Copy
View this email in your browser

Stijgende bezoekersaantallen

De covid-19 crisis heet nog steeds veel invloed op het dagelijks leven. Voor sommige mensen is het een aanleiding om de zolder en de kelder op te ruimen waarbij wellicht oude (familie) documenten en foto’s boven water komen. Ook is er meer tijd om zich digitaal met geschiedenis bezig te zijn. Dat is ook te zien aan de stijgende bezoekersaantallen van PeelenMaasNet, zowel op de website als op de facebookpagina.
Helaas zijn ook dit jaar wegens de corona-epidemie nog geen genealogiecafés gepland.  De  werkgroep is bereikbaar via e-mail: genealogiecafé@peelenmaasnet.nl en heeft veel interessante hulpvragen gekregen en de hulpvragers goed verder kunnen helpen.

Oproep aan (beroeps)fotografen

Een belangrijk onderdeel van PeelenMaasNet is de fotocollectie. PeelenMaasNet wil deze graag aanvullen met collecties van beroeps en amateurfotografen. Na een eerdere oproep waarop veel reacties kwamen willen we de oproep nog eens herhalen. Ook (oude) familiealbums zijn waardevolle bronnen.

Foto’s en films zijn erg belangrijk voor ons beeld van de geschiedenis. Ze laten veel van het leven van vroeger zien.  Beeldmateriaal heeft een belangrijke documentaire en visuele waarde en zijn een interessante aanvulling op de geschreven bronnen. Het is jammer als deze collecties verloren gaan. Stichting PeelenMaasNet heeft zich ten doel gesteld al het cultuurhistorische erfgoed in de gemeente Peel en Maas digitaal toegankelijk te maken voor het grote publiek. De stichting onderhoudt daartoe het digitale erfgoedplatform www.peelenmaasnet.nl en organiseert en beheert de inhoud ervan.
 
Heeft u een fotocollectie en wilt u meer weten over de mogelijkheden om deze te delen met PeelenMaasNet? Neem dan comtact met ons op via info@peelenmaasnet.nl

Delpher gelinkt aan PeelenMaasNet 

Op de website van PeelenMaasNet kunnen bezoekers via het algemene zoekvenster op de homepage nu ook zoeker in de database van Delpher. In Delpher zijn meer dan 60 miljoen gedigitaliseerde pagina’s uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften uit het verleden te vinden, waaronder ook veel Limburgse kranten en periodieken.  

Het aanbod in Delpher wordt constant uitgebreid en al het materiaal is voor eigen onderzoek vrij te gebruiken. Delpher is er voor studenten die werken aan hun scriptie of voor scholieren die informatie zoeken voor hun werkstuk. Maar ook voor genealogen die speuren naar onontdekte stukjes familiegeschiedenis of wetenschappers en journalisten die hun onderzoek een stap verder willen brengen.

Geschiedenis familie van Erp tot Holte en Baerlo

In de nieuwe Sprokkeling van de Historische Werkgroep de Borcht, beschrijft Ton van Daelen met historische feiten de familie van Erp tot Holt en Baerlo in de jaren van 1787 tot 1962. Naast de “harde’ historische data maakte hij ook gebruik van brieven, rekeningen en agenda’s. Hij schept hierbij een beeld van de samenleving in Baarlo en de ‘mensen’ Van Erp en hun verhouding tot elkaar. Wie waren de Van Erpen, waar kwamen zij vandaan en hoe verging het hen? Wat is er van hen geworden? Het is een helder geschreven, rijk geïllustreerde boek met uitgebreide noten en bronvermeldingen.

In 2020 was het 200 jaar geleden, dat Hendrik Willem Anthonie baron van Erp tot Holt en Baerle, overleed. Hij erfde in 1787 van een ver familielid, Raymond baron van Bierens, Grootdeken van Aken, het Huis en de Heerlijkheid Baarlo. Na hem bezaten leden van de familie Van Erp het kasteel in Baarlo tot 1962. Het kasteel werd door hen tot 1906 bewoond, daarna werd het van tijd tot tijd verhuurd en uiteindelijk in 1962 verkocht aan de gemeente Maasbree.
 
