Juli 2016
Bekijk deze mail in je browser

Archeologisch onderzoek op de Markt van Oudenaarde

In de zomer van 2016 gaan archeologen van SOLVA in opdracht van stad Oudenaarde aan de slag op en rond de Markt van Oudenaarde. Dit gebeurt in het kader van de heraanleg van de Markt.
De archeologische werkzaamheden verlopen deels voorafgaand, deels gelijktijdig met de rioleringswerken. De eerste fase, die zich situeert rond de Sint-Walburgakerk, gaat van start op 4 juli en zal worden afgerond in september.

De Markt van Oudenaarde afgebeeld door Sanderus in 1649.

De mogelijkheid om de bodem in te duiken middenin het historisch centrum van de stad is een unieke kans om een idee te krijgen over de ontstaansgeschiedenis van Oudenaarde.
De onderzoekers trachten met de opgravingen antwoorden te vinden op tal van vragen. Waar exact liep de oude stadsgracht met omwalling? Hoe zag het oorspronkelijke Vleeshuis op de Markt eruit? Hoe en wanneer is de Markt aangelegd? Uit welke periode dateert de eerste bewoning op de Markt? Zijn er verschillende fasen in de stadsbebouwing te onderscheiden?

 
In het voorjaar voerden de archeologen van SOLVA reeds een vooronderzoek uit op de Markt om een idee te krijgen over de bewaring van het bodemarchief

In één van de proefputten vonden ze een grote hoeveelheid natuurstenen maaswerk afkomstig van het voormalige vleeshuis

De 16de-eeuwse kaart van Jacob van Deventer is de enige bewaarde kaart waarop het vleeshuis ter hoogte van de Broodstraat staat afgebeeld

De opgraving t.h.v. de Sint-Walburgakerk stelt de archeologen waarschijnlijk in staat terug te keren naar de 13de eeuw of vroeger. In deze  periode is de stad een tweede keer omwald en kent Oudenaarde een sterke bloei.
 
Nieuwsgierig naar de eerste resultaten van dit onderzoek?! Surf naar http://www.marktoudenaarde.be of http://www.facebook.com/SolvaDienstArcheologie voor updates.

 
Lezing over de opgravingen in Oudenaarde
Op donderdag 7 juli geven archeologen van SOLVA een uiteenzetting over de opgravingen die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd in Oudenaarde en de grote kenniswinst die dit heeft opgeleverd over de ontwikkeling van de stad.
Verder gaan ze dieper in op de te verwachten resultaten en het grote potentieel van de aankomende archeologische werkzaamheden aan de Markt in Oudenaarde.

Praktisch: donderdag 7 juli, om 19u in de Volkszaal Stadshuis Oudenaarde
Ook jij kan helpen!

Wil je helpen met de opgraving op de Markt? En ben je ouder dan 18 jaar en fysiek fit? Dan kan je via deze link intekenen op verschillende taken.

Copyright © 2016 SOLVA

Contactadres:
archeologie@so-lva.be

Voorkeuren aanpassen | Uitschrijven
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
SOLVA · Joseph-Cardijnstraat 60 · Erpe-Mere 9420 · Belgium

Email Marketing Powered by MailChimp