Copy
Beste lezers van deze nieuwsbrief van Schooldomein

Centraal thema tijdens de Onderwijsvastgoed Dag van 28 september was dat de markt sneller innoveert dan dat de besluitvorming over onderwijsontwikkelingen en de bekostiging meters maakt. Dat maakt deze periode ook zo interessant; het nadenken over de kwaliteit van de leeromgeving, de belevingswaarde van een gebouw, de mogelijkheid om de schil te transformeren en het feit dat er een zekere uitwisselbaarheid ontstaat tussen ruimten in scholen, cafés, gemeentehuizen en winkelcentra. Het zijn en worden plekken waar het goed verblijven is, waar je kunt ontmoeten en werken, waar verschillende activiteiten georganiseerd kunnen worden. Inmiddels telt Schooldomein ruim 30 partners die hun innovaties in good practises delen. Een project als het Skills Lab in RSG Thamen (zie verderop in deze nieuwsbrief) laat zien dat marktpartijen door in een vroegtijdig stadium samen te werken betere leeromgevingen kunnen maken. Deze nieuwsbrief laat weer een aantal interessante innovaties zien.
 Veel lees- en kijkplezier gewenst!

Sibo Arbeek
Hoofdredacteur Schooldomein
IN DEZE NIEUWSBRIEF
24-27 januari 2017: NOT in Jaarbeurs
Van 24 tot 27 januari 2017 is het weer tijd voor de NOT, de grootste vakbeurs voor de Benelux voor kinderopvang, primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Onderwijsprofessionals kunnen vijf dagen lang in de Jaarbeurs in Utrecht terecht voor inspiratie, trends en ontwikkelingen en diverse leuke workshops, presentaties, innovatieroutes en optredens. Lees meer
Inspirerend kunstwerk BBS Moerwijk
Hoe verwerk je een onderwijsvisie in het ontwerp voor een schoolgebouw? DP6 architectuurstudio deed dit bij Brede Buurtschool Moerwijk onder andere door een kunstwerk in de gevel op te nemen. Het kunstwerk bestaat uit keramische tegels die samen schrijfletters vormen die van buiten naar binnenin het gebouw lopen. Op deze manier staat het voor de gebruikers van BBS Moerwijk belangrijke thema ‘taal’ centraal. Letterlijk en figuurlijk. 
Lees meer
Unieke samenwerking, unieke ruimte!
Op 12 oktober opent scholengemeenschap Thamen een nieuwe leeromgeving. Het afgelopen jaar heeft STALAD samen met diverse partijen meegewerkt aan dit ontwerp. Het Thamen College is een VMBO school met een breed aanbod aan vakopleidingen. De leeromgeving heeft een unieke, stoere en eigenzinnige uitstraling gekregen die aansluit bij de belevingswereld van de leerlingen en de wensen van het Thamen College. 
Lees meer
Kennisbijeenkomst 'Slimme keuzes voor onderwijsgebouwen'
Het onderwijs is continu in beweging. Groei bij de ene opleiding en krimp bij de andere treden niet zelden tegelijkertijd op. Er zijn strategische keuzes nodig om deze problemen op te lossen en gebouwen toekomstbestendig te maken. Aan de hand van de nieuwbouw en verbouw van de gebouwen van het Carmel College Salland wordt toegelicht hoe bouwen kan leiden tot beter onderwijs in betaalbare gebouwen. 
Lees meer
Kindercentrum De Buut: Toekomstgericht samenwerken onder één dak
Voor kind èn leerkracht een moderne speel-, leer- en werkomgeving. Kinderopvang, basisschool en naschoolse opvang op één locatie. Dat waren de speerpunten voor de nieuwbouw van ‘De Buut’ in Nijmegen. Nog voor de start van het nieuwe schooljaar leverde BUKO Huisvesting het gloednieuwe kindercentrum op. 
Lees meer
Moderne uitbreiding Da Vinci College
Het Da Vinci College in Leiden is weliswaar gehuisvest in een oud gebouw maar dat wil nog niet zeggen dat het niet met zijn tijd mee gaat of dat het gebouw niet geoutilleerd is voor moderne vormen van onderwijs. Voor de laatste verbouwing ontwierp Topos Architecten een moderne Technasium werkplaats in de oorspronkelijke gymzaal en binnenkort wordt de meest recente uitbreiding officieel geopend. 

Lees meer
Een levend gebouw, welkom!
Wij leven in een fantastische tijd, als je hier je ogen voor wilt openen. In plaats van alleen hard werken, gaat het om inspireren en met plezier dingen doen. In het onderwijs geven onderzoeken aan dat met plezier iets leren en actief doen in combinatie met beweging, dit de leerresultaten sterk bevordert.


Lees meer
Brandveiligheid in schoolgebouwen 
Veiligheid in het algemeen, en brandveiligheid in het bijzonder, is één van de eerste vereisten waar je aan denkt in relatie tot onderwijsgebouwen. Echter, met name in bestaande gebouwen, is de realiteit anders.

Renovaties zijn bij uitstek de gelegenheid om ook de brandveiligheid op orde te brengen.

Lees meer
IKC Doetinchem: van een traditionele school naar een toekomstgerichte organisatie 
In het voorjaar 2017 opent het nieuwe Integrale Kindcentrum (IKC) Doetinchem haar deuren. In dit centrum komen onderwijs, kinderopvang en buurtwerk samen onder één dak. RoosRos Architecten ontwierp voor het IKC een school waarin de ruimtelijke samenhang een goede doorgaande leerlijn versterkt.
Lees meer
Ssssttttttt  -  Studiecentrum Hogeschool InHolland Rotterdam
Bibliotheken hebben vaak een eigen plek of gebouw, maar nu er steeds minder fysieke documentdragers zijn is er minder ruimte nodig. Wat doe je met de ruimte als de bibliotheek in de Cloud zit? Hogeschool InHolland Rotterdam heeft gekozen voor het inrichten van het studiecentrum en Ahrend was de partij die het mocht doen. Maar het ging om meer dan alleen inrichten. Lees meer
Energy Academy scoort BREEAM outstanding
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) wil met de Energy Academy Europe (EAE) een icoon neerzetten op het gebied van architectuur en duurzaamheid. Het is het eerste energie-neutrale onderwijsgebouw in Nederland met een BREEAM outstanding certificaat. Een uitdagend project voor ingenieurs- en adviesbureau DGMR en het hele ontwerpteam. Met een uitstekend resultaat.
Lees meer
Nieuwbouw VANERUM productiegebouwen nog dit jaar afgerond

VANERUM, ontwerper, producent en leverancier van (digitale) schoolborden en –meubilair is op dit moment druk bezig zijn Belgische productiegebouwen te centraliseren in Diest. De investering bedraagt zo’n 2.5 miljoen Euro.
Lees meer
Nieuw MFC heeft 20 jaar lang geen omkijken naar  onderhoud en energieverbruik
In Leusden realiseert Pellikaan een multifunctioneel centrum voor twee basisscholen, een BSO en een gymzaal. Pellikaan is na de Design & Build realisatie ook nog 20 jaar lang verantwoordelijk voor onderhoud en energieverbruik (DBME). 

Lees meer
Nieuwe rubber vloer noraplan valua bij uitstek geschikt voor gezonde schoolgebouwen
Deze zomer is bij Hogeschool Windesheim in Zwolle door Boerhof Projectinrichters uit Heeten de nieuwe rubber vloer noraplan valua vakkundig gelegd. Een gezonde en onderhoudsarme vloer met een verrassende uitstraling, een van de redenen waarom Hogeschool Windesheim juist zo gecharmeerd is van rubber vloeren. 
Lees meer
State of the art onderwijsgebouw na grootschalige renovatie
Na twintig jaar werd het tijd het faculteitsgebouw Economie en Management op de Arnhemse HAN-campus aan te passen aan de eisen van deze tijd. In samenwerking met Hubbers interieurmakers ontwierp en realiseerde LIAG het nieuwe interieur. Er is een transparante en inspirerende onderwijsomgeving gecreëerd die de gebruikers uitnodigt tot overleg, ontmoeten en verbinden. Lees meer
Succesvolle vernieuwbouw stadhuis Wageningen
Voor de zomervakantie heeft de oplevering van het vernieuwde stadhuis Wageningen plaatsgevonden. Het resultaat mag er zijn: een mooi samenspel van bestaande, monumentale gebouwen en nieuwbouw. De komende weken wordt hard gewerkt aan de inrichting van het gebouw.
Lees meer
Een cirkel van licht en kleur
Het licht in IKC de Spiegel in Zaandam is veelomvattend en veelzijdig. Spring architecten heeft aandacht voor de niet materiële effecten die de sfeer in haar nieuwe schoolgebouwen beïnvloeden. Het daglicht valt door grote ronde koepels de ruimte in. De bolle armaturen ondersteunen dit licht of nemen het heft in handen als het donker wordt met kunstlicht.

Lees meer
Kennisdag 'Grip op kwaliteit'
Grip krijgen en houden op de kwaliteit van huisvesting van scholen en (integrale) kindcentra. Hoe doe je dat, met wie doe je dat en wat zijn daarbij de nieuwste ervaringen? Op dinsdag 29 november organiseert Waarborgfonds & Kenniscentrum Ruimte-OK de kennisdag ‘Grip op Kwaliteit’ in Rotterdam. In één dag wordt u bijgepraat aan de hand van praktische voorbeelden en leerervaringen uit het veld. 
Lees meer
Innovatieve aanbestedingen in de lift!
In navolging van IKC Ulft heeft M3V nu gelijktijdig vijf Best Value en/of TCO-aanbestedingen in uitvoering. Het succes van Ulft is een bron van inspiratie voor meerdere opdrachtgevers, zowel gemeenten als schoolbesturen. 21 juni 2016 was de open dag van IKC Ulft, De Oersprong. Een project gerealiseerd met een andere benadering van het aanbestedings- en realisatieproces.

Lees meer
Gezonde en duurzame nieuwbouw voor Kindcentrum BuitenRijck
In de nieuwe woonwijk in ontwikkeling RijswijkBuiten aan de zuidkant van Rijswijk zal onderwijsgebouw Kindcentrum BuitenRijck worden gerealiseerd. In de Design & Build opdracht van de gemeente Rijswijk hebben SMT Bouw & Vastgoed en LIAG architecten en bouwadviseurs het ontwerp uitgedacht.

Lees meer
Beleef HUBB: neem deel aan een projectbezoek
HUBB, het innovatieve, modulaire meubelconcept van Mecanoo architecten en Gispen, beleeft zijn première op de Fontys Rachelsmolen Campus in Eindhoven. In de transformatie van de voormalige entree tot een multifunctionele onderwijsomgeving, vormt HUBB een fundamenteel ingrediënt. Kom kijken hoe HUBB erbij staat. 
Lees meer
Subsidie beschikbaar voor gezond  en duurzaam schoolgebouw
De overheid stelt een subsidie beschikbaar waarmee schoolbesturen extern advies kunnen inhuren voor verduurzaming van hun schoolgebouwen. De subsidie bedraagt 50% van de advieskosten tot een maximum van € 3.500. Hiervan kunnen 150 schoolbesturen gebruik maken. De subsidie is onderdeel van de Green Deal Scholen die besturen op weg helpt met informatie en stappenplannen. 
Lees meer
Betere lucht, betere toekomst

Het verbeteren van de luchtkwaliteit in scholen, kan ook de prestaties van de leerlingen verbeteren. Ecophon akoestische oplossingen helpen daar aan mee.


Lees meer
Natuur komt terug in bewegwijzering
Bewegwijzering of wayfinding is belangrijk omdat het de essentie van een organisatie kan versterken. Dat vond de directie van Kindercampus Noord in Den Bosch ook toen het op zoek was naar een bureau dat hen kon begeleiden. Rondvragen leverde alleen maar traditionele leveranciers voor bewegwijzering op. Tot de directie ReadMe via Google vond. Het resultaat is prachtig en versterkt de visie en ambitie van de school. 
Lees meer
Kennisdag Onderwijshuisvesting
De kwaliteit van huisvesting van onderwijsgebouwen staat sterk in de belangstelling. Dat er een hoop werk is, is duidelijk. Maar ook dat er weinig geld is. Forbo denkt graag mee in oplossingen voor een gezonde en productieve onderwijsomgeving. Vaak is er in onderling overleg meer mogelijk dan in eerste instantie wordt gedacht. Daarom organiseren wij 10 november a.s. een Kennisdag.
Lees meer
PARTNERS VAN SCHOOLDOMEIN
Copyright © 2016 Schooldomein

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer of op een ander adres ontvangen??
Hier kunt u een ander e-mailadres opgeven of afmelden voor de nieuwbrief.