Copy
View this email in your browser

I det här nyhetsbrevet:

 • Välkommen!
 • Missa inte bis coronanummer!
 • Black Lives Matter
 • Glad sommar

Välkommen!

Välkommen till BiS nyhetsbrev för våra medlemmar och andra intresserade!

I brevet finns nyheter, information och tips om föreningens verksamhet som kan intressera dig som medlem eller dig som vill bevaka biblioteksutvecklingen ur ett vänsterperspektiv.

Missa inte bis coronanummer!

Illustration: Stellan Klint

Nästa nummer av bis tar utgångspunkt i vårens pandemi och riktar in sig på hur coronan har förändrat arbetet på våra bibliotek. 

Ur innehållet:

 • Internationell utblick
  Det är stora skillnader mellan den svenska och den amerikanska coronasituationen. bis hörde av sig med några frågor till Melissa Morrone, som arbetar på Brooklyn Public Library, för att få hennes perspektiv på biblioteksarbete under coronan. Från Norge bidrar Anders Ericson med sju förslag för framtiden.

 • Coronaviruset och infodemin
  Corona har lett till en "infodemi", där information i olika genrer och kanaler sprids i en oerhört snabb hastighet. Martin Persson tittar närmare på tre informationsaspekter av coronakrisen.

 • Den digitala omställningens baksida
  När digitaliseringen av bibliotekens verksamhet har växlat upp på grund av pandemin så riskerar många att lämnas bakom. Tobias Willstedt påminner om problem med digital delaktighet, tillgänglighet och ökade klyftor som vi inte får negligera.

 • Hur hanterar kommunerna coronan?
  Folkbiblioteken styrs av kommunerna och nationella rekommendationer specifika för biblioteken saknas. Hur biblioteken hanterar krisen är därför högst varierande. bis ger exempel från några svenska kommuner. 

 • Biblioteket behöver sina vänner
  Randi Myhre berättar här om ett praktiskt och positivt exempel på biblioteksaktivism i Göteborg.

 • Kan AI dikta?
  Med Ammaseus Horisont så är den datorgenererade poesin här. bis recenserar resultatet när AI tolkar Karin Boye.

 • Krönikor, skönlitterära inslag, nyheter och mycket mera!

Bli medlem eller prenumerant redan idag för att få nästa nummer i brevlådan! En prenumeration kostar från 160 kronor för fyra nummer och du kan betala enkelt med swish.

Läsvärt

 

Ett annat sätt att se på biblioteksstatistiken

Vad är egentligen mest intressant i biblioteksstatistiken för 2019?
 

En reseberättelse om volontärskap på folkbibliotek

i nästa bisnummer kommer en artikel om föreningen Biblioteksvännerna i Biskopsgården. Här är deras inspirerande rapport från studieresa till Toronto.

Biblioteken under coronakrisen – en lägesrapport från 14 folkbibliotek

Sveriges Författarförbund har gjort rapporten Biblioteken under coronakrisen – en lägesrapport från 14 folkbibliotek, som genom intervjuer med 14 biblioteks- och kulturchefer undersökt hur biblioteksverksamheten i lika många kommuner fungerar under coronakrisen. 

Kampanjfilm för Rusta biblioteken

Den 3 mars startade Sveriges Författarförbunds nationella kampanj Rusta biblioteken för det demokratiska uppdraget. I kampanjfilmen delar ett trettiotal litteratur- och biblioteksfantaster, som skolelever, rektorer, skådespelare, journalister och andra låntagare, med sig av sina tankar om varför biblioteken är viktiga för individen såväl som samhället.

Black Lives Matter

Att USA:s historia sedan första dagen har präglats av vit hegemoni och djupa orättvisor och brott mot svarta är ingen hemlighet. De senaste åren har rörelsen Black Lives Matter, BLM, uppmärksammat det våld som den amerikanska poliskåren utövar mot landets svarta befolkning.

Det senaste exemplet är George Floyd.  Floyd avled efter att Derek Chauvin, en vit polis, pressat sitt knä mot Floyds nacke under nio minuter. Händelsen filmades av åskådare och Chauvin är nu åtalad för mord.

Världen över har människor protesterat mot den behandling som Floyd och andra utsätts för. Det finns alltför många liknande fall där övervåld från polisen har lett till svarta personers död, ofta utan adekvata konsekvenser för de poliser som stått för våldet. Det är bakgrunden till att organisationen BLM grundades 2013. Rörelsen ser det som sin uppgift att bekämpa vit hegemoni och bygga upp sin verksamhet lokalt för att ingripa mot det våld som svarta utsätts för. Rörelsen är decentraliserad och alla lokala grupper som ställer upp på BLM:s principer kan räkna sig till dem.

Eftersom BLM jobbar på det sättet så kan uttrycket "Black Lives Matter" i sig referera till en hashtag, en slogan eller denna lösa sammanslutning av grupper som kämpar för svartas mänskliga rättigheter. Eller helt enkelt principen att svarta människors liv ska vara lika mycket värda som andras. 

BLM räknar sig som en internationell rörelse och hela västvärlden bär bördan av kolonialismens förkastliga arv och rasistiska människosyn. Även i Sverige finns samma problem med våld och diskriminering mot svarta, en rasistisk struktur som alla progressiva krafter måste bekämpa. 

Tobias Willstedt

Tips på läsning och mer!

 • Black Lives Matter 
 • Libraries Respond: Black Lives Matter (ALA) – användbara resurser för bibliotek
 • Letter from a Birmingham Jail av Martin Luther King
 • Min historia av Assata Shakur
 • Självbiografi av Angela Davis 
 • Black Against Empire av Joshua Bloom och Waldo E. Martin Jr.
 • Malcolm X av Manning Marable
 • Go tell It on the Mountain och The Fire Next Time av James Baldwin

I solidaritet med BLM så visar Cinema Africa den utmärkta och upplysande filmen “I am not your negro” (Raoul Peck, 2016) online. Se den här:

BiS manifest för det antirasistiska biblioteket

2016 tog BiS fram ett program för att motverka rasism och diskriminering.

Biblioteken måste tydligare ta ställning mot rasism. ”Verksamheten i form av biblioteks- och informationstjänster för kulturellt och språkligt heterogena samhällen är central, inte något ’separat’ eller ’extra’.” (IFLA/UNESCO) BiS vill att ett antirasistiskt perspektiv ska genomsyra bibliotekens verksamhet på alla nivåer.

Glad sommar

Nu tar BiS nyhetsbrev ledigt. På återseende efter sommaren!
Copyright © 2020 Föreningen BiS, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp