Nachtegaalnieuws april 2022
Nieuwsbrief nr. 1
Foto Sharon Engers 21 maart. 
 
In deze Nieuwsbrief de volgende punten
  • Inleiding
  • Help de molenaars de winter door
  • Het jaar van de molenaar
  • Onderhoud van het molenerf
  • Activiteiten
Noord-Hollands Dagblad, 24 maart 2022
Inleiding
Na de kerst brak er een wat rustigere winterperiode aan, waarin het erf grondig is aangepakt. Maar in maart was er, mede door het prachtige weer, weer volop activiteit in en om de molen. We zijn elke woensdag tussen 13.00-16.00 uur en zaterdag tussen 10.00-16.00 uur open. De aanloop en de verkoop in de winkel nemen toe. We moeten de levering aan klanten zelfs beperken. En komen er weer aanvragen binnen voor rondleidingen en scholenbezoeken. We laten mensen graag kennis maken met een historisch monument en het proces van graan tot brood.
Het jaar 2022 is uitgeroepen tot ‘Het jaar van de molenaar’. Het Gilde van Vrijwillige Molenaars bestaat 50 jaar. Op 9 april doen we mee met de landelijke actie en draaien onze molenaars tussen 11.00-12.00 uur en informeren we belangstellenden over het ambacht. Hieronder leest u meer over deze onderwerpen.
Foto: Hans Erkamp
Help de molenaars de winter door
De Beursvloer van 18 november 2021 in het Gemeentehuis van Middenbeemster, georganiseerd door het ondernemingsnetwerk Waterlandse Uitdaging kon helaas niet doorgaan door de coronamaatregelen. Gelukkig konden we schriftelijk onze wens indienen. Een warm fleece jack met ons logo erop, zou zeer welkom zijn. In de winterperiode is het koud in de molen. De deur staat open en de wind giert door de kieren. Alleen in de molenaarshut staat een klein elektrisch kacheltje, waaraan je je af en toe even kunt opwarmen. En ja… We hadden een match!! Wij zijn de Groenhart Group B.V. uit Purmerend en de 'Matchgroep', organisatoren van De Beursvloer, heel dankbaar voor de sponsoring van de Jacks, zoals te zien op de foto. We hopen ze te ontmoeten op de molen.
Het jaar van de molenaar
Prinses Beatrix heeft op zaterdag 15 januari het 50e jubileumjaar van Het Gilde voor Vrijwillige Molenaars geopend op de Zaansche Schans. Het jaar 2022 staat in het teken van het ambacht van molenaar. Korenmolen De Nachtegaal mag zich gelukkig prijzen met vijf zeer ervaren gediplomeerde molenaars en 2 molenaars in opleiding, die de molen draaien, het graan malen en bijdragen aan het in stand houden van dit historisch monument.
Maar nieuwe (vrijwillige) molenaars blijven hard nodig in Nederland, mede om het verloop op te vangen. Een prachtig vak (hobby) met ook steeds meer vrouwelijke molenaars. Het ambacht van molenaar staat zelfs op de lijst van Immaterieel Erfgoed van UNESCO. Wij willen graag ons steentje bijdrage om mensen enthousiast te maken voor het ambacht.
Op zaterdag 9 april wordt een recordpoging gedaan om zoveel mogelijk molens in Nederland gelijktijdig te laten draaien tussen 11.00-12.00 uur. Als de wind het ons niet te moeilijk maakt doen onze molenaars hier natuurlijk aan mee. Wie weet halen de molenaars gezamenlijk het Guinness Book of Records. Onze molenaars zullen die dag geïnteresseerden rondleiden en alles vertellen over de molen, het ambacht van molenaar en de opleiding bij Het Gilde van Vrijwillige Molenaars.

Een citaat van Fred van Zon, adviseur van ons bestuur, waarin hij in 2016 pleitte voor de voordracht van het ambacht op de UNESCO lijst:
Gedurende al deze jaren heb ik de cruciale rol ervaren van onze gediplomeerde molenaars bij het in stand houden van de molen als waardevol cultuurhistorische erfgoed. De molenaars dragen hieraan bij door actief met het monument te werken, belangstellenden te ontvangen en vooral met het vertellen van “het verhaal” van hun molen.
Maar wellicht belangrijker is het, dat de molenaar -al werkend met ‘zijn’ molen- als eerste onderkent een opkomend gebrek of optredende slijtage. Met deze vroegtijdige signalering voorkomt de molenaar dat te laat noodzakelijk onderhoud aan de molen wordt uitgevoerd en authentieke details verloren gaan. Voor de instandhouding van onze monumentale molens zijn molenaars onmisbaar.
Onderhoud van het molenerf
In februari heeft het hoveniersbedrijf Dirk Klok het molenerf opgeknapt. De vorst zorgde voor enige vertraging tijdens de werkzaamheden. Rond de molen is de schelpenlaag afgegraven, nieuw doek aangebracht en daarna weer voorzien van een nieuwe laag schelpen. Het glibberige stenen paadje naar de westkant van de molen is ook vervangen door een laag schelpen. Bij een oosten wind staan de wieken voor de hoofdingang. De bezoekers moeten dan de achteruitgang gebruiken. Het pad is een verfraaiing van het erf en ook nog eens veiliger. Onze vrijwilliger Kees Konijn heeft daarna het benodigde schilder- en schoonmaakwerk opgepakt en ook de stellingen in de molen geschilderd.
Activiteiten
Zaterdag 9 april: Deelname aan Recordpoging molen draaien.
4 mei en 5 mei herdenken we de oorlog. Dit is een landelijke traditie, die zeker in deze onzekere tijd niet mag worden overgeslagen. 4 Mei staat de molen in de rouwstand en 5 mei in de vreugdestand.
14 en 15 mei: Landelijke Molendagen. Korenmolen “De Nachtegaal” is alleen zaterdag geopend.
Zondag 26 mei: De molen is geopend voor bezoekers, tijdens de Open Dag Beemster.
Uit de collectie van Rolf Wassens
Help ons de molen te onderhouden!
Kunt u ook zo genieten van de aanblik van de enige molen in het Beemsterland en van onze (h)eerlijke producten die verkocht worden vanuit de molenwinkel? Laat ons dat dan weten door ons financieel te steunen. Een molen restaureren kost veel geld, maar een molen onderhouden ook. Wij danken u hartelijk voor uw bijdrage in 2021. Bent u nog geen donateur dan kunt u zich aanmelden op onze website www.nachtegaalbeemster.nl of mailen naar info@nachtegaalbeemster.nl. Wilt u een bedrag overmaken dan kan dat op rekeningnummer NL 54 RABO 0126333823 t.n.v. Stichting tot behoud van De Nachtegaal (ook voor informatie over onze ANBI status kunt u contact met ons opnemen).
Mogen we in 2022 ook weer op u rekenen?
Een basisschool uit Purmerend kwam bij ons bezoek
Warme groet namens het hele team van Korenmolen De Nachtegaal.
Facebook
Website
Copyright © 2022 Molen De Nachtegaal.


In het verleden heeft u dit e-mailadres aan ons doorgegeven. U kunt hier voorkeuren aanpassen of als u zich wilt uitschrijven van de nieuwsbrief. U kunt ookcontact met ons opnemen via onze website: www.nachtegaalbeemster.nl/contact

Email Marketing Powered by Mailchimp