Copy
Butlletí 13 - Febrer 2017
COM HE DE FERTILITZAR EL BLAT DE MORO ABANS DE LA SEMBRA ?
Abans de sembrar és el moment en què es poden aplicar fems o purins en el blat de moro; la dosi dependrà de les previsions de producció i ha de ser la que aporti menys de la meitat del N que necessita el cultiu . Si es fertilitza amb adob mineral, la dosi de N a aportar ha de ser inferior als 50 kg N/ha. En aquest moment s'aporta la totalitat del fòsfor i el potassi que es vol aplicar al cultiu; però només una part relativament petita del nitrogen que necessitarà la planta. Més informació.
VARIETATS DE BLAT DE MORO PER A GRA: CONEIX ELS RESULTATS DE LA XARXA IRTA
Les varietats que han format part del grup amb produccions més elevades els darrers 4 anys a la zona del litoral de Girona han estat PR33Y72, PR33Y74, P1921, KAYRAS YG, LG30.681, PR32W86, KWS KENDRAS YG, DKC6667YG i LG30.712 YG. Als regadius de Lleida han estat KAYRAS YG, PR33Y72, P1921, P1758Y, NYSTAR i PR33Y74. Més informació.  
ÉS IMPORTANT AJUSTAR EL CICLE I LA DATA DE SEMBRA DEL BLAT DE MORO 
La data de sembra, el cicle de la varietat i la climatologia de la zona són factors clau perquè el cultiu arribi a maduresa fisiològica en unes dates adequades per la recol·lecció. Més informació.  
S'ACOSTA EL MOMENT DE REALITZAR LA PRIMERA COBERTORA MINERAL EN CEREAL D'HIVERN
En aquest moment pot ser necessari subministrar nitrogen al cultiu per l’imminent període d’elevat creixement de la planta. Cal aplicar el N entre el final del fillolament i l'inci de l’encanyat, preveient que es produeixen pluges abans de dues setmanes i ajustant les dosis segons la fertilització realitzada abans de la sembra i les produccions esperables al final del cultiu. Més informació.
PASTURES: EN QUIN MOMENT CAL APLICAR NITROGEN A SORTIDA D'HIVERN ? 
Quan s’acumulen 200 graus-dia a partir de l’inici d’any és el moment òptim per aplicar N en una pastura, ja que la disponibilitat de N és baixa abans que s'iniciï el creixement de primavera. Vegeu quina és la data prevista per cada zona. L’aplicació es pot fer en forma de purí o d’adob mineral. Orientativament, es recomana aplicar 40-80 kg N/ha a sortida d’hivern en pastures altament productives i amb un contingut baix de lleguminoses. Més informació.
L'INTENS FRED HIVERNAL DE GENER, POT HAVER PROVOCAT DANYS ALS CEREALS ?
La resistència dels cereals al fred hivernal depèn de varis factors com la varietat, l’estadi vegetatiu o la seqüència i intensitat de les glaçades. Els valors més baixos de les temperatures mínimes es van observar el 18 de gener (inferiors a -8ºC, en moltes localitats), però van anar precedits d’un període de glaçades més lleus, que va permetre l’aclimatació progressiva del cereal i augmentar la seva resistència al fred. No s’han observat danys importants en la majoria de situacions. Més informació.  
LES PLUGES ABUNDANTS A LES COMARQUES GIRONINES PODEN HAVER AFECTAT LA NAIXENÇA DE LES SEMBRES TARDANES
Les precipitacions de finals de gener van afectar, principalment, les comarques gironines. L’episodi de pluges, entre el dijous 19 i el dilluns 23 de gener, va deixar uns 140 l/m2 a la Tallada d’Empordà, 187 l/m2 a Cassà de la Selva o 88 l/m2 a Monells. S’ha de vigilar amb l’embassament d’aigua,  que pot afectar negativament al creixement de la planta. Més informació.  
JORNADA SOBRE INNOVACIONS TÈCNIQUES I GESTIÓ EN EL CULTIU DE L' ARRÒS
Tradicionalment, a Catalunya, el cultiu de l’arròs s’ha sembrat en condicions d’inundació. Actualment s’estan avaluant altres tècniques agronòmiques que permeten un ús més eficient de l’aigua a partir de la introducció de la sembra enterrada, el reg per degoteig o els regs intermitents. En aquesta jornada del 23 de febrer a la Tallada d'Empordà es parlarà sobre aquests canvis en el cultiu de l'arròs.  Més informació.
XVI Jornada Intercomarcal del panís 
REDUCCIÓ DEL CONTINGUT EN MICOTOXINES EN PANÍS GRA I FARRATGE.
El dijous 23 de febrer es celebra a Mollerussa aquesta jornada de referencia del sector. Aquest any es farà un èmfasi especial en una de les problemàtiques més vigents del moment: les micotoxines. Més informació.
JORNADA SOBRE DEJECCIONS RAMADERES A OSONA
El proper 30 de març, a la comarca d'Osona, es celebrarà una jornada de camp sobre la gestió agrícola de les dejeccions ramaderes, amb els avenços, les innovacions i les millores existents. Us avançarem tots els detalls en el pròxim butlletí de març. De moment, RESERVEU-VOS LA DATA !
El DEPARTAMENT D'AGRICULTURA CELEBRA ELS 15 ANYS DE PLANS PER A LA MILLORA DE LA FERTILITZACIÓ AGRÀRIA.
El passat dia 13 de gener es va celebrar a la Tallada d’Empordà la jornada de celebració dels 15 anys de Plans per a la millora de la fertilització. L’acte, que va comptar amb la presència de l’Honorable Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, va servir per explicar la tasca desenvolupada durant tots aquests anys però també per plantejar quins poden ser els reptes de futur en que cal continuar treballant . Més informació.
SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ
Comparteix
Tweet
Share
Share
Pots contactar amb nosaltres a butlleti.extensius@irta.cat
Conforme a la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, li comuniquem que la seva adreça de correu electrònic forma part del nostre fitxer automatitzat amb l'objectiu de poder mantenir el contacte amb vostè. Si desitja oposar-se, accedir, cancel·lar o rectificar les seves dades, posi's en contacte a l'email butlleti.extensius@irta.cat Per a esborrar-se faci clic en l'opció que pot trobar en aquest mateix butlletí. La informació transmesa tant en aquest missatge com en els annexos que pogués incloure, va dirigida únicament a la persona o entitat que es mostra com destinatari i pot contenir dades confidencials o privilegiades.Tota revisió, retransmissió, disseminació o altre ús o acció no autoritzada de la informació que conté per part de persones o entitats distintes al destinatari està legalment prohibida.
CANCELAR SUBSCRIPCIÓ


This email was sent to <<Adreça electrònica>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Fundació Mas Badia · Mas Badia · La Tallada d'Empordà, 17134 · Spain

Email Marketing Powered by Mailchimp