Heeft u interesse kunt contact opnemen met de Historische Werkgroep de Borcht via borchthome@gmail.com

Peeltocht met een gouden randje

De Meijelse ondernemers Math Peeters en Maarten Pijnenborgh, kolonels van het Vossenbergleger maakten het mede mogelijk het boekwerkje; ‘Met de Turfsteker op zoek naar de turfgeschiedenis van de Peeldorpen’, een Peeltocht met een gouden randje te verwezenlijken. Zij krijgen dan ook als eerste dit boekwerkje overhandig onder toeziend oog van de turfsteker van weleer, op de oude toegangsweg van Meijel naar de Groote Peel.

Netwerk Natuur en Recreatie van het Dorpsoverleg Meijel hebben veel waardering voor Math en Maarten. Zij staan midden in de Meijelse gemeenschap en zijn de echte ambassadeurs voor het Peelgeluk. Binnenkort gaan Maarten en Math ook fietsen in Meijel, Helenaveen, Griendtsveen, Deurne, Liessel en Neerkant op zoek naar de turfgeschiedenis.
 
Het boekwerkje is verkrijgbaar bij;  VVV punten Peel en Maas, Asten, Deurne en in het Buitencentrum de Pelen in Ospeldijk.

Gezocht: Kandidaten voor de cultuurprijs 2021


Het  selectiecomité Cultuurprijs Peel en Maas is ook dit jaar weer op zoek naar kandidaten voor het winnen van de Cultuurprijs Peel en Maas 2021. In tegenstelling tot vorig jaar hoopt het comité op vrijdag 19 november 2021 een uitreikingsavond te kunnen organiseren. Daarbij worden ook de winnaars van 2020 uitgebreid in het zonnetje gezet, waardoor dit een speciale avond belooft te worden. Nu we nog steeds dagelijks met de gevolgen van de pandemie worden geconfronteerd, is dit wellicht het juiste moment om nog eens goed na te denken wie u vindt dat genomineerd moet worden voor deze prijs.

Kandidaten moeten aan de volgende criteria voldoen:
1. De kandidaat moet een bijzondere meerwaarde hebben voor de cultuur in onze gemeente;
2. De kandidaat moet het belang van de gemeenschap dienen;
3 Van de kandidaat moet een inspirerende werking uitgaan;
4. er moet sprake zijn van oorspronkelijkheid ofwel originaliteit;
 
Het is niet mogelijk om zichzelf of de eigen organisatie voor te dragen.
 
U kunt uw motovatie met vermelding van uw naam en contactadres  sturen naar: Gemeente Peel en Maas, t.a.v. Selectiecomité Cultuurprijs, Postbus 7088, 5980 AB Panningen. Schrijft u op de envelop alstublieft ‘Vertrouwelijk’.  U kunt uw nominatie ook per e-mail sturen naar info@peelenmaas.nl. Zet dan bij het onderwerp: ‘Vertrouwelijk, Cultuurprijs’.
 
Uiterlijk zondag 9 mei 2021 moet de inzending bij het Selectiecomité binnen zijn. Onderbouw uw inzending met heldere, overtuigende argumenten. Het Selectiecomité beoordeelt vervolgens alle inzendingen en brengt een advies uit aan het College van burgemeester en wethouders. Het College beslist uiteindelijk wie de prijs in ontvangst mag nemen.
 
Naast de Cultuurprijs wordt uit de genomineerden door het Comité ook een winnaar gekozen voor de Stimuleringsprijs. Daarnaast kan iedereen in het najaar ook nog via Facebook en email stemmen op de genomineerden voor de Publieksprijs.

Facebook
Website
Copyright © 2019

Ons email adres is:
info@peelenmaasnet.nl

Wijzigen of uitschrijven?
U kan hier Uw  voorkeuren wijzigen of uitschrijven van deze lijst