December 2016
Bekijk deze mail in je browser

Tentoonstelling en rondleiding over de Markt van Oudenaarde op 18 december.

Sinds juli voeren archeologen van SOLVA in opdracht van Stad Oudenaarde een archeologisch onderzoek  uit op de Markt. Dit gebeurt voorafgaand aan de heraanleg van de Markt en de vernieuwing van de rioleringen.

De vondsten overtreffen de verwachtingen: unieke restanten uit de prehistorie, een collectie van maar liefst 96 penningen uit de 13de eeuw en een menselijk skelet begraven in een houten ton spreken tot de verbeelding.

De archeologische werken zitten op schema, een ideaal moment om de deuren te openen voor het publiek met rondleidingen en een tijdelijke tentoonstelling!

Een in het oog springend resultaat is de vondst van vuurstenen werktuigen. Deze zijn afkomstig van jager-verzamelaars die tussen 13.000 en 12.000 jaar geleden hun tijdelijk kampement langs de Schelde hebben opgericht en er o.m. pijlpunten maakten.

Sfeerbeeld tijdens het opgraven van de prehistorische resten. (foto Dirk Wollaert)

Het vinden van prehistorische resten in het stadscentrum is bijzonder, aangezien de recentere middeleeuwse sporen dikwijls de oudere sporen weggewist hebben.

De werktuigen worden momenteel door steentijdspecialisten verder onderzocht, maar vast staat dat ze een schat aan informatie zullen opleveren over hoe de prehistorische mensen leefden.

Een volgende blikvanger op de tentoonstelling is een collectie van maar liefst 96 middeleeuwse armenpenningen die dateren uit de 13de eeuw.

Detail van enkele penningen. (foto Dirk Wollaert)

Penningen leken heel erg op kleine munten, maar dat waren ze niet. Ze werden gemaakt in een mal en hadden bijna geen waarde. Toch zijn ze wellicht wel als geld gebruikt, maar louter om te ruilen voor bijvoorbeeld een brood.

Het meest markant tot dusver is de vondst van een skelet van een man die op een mysterieuze manier aan zijn einde moet zijn gekomen: de man was gedumpt in een ton op de plaats waar twee middeleeuwse wegen elkaar kruisen.

Het skelet in de ton tijdens de opgraving. (foto SOLVA)

Het lichaam is in de ton gestopt waarin het ontbond, waarna de ton is ingegraven in de grond en de botten door elkaar zijn gerakeld. Voor zover bekend is dit de eerste keer dat een dergelijke vondst gebeurt in Vlaanderen!

Naar het waarom van deze begraving is het voorlopig nog gissen. Wat we ondertussen wel weten is dat de man geleefd heeft in de 10de eeuw, wat hem meteen tot de oudste Oudenaardist maakt die tot nu toe is opgegraven!

Tentoonstelling en rondleiding over de Markt van Oudenaarde op 18 december.


Meer weten over deze en andere vondsten?

Zondag 18 december tussen 10u- 17u geven de archeologen meer uitleg bij de opgravingen op de Markt t.h.v. de Broodstraat. Tijdens de uren van de rondleiding kan je ook de tentoonstelling bezoeken.

In samenwerking met het MOU Oudenaarde maakte SOLVA een tentoonstelling over de voorlopige resultaten van het archeologisch onderzoek loopt in het stadhuis van Oudenaarde vanaf 18 december 2016 tot 5 maart 2017, en is te bezoeken tijdens de openingsuren van het MOU (di-vrij: 10u-17u; zat- zon: 14u-17u).

Meer informatie over het project kan je vinden op http://www.marktoudenaarde.be
Wil je op de hoogte blijven van de laatste resultaten? Volg ons op facebook!
Copyright © 2016 SOLVA

Contactadres:
archeologie@so-lva.be

Voorkeuren aanpassen | Uitschrijven
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
SOLVA · Joseph-Cardijnstraat 60 · Erpe-Mere 9420 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp