Copy
Aardgasvrij wonen – Samen met je buurt aan de slag

logo HIER opgewekt
Bewonersinitiatieven zijn onmisbaar bij de zeker 1000 warmtenetten die we komende jaren met elkaar moeten aanleggen. Waarom dat zo is en wat nodig is om de lokale warmtetransitie te financieren, lees je in de nieuwste publicatie van HIER.

Verder in deze nieuwsbrief: een voorbeeld van een samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente en initiatief, en onze kennissessie van 16 sept over het stadium erna: het opzetten van de uitvoering van de lokale warmtetransitie. En meerrr!


– Anouk van HIER opgewekt

Brochure HIER: Wat nodig is om over te gaan op collectieve duurzame warmte

Brochure

Lokale warmte-initiatieven spelen een belangrijke rol bij het halen van de doelstelling uit het Klimaatakkoord om huizen aardgasvrij te maken. Belangrijkste reden: een warmtenet vereist vaak ook substantiële maatregelen in iedere woning. Zonder de medewerking van woningeigenaren en bewoners boeken we in de praktijk weinig voortgang.

Bewonersinitiatieven zijn vaak beter dan gemeenten en warmtebedrijven in staat om achter de voordeur te komen. Maar ze kunnen die rol alleen goed vervullen als het nieuwe kabinet zo snel mogelijk een structurele aanpak ontwikkelt die ook voor hen toegankelijk is. Daarbij gaat het met name om een voucher voor woningeigenaren en een investerings- en subsidie-instrument voor warmtenetten.

Bekijk onze uitleg en aanbevelingen in de brochure ‘Financiering van de warmtetransitie in de wijk’, die we samen met Energiewerkplaats Fryslân maakten. 

Download de brochure
Of lees hier een samenvatting

Voorbeeld samenwerkingsovereenkomst gemeente Noordenveld en Energiecoöperatie Noordseveld

De samenwerking tussen gemeente en bewonersinitiatief is in de warmetransitie een van de belangrijkste. Om de verschillende perspectieven te doen rijmen, helpt het om duidelijke afspraken te maken. Dat doe je met een samenwerkingsovereenkomst. Wat je daarin zet? Gemeente Noordenveld en Energiecoöperatie Noordseveld delen hun overeenkomst als voorbeeld.

16 sept | Kennissessie warmte #3.3: Projectsamenwerking - van papier naar praktijk

Kennissessie

Als je als gemeente en bewonersinitiatief de weg naar een samenwerkingsovereenkomst hebt afgelegd, dan komt de volgende uitdaging: de uitvoering naar een duurzame warmte-oplossing opzetten. Er moet een projectteam komen, projectbureau, meerjarenplan. Hoe pak je het aan? Doe mee aan onze digitale kennissessie op 16 september. Aanmelden > 

Uitgelicht: Climate Comedy Night 2021!



8 november is de Climate Comedy Night 2021! Een avond lang lachen om het klimaat met Ellen ten Damme, Martijn Koning, Janneke de Bijl en Martijn Kardol, in TivoliVredenburg, Utrecht. Zien we je dan? Tickets en meer info: hier.nu/climate-comedy-night

Onderhandelingen Wet collectieve warmte lopen vast

Er is onenigheid over de concept-warmtewet. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen (UvW) willen bij de openbare aanwijsprocedure kunnen sturen op het type warmtebedrijf dat als partner aangesteld wordt. EZK vindt echter dat alle type warmtebedrijven een kans moeten krijgen. Door de discussie loopt de nieuwe wet vertraging op. Lees verder > 
 

Voor gemeenten:

  • Zuidplas van het gas: met inbreng van bewoners wordt écht iets gedaan. Gemeente Zuidplas is druk bezig met plannen vormen om alle wijken uiterlijk 2050 aardgasvrij te maken. Inwoners worden actief uitgenodigd om mee te denken en krijgen zo echt een stem. We vroegen ze hoe ze dat aanpakken.
     
  • Climate Comedy Night in jouw gemeente? HIER organiseert al vijf jaar op rij een uitverkochte Climate Comedy Night. Jij kunt er nu ook een in jouw gemeente organiseren! Het is dé manier om het klimaat eens op een andere, ludieke, manier onder de aandacht te brengen bij bewoners en bedrijven. Veel gemeenten hebben al interesse getoond.

    We hebben een handboek voor je klaar liggen over de organisatie. Ook hebben we de kennis en kunde in huis om de avond daadwerkelijk te organiseren of je te ondersteunen of adviseren. 

    Download de brochure of kijk op hier.nu/climate-comedy-night

Agenda:

> Bekijk de agenda. Relevant agenda-item? Laat het ons weten.

Kennisdossiers:

> Bekijk onze kennisdossiers. Een verzamelplek van informatie op thema

Podcast:

> Heb je het laatste seizoen al geluisterd? Naar de afleveringen.

Website
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram

Copyright © 2021 HIER opgewekt
HIER opgewekt is hét kennisplatform over de lokale energietransitie. Het is een initiatief van klimaatstichting HIER. 



Ik wil geen nieuwsbrieven meer ontvangen van HIER opgewekt
Ik wil ook andere nieuwsbrieven ontvangen van HIER opgewekt
Ik wil mijn e-mailadres wijzigen  
Aanmelden voor deze nieuwsbrief