rij werd de eerste prijs in de wacht gesleept. Bram Jaasma (V6C) was dit jaar degene die een complexe Latijnse tekst als beste niet alleen goed, maar ook treffend wist te vertalen naar het Nederlands. 
Lees verder >

Successen bij Olympic Moves

Leerlingen van het Drachtster Lyceum hebben bij de voorrondes van de Olympic Moves prima prestaties geleverd. 
Lees verder >

Snowboardteam gaat met beker naar huis

Op zaterdag 7 april 2018 vond in Snowworld te Zoetermeer de finale plaats van het NK skiën en snowboarden voor scholieren, dat jaarlijks georganiseerd wordt door de Nederlandse Skivereniging in het kader van talentherkenning. Vanuit heel Nederland deden daaraan 16 scholen voor voortgezet onderwijs mee. OSG Singelland deed mee met zowel een skiteam als een snowboardteam. Het snowboardteam viel in de prijzen, het werd derde en mocht een mooie beker meenemen naar het Drachten. 
Lees verder >

Waarom zou je als leerling niet zelf bepalen hoe je examenjaar eruitziet?

Waarom zou je als leerling niet zelf bepalen hoe je examenjaar eruitziet? Sjirk Bruinsma uit vwo 6 gooide het examenvak Friese taal en cultuur op het Drachtster Lyceum helemaal om. “Ik wil focussen op wat ik heb geleerd, niet op een cijfer.”
Lees verder >

ICT-nieuws

Het ICT-team wil u graag berichten over een ouderavond ICT, de Cito-totsen en de site voor scholing van het personeel.
Lees verder >

Chromebooks in de mediatheek

Leerlingen die geen device hebben kunnen nu in de mediatheek, naast MacBooks ook gebruik maken van Chromebooks. Op vertoon van de schoolpas kunnen ze deze lenen. Net als de MacBooks mogen de Chormebooks niet buiten de mediatheek worden gebruikt. 

S400: inspiratievolle vervolgconferentie

Op 20 februari jl. ging Singelland in gesprek met leerlingen, ouders, medewerkers en samenwerkingspartners tijdens de S400. Singelland wil graag al haar betrokkenen een stem geven in de toekomstplannen. De deelnemers konden zich na de eerste bijeenkomst opgeven voor een vervolgsessie. Op donderdag 22 maart werd in groepen een drietal thema’s nader uitgewerkt voor het strategisch beleidsplan 2018-2022.
Lees verder >

Gevonden voorwerpen

Deuren blijven gesloten, fietssloten op slot, bussen rijden voorbij....
Lees verder >

Contact
Contact Ouderplatform
Jaarrooster
Schoolbord.info
         
Het Drachtster Lyceum
Torenstraat 28
9201 JW Drachten
0512-571020
drachtsterlyceum@singelland.nl

Copyright © 2017 Het Drachtster Lyceum, All rights reserved.
 
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp