Copy
Dicken Info 3/2017
Ser mailet konstigt ut?
Läs det i din browser här:

View this email in your browser

Jan Hellman      

Ordförandespalten

Jämställdhet

Ibland stöter man på frågor som är så naturliga och självklara för en själv att man inte aktivt tänker på dem innan man blir tillfrågad. Ett dylikt exempel uppstod när HBL intervjuade mej och andra från Dicken för en artikel om jämställdhet inom idrott. Artikeln, som publicerades söndagen 19.2, lyfte fram Dicken på hela tre uppslag som ett exempel på en förening där jämställdheten mellan könen är verklighet. Artikeln gick så långt som till att kalla Dicken ”Finlands mest jämställda förening”.

Detta är en stor ära och något för oss att vara stolta över. Inom Dicken är jämställdhet en så naturlig sak att vi aldrig behöver diskutera frågan. All planering och fördelning av resurser görs helt naturligt så att alla behandlas jämlikt. Även om jämställdheten fungerar hos oss, vet vi att det inte alls är en självklarhet i idrottsvärlden eller i samhället. De unga som är med i vår verksamhet får naturligt en sund och modern uppfattning om jämställdhet i praktiken, vilket jag tror är till nytta även i livet utanför handbollsplanen.


Janne

Kom ihåg!


Folksam Sportcamp I är fullt

Folksam Sportcamp I har redan fyllts, och redan nu har andra föreningar hittat våra läger! Se till att du som Dicken junior får plats, innan Hifki och Kyif juniorerna har fyllt upp lägren. Speciellt har det visats intresse för Helsinki Handball Camp. Anmäl dig till lägren här:
Folksam Sportcamp II

Helsinki Handball Camp 2017


Nyheter på Dicken.fi
Dicken-lag på Team Sportia Cup i Karis
Anna Airava utnämnd till verksamhetsledare från 1.5.2017
HBL: I Dicken spelar alla på samma villkor

Aktuellt inom föreningen

Kom ihåg att söka jobb på sommarlägren före den 23.3

Den 23.3 är sista dagen att ansöka om att bli hjälptränare på Dickens sommarläger! Ifall du skulle vilja jobba som hjälptränare skicka en fritt formulerad ansökan till sanna@dicken.fi där du berättar om dig själv samt vad du tidigare har gjort och jobbat med. Meddela även vilket/vilka läger du är intresserad av, samt vilka högskolor du söker till och när deras inträdesprov hålls (ifall du vet detta). Vi meddelar senast måndagen den 27.3.2017 vem som fått jobbet.

Midnight Run skjortorna delas ut på elit-matcherna

Under vissa elitmatcher kommer det att delas ut förra årets Midnight Run skjortor. Kom alla, barn och vuxna, och ta en Midnight Run skjorta till er. Håll en utkik på dicken.fi, Facebook eller Instagram – för att se när utdelningen nästa gång sker.

Gör som Helena, rikta donationer till elitlagen


Helena fyllde jämna år för en månad sedan, och istället för presenter gav hon sina vänner alternativet att stöda Dicken damers handbollslag med en slant. Förslaget togs emot med glädje och slutresultatet var en tusenlapp till laget. Dicken och damlaget gratulerar Helena i efterskott och tackar!

Elitlagen behöver all ekonomisk hjälp de kan få för att utvecklas på lång sikt.  Lagens mångåriga sponsorer är till stor hjälp, men det är en utmaning att hitta nya sponsorer. Helena hälsar följande:

”Jag utmanar alla dam-och herrföräldrar samt alla andra intresserade att stöda lagen via deras network”.

Gå in på Ladies Network eller Herr network och hjälp lagen.

Lagpresentationer

Flickor -05

Laget består nu av 16 ivriga flickor, efter att vi haft glädjen att kunna välkomna en ny spelare till laget under årets första månader. Då det på spelarsidan blivit +1 spelare så blev det tyvärr – 1 på tränarsidan inför denna säsong, då Eekoo Matilainen inte är med. Vi inom laget hoppas förstås att hon bara har ”sabbatsledigt”. Trots att vår meriterade tränarstab krympt lider laget ingen nöd. 1990-talets stjärnspelare i Dicken, Mico Aarnio, ser till att det fostras nya stjärnor i Dicken. Framtiden får utvisa om det blir några nya damspelare av dessa duktiga flickor samt om någon ny skjorta får hängas upp på väggen bredvid Micos skjorta (17) i Britas.

Laget deltar även i år i både tävlingsserien och utmanarserien. Ifjol lyckades laget vinna båda serierna och även i år kämpar flickorna om topplaceringar. Flickorna har utvecklats i en jämn takt och en rätt bra beskrivning av flickornas kunnande fick vi av ett motståndarlags tränarteam som konstaterade följande: ”…….(censur) vad det är svårt att spela mot er när ni tykittää mål från alla spelplatser”. Flickor -05 har en bra handbollsgrund att bygga vidare på.

Höjdpunkterna under fjolårssäsongen för flickorna var väl nog guldmedaljerna och Eken Cup. Redan nu kan vi lova att åtminstone den ena höjdpunkten kommer att upprepas, nämligen Eken Cup. Det har varit klara JA svar av flickorna då vi frågat om vi skall delta i Eken Cup i år. Här kan man inte sticka under stolen att det varit nästan lika klara JA svar från föräldrarna – även i år blir vårt Eken Cup gäng ca 35 st.

Pojkar -05


Det finns de där ögonblicken då man ser finten, stutsen, försvargreppet, passningen eller armen som höjs – och bam! – rakt in i höger kryss. Då allt bara faller på plats. Det där ögonblicket då leendet gör sig synligt! Både på plan, tränarbänken och läktaren. Det finns nog inget roligare än att se en lagidrottare – eller vilken som helst idrottare för den delen – växa och utvecklas i sitt spel. Det där ögonblicket då man bara vet, ”hyvä tästä tulee”!

Sådana ögonblick börjar regna tätt, och det är en glädje att se hur P05:s spel och laganda utvecklas och går i medvetet rätt riktning. Förra årets förstaplacering är en klar merit, och denna säsong har krävt mera arbete för vinsterna. Och det är så det skall vara; gamla meriter gör ingen rik.

Tekniskt sett är Dicken P05 ett stabilt lag med 27 spelare och en till på väg in. Spelarna har i praktiken hållit ihop redan 3-4 år eller mera, och bara några verkligt få har lämnat laget för andra sportgrenar eller för att de flyttat utomlands. Idag har vi 2 lag i förbundets tävlingsserie och i turneringar deltar vi alltid med 2 eller 3 lag.

Som tidigare tränas och sparras P05 med både charm och sisu av fyra otroligt dedikerade tränare (varav en svensk, som också är dedikerad och sisu personifierad)! Deras tid och engagemang syns ju inte alltid så lätt, men sanningen är ju att inte värst mycket skulle hända utan deras närvaro. Och som säkert enda lag åtnjuter Dicken P05 en privat busschafför i egenskap av lagets lagledare, som i vått och tort kör gänget till matcher på Finlands mera exotiska längd- och breddgrader...Pargas, Riihimäki och Åbo...”en busschafför, en busschafför, det är en man med glatt humör...!”

Och till sist, vad vore ett lag utan dess föräldrastöd. Som vi alla vet. Inget. Alla P05 föräldrar: MEGATACK!
 

Texten är skriven i samarbete mellan Daniel ”Magic” Jonssons – Nr.24 – stolta pappa, Håkan Jonsson och lagledaren Peter Sandin.

Kommande evenemang

Kommande matcher


 Kommande händelser 
Personer i historien

Stig, Stigu, Björklöf

Stig, Stigu, Björklöf är föreningens mest premierade person. Hans första pris fick han år 1993, då han premierades med förbundets brons. År 1998 fick han sedan förbundets silver och Dickens guld premiering. De senaste premieringarna han har fått är Dickens brons, Dickens silver, Dickens hedersordförande samt förbundets guld, som han premierades med år 2008.

Björklöf har inte själv spelat handboll, men han har fått intresset av hans gymnastiklärare, dvs dansken William Olsen. Olsen var lärare i Karis-Billnäs gymnasium på 1950-talet, och han sägs vara den som hämtade handbollen till västra Nyland. På gymnastiklektionerna spelade de handboll då och då. Från Karis blev Stig student år 1958.

Stig kom med i Dickens verksamhet, då hans dotter Carina Nyberg började spela i början av 1980-talet. Hans karriär började som även mången annan Dicken förälder, genom att köra Carina till träningar och matcher. Senare, år 1985 aktiverade Björklöf sig ytterligare, och kom med i styrelsens verksamhet som styrelsemedlem. I styrelsen var han sedan med under 10 år, tills 1995. Björklöf jobbade mycket för damlaget ända fram till 1992, och mest då via styrelsen.

Under denna tid fanns det ingen verksamhetsledare, utan mycket sköttes av Börje Nordström och de enskilda styrelsemedlemmarna. De delade upp styrelsen jobb så att var och en hade ett ansvarsområde, och de hade även en del praktiska ärenden att sköta. Under tiden 1985-2000 var det typiskt att de enskilda styrelsemedlemmarna skötte sina ansvarsområden så att allt fungerade. Det gällde allt från administration, kontakten, ekonomi, spelarkontrakt, matchplanering, träningstider etc.

Efter sin tid i Dickens styrelse fortsatte han i föreningen som revisor ända till 2013. Denna uppgift skötte han även för handbollsförbundet under flera år på 1990 talet. Under hela sin tid i föreningen har han övervakat ekonomin, redovisningar, bokföring och kontakten till myndigheten som enligt lag måste göras. Det som Björklöf är mest stolt över är herrarnas lagbygge år 1992. Han kommenterar detta som en fullträff, efter många dramatiska revideringar. Herrarna vann ju det hittills enda mästerskapet på våren år 1993.

Bland annat detta arbete, var orsaken till att Björklöf fick så många pris. Han anser dock ödmjukt at premieringarna är rätt subjektiva. Han tycker att man kan kalla honom en bakgrundsfigur för representationslagen, som bl.a. gjorde all matchstatistik och komplementerade med tidningsreferat på 1990-talet. Hedersordförande benämningen ärvde han efter Börje Nordström, som han så tätt jobbade med under så många år.

Unden tiden var antalet derby matcher i huvudstadsregionen många. Då fanns ännu föreningar så som Arsenal, Kiffen och Sparta med på herrsidan, vilket betydde mycket publik och täta matcher. Detta var enligt Björklöf kännetecknande för handbollen under hans tid.

Från det att Björklöf var aktiv anser han att föreningen idag har blivit mer professionell. På hans tid gjordes allt utan datorhjälp, t.ex. Dicken-cuppens matchprogram gjordes manuellt på stora pappersark. Björklöf anser att vi idag har en modellförening som man bör vara stolt över. 

 
Dicken
Dicken
Dicken
Dicken
DickenNSM
DickenNSM
DickenMSM
DickenMSM
DickenNSM
DickenNSM
Dickenhandball
Dickenhandball
Dicken.fi
Dicken.fi
Dickenhandball
Dickenhandball
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Drumsö Idrottskamrater Dicken rf. · Smedjeviksvägen 9 C 66 · Helsinki 00200 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp