Copy
Opening 2 juli 2016 | 17.30 uur
View this email in your browser

ARTI CAPELLI nodigt U van harte uit voor een feestelijke opening.

De Vogel en de Oude Eik
Ze lacht als een vogel in de lente. ‘Asfour,’ zegt ze. ‘Het Tunesische woord voor vogel is asfour.'

Een tekenaar, een muzikant en een schrijver onderzoeken verwarring, kwetsbaarheid en vergankelijkheid in een chaotische wereld. Kai Kuper, Dieter van der Westen en Caro Sicking brengen tekeningen, het album ‘Old Oak Tree’ en de roman ‘Asfour, over verraad’ naar Arti Capelli.

www.kaikuper.com 
www.dietervanderwesten.com
www.studiononfixe.nl

Opening 2 juli 2016 | 17.30 uur
2 juli | 14 augustus 2016


 
Ik noem het de denkende hand. Oplossingen worden gevonden door het potlood op papier te zetten en te krassen. Al krassende ontstaat er langzaam een beeld. Eerst vaag maar gaande weg zie ik steeds duidelijker waar ik heen wil.
Eerst werkte ik meer vanuit beeld nu laat ik ook steeds meer de schriftuur mijn beeld bepalen. De beweging van de hand. Soms expres een ongemakkelijke houding aannemen omdat dat ook van invloed is op de lijn die ontstaat. De weerslag van het stugge. Waar ik eerst 'in controle' wilde zijn laat ik nu meer los. Beeld kan ontstaan vanuit het materiaal.
Daarom dat ik zw/w teken. Dan kan ik doorkrassen. De hand blijft in beweging.  Met kleur stopt dit proces van 'schrijven'.  Dat gaat over een andere sensibiliteit. Voor mij althans.
 
Een ander punt is de drager. Ik ben nu op een standaard 70x 100/  80 x100 bezig. Papier. De tekening als doorlopend verhaal. Dit is ontstaan vanuit de leporello.
De tekeningen kunnen geschakeld worden.  Zodat er een (oneindig) verhaal ontstaat. De drieluiken zijn details uit een groter geheel. Die niet alleen lineair (horizontaal )is maar ook zijpaden heeft in verticale richting. (Al heb ik die stap nog niet gemaakt)
 
Voor de rest gaat het natuurlijk altijd over de kwetsbaarheid van het bestaan.
 
Kai Kuper, juni 2016
Asfour betekent vogel. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de Arabische Revolutie in Tunesië. Daar begon de zogenoemde lente. Ik was in Tunesië tijdens de aanloop naar de eerste vrije verkiezingen, oktober 2011. Met filmer Mongi Farhani, Facebookactiviste Emna en mijn lief Frank van Empel trok ik langs politici en sprak mensen op straat van Tunis, tot Sfax, tot El Kef. Er heerste hoop. Tunesië zou een democratie worden. Een echte. Een eigenzinnige. Nu, vijf jaar verder is er in Tunesië nog steeds geen substantiële verandering merkbaar, maar het is wel het enige land in de regio dat niet door de revolutie een burgeroorlog in is geraketteerd. Nog niet... Er waren aanslagen, er zijn onlusten.
 
Ik heb vier jaar aan ‘Asfour’ gewerkt en behalve research, reizen en gesprekken, iets nieuws geprobeerd. Iets wat niet kan in het schrijven, namelijk meerdere dingen tegelijkertijd laten gebeuren en zelfs meerdere realiteiten tegelijk plaats te laten vinden. Dat zie je ondermeer aan de structuur van het boek - de Tunileaks vormen een soort decor - en je leest het in de ontwikkeling van de personages.
 
Asfour gaat over wat had kùnnen gebeuren, over wat is gebeurd in het ene universum, maar niet in het andere. Over wat waar kàn zijn. Mensen denken vaak in absolute waarheden, ook al lopen die van persoon tot persoon uiteen. Wat de een ervaart als realiteit, kan voor de ander niet bestaan. We bouwen onze werkelijkheid op uit ervaringen vanaf de plaats waar we staan. Het is onmogelijk om het geheel te overzien en gebeurtenissen waar we geen invloed op hebben, of zelfs geen weet van hebben, kunnen bepalend zijn voor onze levensloop. Een van de vragen van het boek luidt dan ook: In hoeverre beschikt een mens over het eigen lot?
 
Daarnaast onderzoek ik, bij mezelf en bij anderen, denkbeelden en vooroordelen waarvan we ons niet eens bewust zijn. Om deze te verwoorden en tot een verhaal te komen dat vooral vragen moet oproepen over het eigen denken, zodat er meer ruimte komt voor het uitgangspunt van de ander.
 
Lezers uit de Maghreb zeggen geraakt te worden door bijvoorbeeld de beschrijving van Carthago en door de personage Marouan, terwijl Nederlandse lezers zich identificeren met de figuur Simone. In dat opzicht beschouw ik Asfour als geslaagd, want door over elkaar te lezen ontstaat er een beginnend begrip. Zelfs al voel je je meer thuis bij de personage die cultureel gezien het dichtst bij je staat, je krijgt wel inzicht in de gevoelens van de ander.
 
Synopsis
Tunesië staat aan de vooravond van de eerste vrije verkiezingen. Simone Onslagt moet erheen om verslag te doen voor een Nederlandse krant. Ze is pas gescheiden na een korte affaire met de Belg Gilles Delourdes. Ze heeft niets met de Maghreb.
Een miskende fotograaf, een kleine taxichauffeur die naar Europa wil en een Facebookactiviste trekken met Simone langs campagnevoerende politici. Ze laten haar het ‘echte’ Tunesië zien.
In Antwerpen raakt Gilles Delourdes bezeten en zet een wraakactie op touw. Ook hij is verraden.
 
Caro Sicking, juni 2016


Nieuwsgierig geworden? U leest het eerste hoofdstuk hier.
Dieter van der Westen is a singer songwriter, composer and music producer based in Amsterdam, The Netherlands. His second solo album titled "Old oak tree" is presented in the spring of 2016 and includes ten brand new tracks with own written material.
The style is best described as Americana with a little bit of world. Inspired by different musicians and artists, he started ten years ago to write and record his own songs.
The album Save my memories' that was released in 2008 was his first solo album. Songs from the album were broadcasted on regional channels and were also used for documentaries.
Dieter has a strong preference for the use of acoustic instruments in his music. The lyrics are associative and partly autobiographical, the melodies are simple and pure. Dieter is also one of the driving forces behind the North African musicgroup Kasba with which he is internationally active in Europe, Africa and South America. In the Netherlands
Dieter worked with local known artists like Thé Lau, Blof, Paul de Leeuw, Frank Sinatra, Ali B, Eric Vloeimans, Gerard van Maasakkers, Astrid Nijgh and the grammy winning Metropole Orchestra.
ARTI CAPELLI
Galerie voor hedendaagse kunst

In den Boerenmouw 19 | 5211 NG ‘s-Hertogenbosch
Saria Rolobessy | 073-6134529 | info@articapelli.nl
ART CURATOR | Jeroen Duijf  | 06-24516556 | duijf@live.nl 

Openingstijden
Woensdag | vrijdag - 9.00 | 18.00 
Zaterdag | zondag - 13.00 | 17.00
Tevens op afspraak


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Don Jeronimo · 1 · Eindhoven, Nb 5611 AA · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp